Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Domates Bahçesi Nasıl Hazırlanır? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/174257-domates-bahcesi-nasil-hazirlanir.html)

EbruLi 06.01.2016 11:11

Domates Bahçesi Nasıl Hazırlanır?
 
Domates Bahçesi Nasıl Hazırlanır?



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Domates Tek yıllık bitkisinin meyveleri yenen bir sebzedir. Yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır.Anavatanı Peru dur. Ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yer tutar.Özellikle Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde domates yetiştiriciliği daha fazla yapılmaktadır. Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde en çok üretilen sebzelerdendir.Kolay yetiştirilmesi, bol ürün vermesi etkileyici kokusu ve aromasıyla dünyanın en çok tercih edilen bahçe bitkisidir. Peru kökenli bitki ilk kez 1700 lü yıllarda Osmanlı,ya tanıtılmıştır. Don bölgesi 3 olan domates, Türkiye, nin her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir.



1. Bölgenizde don tehlikesi tamamen geçtikten sonra domates fidesi alabilirsiniz. Kendi fidenizi yetiştirmek isterseniz 1,5 - 2 ay önceden fide yetiştirme işlemine başlamanız gerekmektedir.
2. Futbol topu büyüklüğünde bir çukur açın altına bir kürek yanmış hayvan gübresi veya kompost ilave edin. Kalsiyum ihtiyacını karşılamak için temizlenmiş ve iyice ezilmiş yumurta kabuklarından bir avuç serpin. Domates her türlü toprakta yetişebilir ancak organik maddece zengin, tınlı topraklardan hoşlanır.
3. Domates bitkisi en güzel toprak pH' sı 6-7 aralığında yetişir. Toprak seçimi yaparken buna dikkat edin.
4. Tam güneş alacağı ve rüzgardan korunacağı uygun bir yer seçin, domatesler genelde destek ister eğer mümkünse kafes içine alın.
5. Satın aldığınız fideleri bahçeye dikmeden 4-5 gün önce açık havaya alıştırın.
6. Ortalama gece sıcaklığı 10 derece olduğunda fideleri bahçeye taşıyın. Genel olarak ifade etmek gerekirse dikim zamanı İzmir için nisan başları, İstanbul için nisan ortaları, Ankara için mayısın ilk haftasından itibaren başlar.
7. Fideyi kök boğazını biraz geçecek şekilde yerleştirin ve etrafını toprakla doldurun, toprağa gömdüğünüz gövde kısmından yeni kökler gelecek ve daha iyi beslenmelerini sağlayacaktır.
8. Bir kez can suyu verin ilk meyveler gözükene kadar düzenli ama çok az su verin. Çok sulamada bitki kendini boya verip az meyve verecektir.
9. İlk sulamadan bir süre sonra toprak nemliyken çapalama yapın.
10. Meyveler fındık büyüklüğüne ulaştığında normal sulama dönemine geçin. Sulama yaparken bitkinin yapraklarının suya değmemesine özen gösterin. Sulamayı sabah erken saatlerde veya akşamüstü yapın.
11. Haftada bir kez sıvı gübrelerle gübreleme yapın. Gelişim döneminde dengeli gübre, olgunlaşma döneminde potasyum ağırlıklı gübreler tercih edin

Dikkat edilmesi gerekenler
Domates türü seçerken öncelikle yöremize ve bize uygun türleri tespit etmeliyiz. Eğer çok rüzgarlı alanlarda yetiştiricilik yapılacaksa oturak domatesler tercih edilmelidir. Kışı uzun geçen bölgelerde fide ile üretime başlamak çok önemlidir ayrıca bu bölgelerde erken olgunlaşan türler tercih edilmelidir. Hibrid tohum kullanılacaksa tohum paketi üzerinden ve tohum satış yerlerinden gerekli bilgileri elde edebilirsiniz.
Domatesler hastalıklara duyarlıdır bu yüzden sezon sonunda domateslerin sökülüp bahçenin temizlenmesi gereklidir.


Saat: 03:07

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.