Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Biyografiler (https://www.forumaski.com/biyografiler/)
-   -   Anne Boleyn (https://www.forumaski.com/biyografiler/73569-anne-boleyn.html)

Devturk 04.12.2013 18:43

Anne Boleyn
 
Anne Boleyn



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Anne Boleyn (d. 1501/1507 – ö. 19 Mayıs 1536) İngiltere kraliçesi. VIII. Henry'nin ikinci karısı ve I. Elizabeth'in annesidir.

VIII. Henry'nin uğruna -adı daha sonra Anglikan Kilisesi olacak olan- İngiltere Kilisesi'ni kurduğu karısıdır. Katolik Kilisesi VIII. Henry'nin ilk karısı Aragonlu Catherine'den boşanmasına izin vermediği için Kral Anglikan Kilisesi'ni kurup, kendisini kilisenin başı ilan etmiştir ve bu sayede Anne ile evlenerek ilk evliliğini geçersiz ilan etmiştir. Taç giyme töreni sırasında Anne I. Elizabeth'e hamileydi. Anne ile Henry 3 yıl kadar evli kaldı. Kral Anne Boleyn'le evliliği sırasında Jane Seymour'a aşık olmuştur ve Anne Boleyn'i, Sir Francis Weston, Henry Norris ve kardeşi George Boleyn'in de aralarında bulunduğu altı kişiyle zina yapma gerekçesiyle Londra Kulesi'nde kafasını kestirerek idam ettirmiştir.

Anne Boleyn, Sir Thomas Boleyn ile Elizabeth Howard'ın kızlarıdır. Babası Thomas Boleyn birçok dil bilen saygın bir diplomattı ve kral VIII. Henry'nin en sevdiği saraylılardan biriydi. Anne'in bilinen kesin bir doğum tarihi olmamakla beraber, kardeşi Mary Boleyn'den büyük olduğu tahmin edilmektedir. Ağabeyleri George Boleyn'dir. Anne'in doğumu ile ilgili tek bilinen gerçek, doğduğu sırada Boleyn ailesinin İngiliz aristokrasisinde saygın bir yeri olduğudur.

Thomas Boleyn, diplomatik kariyeri sırasında kendine Kutsal Roma İmparatoru I. Maximilian'ın kızı Habsburglu Margaret'in de aralarında bulunduğu pek çok hayran edindi. O sırada babasına vekaleten Hollanda'ya hükmetmekteydi. Margaret, Thomas Boleyn'den öyle etkilenmişti ki kızı Anne'i nedimesi olarak aldı. O zaman nedime olabilmek için on iki yaşını doldurmak gerekiyordu, ancak Anne daha gençti. Tutumu ve çalışkanlığıyla Hollanda'da iyi bir izlenim bıraktı. Babası ona VIII. Henry'nin kardeşi ve Fransa Kraliçesi olan Mary Tudor'un yanında nedimelik ayarlayana kadar orada kaldı.

Fransa'da önce Kraliçe Mary'nin, daha sonra da Kraliçe Claude'nin nedimesi oldu. Kraliçe Claude'nin hizmetindeyken Fransızcasını geliştirdi ve moda ile din felsefesine merak saldı. Ayrıca Fransız kültürü hakkında da bilgi edindi. Fransa'daki eğitimi, babasının onu İngiltere'ye geri götürdüğü 1521 kışına kadar sürdü. Fransa'daki deneyimleri Anne'i yeni Rönesans Hümanizmi geleneği ışığında dindar biri yaptı. Hayatının bu aşamasında Anne, "tatlı ve neşeli" olarak tanımlanıyordu. Kumar oynamaktan, şarap içmekten ve dedikodudan hoşlanıyordu.

1515 yılında Anne, İrlandalı kuzeni James Butler ile gizlice evlendi ancak bu evlilik gecersiz sayildi. Bu sırada kardeşi Mary Boleyn, William Carey ile evliydi ve kralın metresiydi.Daha sonra Anne okumasi icin yurtdisina gonderildi.

Anne 1 Eylül 1532 tarihinde kendi haklarıyla Pembroke Markizi oldu. 23 Mayıs 1533 tarihinde Başpisikopos Thomas Cranmer'in topladığı mahkeme tarafından Henry ve Catherine'in evliliğinin geçersiz olduğuna karar verildi. 28 Mayıs 1533 gününde Anne ve Henry gizlice evlendiler ve evliliklerinin geçerli olduğuna karar verildi.

Anne 1 Haziran 1533 tarihinde taç giydi. Bu arada Avam Kamarası Roma'ya başvuruları yasakladı ve İngiltere'ye papalık belgelerini sokanlara cezalar verildi. Bunun üzerine Papa, Kralı ve Cranmer'ı Aforoz etti ve geçersizlik kararının hükmü olmadığına, Kral ve Anne Boleyn'in evliliğinin geçersiz olduğuna karar verdi. Böylece İngiltere ve Roma arasındaki bağlar koptu ve İngiltere Kilisesi Kralın kontrolü altına girdi. İngiliz Reformu'nun başladığı haberi tüm Avrupa'ya yayılınca Anne Boleyn bazı Protestan tasvirlerde kahraman olarak resmedildi.

7 Eylül 1533'te, ileride İngiltere'nin en önemli hükümdarlarından biri olacak olan I. Elizabeth dünyaya geldi. Anne, Aragon'lu Catherine'in kızı Mary'nin bir tehdit oluşturabileceğini düşünerek Mary'yi saraydan uzaklaştırdı. 1534'te Anne düşük yapınca Kral bunu kendine ihanet olarak gördü ve Anne'den ayrılmanın yollarını aramaya başladı. Genelde sakin ve sevgiyle dolu zamanlar geçirseler de, kralın bu düşüklerden sonra edindiği metresler Anne'in sinirlenmesine ve ağlamasına neden oluyordu. Henry Anne'in bu tutumundan hoşlanmıyordu. Kralın mızrak dövüşlerinde attan düşüp ayağını yaralamasının ardından karnında çocuk taşıyan Anne'in düşük yapması, VIII. Henry'nin evliliğin bir büyü eseri gerçekleştiğine inanmasına neden olmuştur.

Nisan ayının sonlarına doğru Mark Smeaton adlı bir müzisyen, Henry Norris ve Sir Francis Weston tutuklanmıştır. Hepsi Kraliçenin aşığı olmakla suçlanmıştır ancak işkence ile itirafta bulunan Smeaton hariç hepsi inkar etmiştir. Ardından Kralın özel odalarındaki hizmetkarlarından biri olan William Brereton ve Anne'in kardeşi George Boleyn de zina suçlarıyla tutuklanmıştır. Anne ise 2 Mayıs 1536 tarihinde ensest, zina ve vatan hainliği suçlarını işleme gerekçesiyle tutuklanıp Londra Kulesi'ne götürülmüştür. Aleyhindeki delillerin yetersiz olmasına rağmen Anne ve diğer beş kişi ölüm cezasına çarptırılmış ve Sir George Boleyn, Henry Norris, Sir Francis Weston, Mark Smeaton ve William Brereton 17 Mayıs'ta, Anne ise 19 Mayıs'ta idam edilmiştir.Tutuklulardan bir tek Thomas Wyatt affedilmiştir.


Saat: 15:48

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.