Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası
facebook bağlan


Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir

Bitkilerin Dünyası kategorisinde açılmış olan Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir konusu , Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir Karnabahar lahana grubu sebzeleri arasında yer almaktadır. Ülke*mizde sonbahar ve kış döneminde yetiştiriciliği yapılmakta ve sebze olarak tüketilmektedir. Soğuk bölgelerimizde karnabaharın sebze olarak değerlen*dirilen kısımları ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.02.2014, 23:49   #1 (permalink)
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir



Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir



Karnabahar lahana grubu sebzeleri arasında yer almaktadır. Ülke*mizde sonbahar ve kış döneminde yetiştiriciliği yapılmakta ve sebze olarak tüketilmektedir. Soğuk bölgelerimizde karnabaharın sebze olarak değerlen*dirilen kısımları zarar gördüğü için üretimi yapılmamaktadır. Ülkemizde karnabahar haşlanarak salata şeklinde, kızartılarak, çeşitli şekillerde yemekleri yapılarak, turşu olarak ve dondurulmuş sebze olarak değerlendirilmektedir.

İklim İstekleri
Karnabaharlar kışlık sebzeler grubunda yer almaktadır. Karnabahar yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir. Işık ve nem ise ikinci derecede önemlidir. Karnabaharlarda taç oluşması için gelişmenin belli bir devresinde düşük sıcaklıklara ihtiyaç vardır. Karnabahar fideleri -10°C sıcaklığa kısa sürede dayanabilirler. Fakat hasat devresine gelmiş karnabahar başları O°C nin altındaki sıcaklıklardan hoşlanmazlar. Taç oluşum döneminde en uygun sıcaklıklar 15°C-20°C dir. Taçların olgunlaşma döneminde sıcaklığın O°C nin altına düşmesi istenmez. Sıcaklığın düşmesi sonucu taç yüzeyi havlı bir yapı kazanır, pazar değeri düşer.

Toprak İsteği

Karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilebilir. Ağır topraklarda ve yağışı bol olan yörelerde drenajın çok iyi olması şarttır. Karnabaharlar organik maddece zengin toprakları severler ve yüksek toprak asitliğine karşı hassastırlar.
Karnabahar yetiştiriciliğinde toprak, dikim tarihinden çok önce hazırlanmış olmalıdır. Sonbaharda toprak derin sürülmeli, ilkbaharda normal sürüm yapılmalıdır. Sürümden sonra diskaro ve tırmık çekilmeli masuralar hazırlanarak toprak dikime hazır duruma getirilmelidir.

Sulama

Karnabahar, kök sistemine sürekli bir nem tedarik edilmesi halinde, daha iyi yetiştirilir. Herhangi bir kuraklık döneminde, bitkinin büyümesindeki durgunluk kolayca görülebilir. Karnabahar, yeterli miktarda yaprağa sahip olabilmelidir çünkü bitkinin baş kısmının büyüklüğü yaprak kalitesine doğrudan bağlıdır. Kullanılan su miktarı, yaprak yüzeyindeki artış ile doğru orantılı olarak artar. Suya en fazla, baş kısmının oluştuğu haftalarda gereksinim vardır. Dehidrasyon olmaması durumunda bu dönem sonunda, düşük kalitede mahsul elde edilecektir. Eğer ekildikten sonra kurursa, karnabaharı sulamak gerekir(zararlı otlara karşı ilaçlanmadan önce sulamak gerekir). Ekiminden sonra, iyi bir mahsul elde edebilmek için 10-15 mm’lik bir uygulamaya (eğer mümkünse) gereksinim vardır. Ayrıca sera döneminde de sulamak gerekebilir. Sulamanın miktarı ve sıklığı, toprak çeşidine, çevresel koşullara, tekniğine vb. faktörlere bağlıdır.

