Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Sığır Dili Otu Nedir, Faydaları Nelerdir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/172640-sigir-dili-otu-nedir-faydalari-nelerdir.html)

YeşiL6 15.12.2015 13:14

Sığır Dili Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?
 
Sığır Dili Otu Nedir, Faydaları Nelerdir?



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bir bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölge üzerinde yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir çeşidinin kökündeki kırmızı madde boyacılık sektöründe kullanılır. Bunlardan İtalyan sığır dili ise parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. Genellikle iki yıl ömürleri olan, haziran ve ağustos ayları arasında parlak sarı renk çiçek açıp 20-150 cm boylarında olurlar. Daha çok yol kenarlarında ve ekilmemiş yerlerde bulunur. Gövdeleri dik ve yünümsü tüylerle kaplıdır. Yapraklar gövdenin alt kısımlarında rozet halinde dizilmiş olup, yünümsü tüylüdür. Ancak gövdesinde bulunan yapraklar sapsızdır. Çiçeği gövdenin ucunda sık yada seyrek biçimde salkım olarak toplanırlar. Çiçeklerin çanak ve taç yaprakları beşer parçalıdır. Meyveleri yuvarlak şekillerde ve çok tohumludur.

Çiçekleri yapısında uçucu yağ ve glikozit barındırır. Çiçeği balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Bazı türlerin tohumlarında Saponin maddesi bulunur ve bu madde balıklarda zehirleyici etki gösterir. Bu yüzden balık avlamada çok kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakları terletici, balgam sökücü ve idrar arttırıcı olarak kullanılır.

Türkiye, sığır dili türleri bakımından çok zenginliğe sahiptir. Yaklaşık olarak 200 tür bulunmaktadır.

Sığır Dilinin Faydaları Ve Sığır Dilinin Kullanımı

Sığır dilinin faydaları arasında ilk olarak yılan sokmalarına karşı iyi gelen özelliğinden söz etmemiz gerekmektedir. Sığır dilinin kökleri dövülür; ve yılan sokmasının gerçekleştiği bölgeye uygulanır.

Sığır dilinin faydaları arasında ayak şişkinliklerini gidermesinden de söz etmek gerekmektedir. Sığır dilinin faydalarından bu anlamda yararlanmak isteyenlerin, sığır dili yapraklarını suda dövmeleri; ve daha sonra da ayak şişmelerinin olduğu bölgelere uygulamaları gerekmektedir.

Sığır dilinin faydaları arasında, sığır dilinin köklerinin yara iyileştirici etkisinden de söz edilmesi gerekir. Yaraların iyileştirilmesi adına köklerin, harici olarak kullanılması önerilmektedir. Köklerin kabukları, buğday ile birlikte öğütülerek, iltihaplı olan bölgelere harici olarak uygulanır. Yeni sünnet olan çocukların yaraları için de bu işlemin uygulanabileceğinin belirtilmesi gerekmektedir.

Sığır dilinin faydaları arasında zehirlenmelerden de söz etmek gerekmektedir. Diyelim ki yılan soktu, ya da yabani bir hayvanın ısırmasından kaynaklanan bir zehir ile karşı karşıya kalındı… Veya yabani bir bitki yenildi, ve bu bitkinin zehirli olduğu sonradan öğrenildi… Bu gibi durumlarda, sığır dilinin yaş olan yapraklarının yenilmesi tavsiye edilmektedir.

Sığır dilinin faydaları arasında, cilt çatlakları, ya da egzemayı iyileştirdiğinden de söz etmek gerekmektedir. Bunun için sığır dilinin köklerinin tuz ile ezilmesi, ve cilt çatlakları, ya da egzemanın bulunduğu bölgeye sarılması önerilmektedir. Aynı şekilde temre hastalığının tedavisi için de kullanılabilmektedir.

Sığır dilinin bilinen farklı isimlerinden söz etmek istersek: mavi çiçek, hejavo, mijmijok, gelezan, çoban çedenesi, ballık, tokluk başı, goriz…


Saat: 07:10

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.