Yağlar Özellikleri ■Suda erimezler. ■Eter , alkol , aseton gibi organik çözücülerde erirler. ■C ve O oranından fazla olduğundan enerji verimide fazladır. ■Hücre zarından geçemezler. ■1 mol gliserol 3 mol yağ asidin dehidrasyon ile birleşmesinden oluşur. ■Sentezlerinde 3 ester bağı kurulur. ■Sentezlerinde 3 mol H2O açığa çıkar. ■3 mol H2O ile hidrolize edilirler. ■Yağların hidrolizi lipaz ile gerçekleşir. ■Sudan III ile kırmızı renk verirler. ■Bitki ve hayvan hücrelerinde depolanabilirler. ■Hücre zarlarının esas yapısını oluştururlar. Çeşitleri ■Nötral yağlar : Depo ve enerji verici olarak görev alır. ■Fosfolipid : Hücre zarının temel maddesidir. ■Glikolipit : Hücre zarı ve sinir hücrelerinde bulunur. ■Steroidler : Vit-D , bazı hormonlar , safra tuzları , kolesterol , eterik yağ , kauçuk vb.. maddelerin oluşumunu gerçekleştirerek canlılar düzenleyici görev alırlar. ■Kolesterol:Hayvanlarda hücre zarında ve derinin yapısında bulunur.Diğer steroid lerin oluşumunda rol alır. Görevleri ■Enerji kaynağı olarak kullanılırlar. ■Hücre zarı yapısına katılırlar. ■Bazı hormonların yapısını oluştururlar. ■A,D,E,K vitaminlerinin emilimini sağlarlar. ■Isı kaybını önlerler. ■Organ ve vücudu mekanik etkilerden korur. ■Göç eden ve kış uykusuna yatan canlıların besin ve su (metabolik su ) kaynağıdır. |
Saat: 19:36 |
Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.