Gübreleme

Yetiştiricilikte en uygun gübreleme toprak analizine göre yapılacak gübrelemedir. Öncelikli olarak karnabahar yetiştirilecek tarlanın toprak analizini yapılarak buna göre atılacak gübre çeşidi ve miktarı tespit edilmelidir. Gübreler çeşitlerine göre bitkiye verilme dönemlerinde farklılıklar arz etmektedir. Çiftlik gübresi, fosforlu gübrenin tamamı, potaslı ve azotlu gübrenin yarısı son toprak hazırlığında verilir. Potaslı gübrenin ikinci yarısı taçların teşekkülünden önce verilir. Azotlu gübrenin 2. yarısı ise dikimden 20-25 gün sonra ve taç teşekkülünden önce olmak üzere iki partide verilmelidir.

Fide Yetiştiriciliği

Karnabaharlar, fidelerin yetiştirilmesi ve esas yerlerine dikilmesi olmak üzere iki safhada yetiştirilirler. Tohumlar ılık ve soğuk yastıklara ekilir. Ekim zamanı bölgelere, çeşitlere ve hasat zamanına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak tohum ekimi Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz aylarında yastıklara sıraya veya serpme olarak yapılır. İlimiz için uygun tohum ekim zamanı Mayıs ayı, fide dikim zamanı ise Haziran ayının son haftasıdır. En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıravari ekimdir. Tohumlar yastıklarda şartlara bağlı olarak 8-15 gün içerisinde çimlenirler. Çimlenme sonrası sıra üzerindeki bitkiler 3-5 cm aralıkla seyreltilir. Karnabaharda kaliteli ürünü etkileyen en önemli faktörlerden birisi de iyi yetiştirilmiş fidelerdir. Fide yetiştirme devresinde sıcaklığın aşırı yükselip azalması taçların kalitesiz olmasına sebep olur.

Dikim

Dikimde genel olarak 7-8 yapraklı düzgün gövdeli, yaprakları sağlıklı fideler kullanılmalıdır. İyi yetiştirilmemiş cılız, sarı yapraklı fidelerden yetişen bitkilerin taçları küçük ve gevşek olmaktadır. Fideler genellikle tohum ekiminden 5-7 hafta sonra dikime uygun hale gelirler. Karnabaharda en uygun yetiştirme masuralar üzerinde yapılan yetiştirme şeklidir. Masura genişliği çeşitlere, tek ve iki sıralı dikime göre ayarlanır. Dikimde sıra arası ve sıra üzeri mesafeler 50x50cm olarak yapılır. Fideler yerlerinden dikkatlice sökülmeli ve bekletilmeden yerlerine dikilmelidir. Fideler plantuar veya çepin ile dikilmelidir. Kökleri topraklı olarak çepinle dikim daha uygun olmaktadır. Dikimde can suyu verilmeli ve birkaç gün sonra salma sulama yapılmalıdır. Karnabahar çapa ve suyu çok seven sebze olduğu için sulamaya gereken özen gösterilmeli ve muntazam aralıklarla yağış durumuna göre sulama yapılmalıdır. Dikimden 1-3 hafta sonra birinci, bundan 1 ay sonra ikinci çapa, gerekirse üçüncü çapa yapılmalıdır. Karnabahar taçlarının güneş ışığı nedeniyle sararmaması için iç yapraklar kırılarak tacın üzerine örtülmeli ve tacı örtülü çeşitler üretilmelidir.

Hasat

Karnabahar, taçlar normal büyüklüklerini alıp gevşek bir yapı kazanmadan önce hasat edilmelidir. Hasat süresi, iklime ve çeşitlere bağlı olarak 1-4 haftadır.
Hasat tacın gövdeyle birleştiği yerden bıçakla kesilerek yapılır. Hasat sırasında tacı korumak amacıyla 4-5 adet yaprak bırakılır. Karnabaharların taçları çok çabuk zedelenir ve kararırlar. Bu nedenle karnabahar taçları kasalara tek sıra halinde konmalıdır.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.08.2015, 23:03   #2 (permalink)
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir

Çok yararlı olduğunu duydum, ama sevemedim gitti onu.

__________________

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 15.12.2015, 21:45   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir

Karnabahar Yetiştirme Tekniği

Karnabahar üretimi tohumdan üretilmiş fidelerle yapılmaktadır. Karnabahar ülkemizde yaz sonu, sonbahar ve kış periyotlarında yetiştirilir. Dış ülkelerde ise senenin her mevsiminde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu amaçla önce fideler yetiştirilir, daha sonra ise fidelerin dikimi yapılır.

Karnabaharlarda kaliteli ürün alabilmek fide yetiştiriciliğindeki başarıya bağlıdır. Fidelerin yetiştiriciliği, ülkemizde soğuk yaslıklarda yapılmaktadır. Karnabahar tohumlarının yastığa ekimi, lahanalardan yedi veya on gün sonra yapılır. Pratik olarak fideler kuzey bölgelerde taçlar yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklardan evvel olgunlaşacak ve erken ilkbaharda ürün alınacak şekilde dikilir. Karnabaharlar için 5–7 haftalık bir fide dönemi hesaplanır. Tohum ekimi 10 gün veya 15 gün arayla, periyodik ekimler yapılarak hasat periyodu uzatılabilir. Ülkemizde tohumlar yastıklara, Mart–Nisan–Mayıs ayından itibaren ekilmeye başlar.

Tohumların ekimi serpme veya sıraya yapılır. Serpme ekimde m2’ye 2–5 gr tohum hesaplanır. Sıraya ekimlerde ise sıra arası 5 cm olacak şekilde 2–3 gr tohum atılır. Tohum ekiminin sık yapılması arzu edilmez. Sıklıktan dolayı fideler rahat bir şekilde gelişemedikleri gibi, gövde kısımları da cılız uzar, şekil bozuklukları ve çürümeler görülür. Zaten bu tip fidelerin dikiminin yapılması gerekir. Karnabaharda fide toprağı besin maddelerince zengin olmalıdır. Fakir topraklarda yetiştirilen fideler tarlada küçük taçlar oluşturur. SHOEMAKER (1949), en uygun fide toprağını 3 kısım iyi yanmış ahır gübresi ile 5 kısım kumlu–killi toprak karışımından elde edilebileceğini, NIEUWHOF (1969) ise; aşağıdaki toprak karışımlarının daha uygun olacağını açıklamaktadır.

2/3 çürümüş yaprak – 1/3 bahçe toprağı
1/2 yanmış ahır gübresi – 1/2 bahçe toprağı
1/4 çürümüş yaprak – 1/4 yanmış ahır gübresi – 1/2 kum
1/3 yanmış ahır gübresi – 1/3 turba toprağı – 1/3 bahçe toprağı.

Bu karışımlara, karnabaharda sık sık noksanlıkları ortaya çıkan mikro elementler ve özellikle molibdenin karıştırılması uygun olur. Ülkemizde fideler yastıklardan alınıp doğrudan yerlerine dikildikleri halde, dış ülkelerde 2 yapraklı devrede saksı veya torbalara şaşırtılmaktadır. Böylece fideler daha geniş bir ortamda geliştirilmekte ve daha iyi pişkinleştirilmektedir.

Karnabahar fideleri dikim olgunluğuna geldiklerinde, vakit geçirmeden yastıktan alınmalıdır. Yastıkta lüzumsuz yere fazla bekletilmeleri halinde, ileriki dönem büyümelerinde bir duraklama meydana gelir ve bu tip bitkiler dikim sonrası ufak ve gevşek taç oluşturur.

Dikimde, aynı gelişme devresindeki fideleri kullanmak gerekir. Aksi taktirde dikimden sonra bitkiler arasında gelişme farklılıkları görülür, hasat aynı zamanda yapılamaz, hatta bazı bitkiler hiç taç oluşturamaz, bir kısmı da erken ve gevşek taç oluşturup, çiçeğe kalkar. Bütün bunlar verimi ve kaliteyi düşüren bir faktör olarak karşımıza çıkar. Dikimde, genellikle 7–8 yaprağı tam gelişmiş, gövdesi düzgün ve yaprakları sararmamış fideler kullanılır. Yaprak sapı olmayan, kalın yapraklı ve gövdeli fideler kullanılmamalıdır. Çünkü bu fideler yeterli yaprak oluşturamadıklarından, bunlardan da küçük ve gevşek taçlar meydana gelir. Karnabahar fideleri bölgenin iklim koşullarına göre değişmekle birlikte kışı soğuk geçen bölgelerde Haziran–Temmuz, sıcak bölgelerde ise Ağustos-Eylül aylarında dikilir. Yalnız bu dikim zamanları çeşidin erkenci veya geççi oluşuna göre farklılık gösterebilir. Genellikle dikimden hasada kadar geçen süre erkenci çeşitlerde 70–90 gün, geççi çeşitlerde ise 100–120 gündür.


Karnabaharda sulama, salma olarak yapılacaksa tavalar, karık yöntemiyle yapılacaksa masuralar kullanılır. Dikimde bitkilere verilecek aralık ve mesafeler çeşidin erkenci veya geççi oluşuyla, taçların büyüklüğüne göre ayarlanır. Çoğunlukla dikim, 40x40, 50x50, 50x60, 60x60, 70x70 cm aralık ve mesafede yapılır. Geççi çeşitlerde mesafeler biraz daha geniş tutulur. Masuralara, tek ve çift sıralı dikim yapılabilir. Bu durumda mesafeler tek sırada 40x60, 50x70 cm ve çift sıra dikimde 40x40x60 veya 50x50x70 cm olacak şekilde ayarlanır.

Dikimden sonra can suyu verilir ve lahanada uygulanan çapalama, ot alma, sulama ve mücadele işlemleri aynen karnabaharda da yapılır. Karnabaharda özellikle sulamaya özen gösterilmelidir. Kurak havalarda sulama, daha fazla önem kazanır. Çünkü taç oluşumu dönemindeki yüksek sıcaklıklar daha önce de belirtildiği gibi erken çiçeklenmeye neden olarak taç kalitesini bozmaktadır. Karnabahar taçlarının renkleri ışıkla temas ettiklerinde, güneşin ültraviyole ışınlarının etkisiyle beyazdan sarıya döner.

Bunun için tacın güneş ışıklarını görmemesi gerekir. İç yaprakların tacın üzerini örtüp örtmemesi bir çeşit özelliğidir. Bu nedenle çeşit ıslahında bu durum da göz önünde bulundurulur ve yaprakları tacın üstünü örten çeşitler ıslah edilmesine gidilir. Tacın üstü yapraklarla örtülü olan çeşitlerde, taçlar sıklıklarını sıcak zamanlarda 5–10 gün, soğuk zamanlarda 20-30 gün kadar koruyabilir. Şayet tacın üstü yapraklarla örtülmeyen çeşitler yetiştiriliyorsa, çoğunlukla karnabaharın iç yapraklardan 1-2’si kırılarak tacın üzeri örtülür veya tacın kenarındaki yaprakların çevresi iple bağlanır veya lastikle sıkıştırılır.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 29.01.2017, 01:06   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir

Çok severim özellikle yemeği çok güzel oluyor, bol salçalı ve baharatlı

__________________


Papatya isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 29.01.2017, 01:08   #5 (permalink)
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir

Uzak kaldığım yemeklerden.. hele o pişerken yayılan koku..

__________________
Masmavi isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 29.01.2017, 01:11   #6 (permalink)
Bu Hikâye'nin Mavi'si Sensin ..

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Karnabahar Yetiştirme Nerede Nasıl Yetiştirilir

Annem Karnıbakar diye Kereviz yediyordu bana. Kanıyorduk işte.

__________________





Roman isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 9
Arafta, azamiturk, Elzem, Masmavi, Narsinha, Papatya, Perii, Roman, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 18:46