Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Biyoloji (https://www.forumaski.com/biyoloji/)
-   -   Hayvanlarda Dolaşım Sistemi (https://www.forumaski.com/biyoloji/61281-hayvanlarda-dolasim-sistemi.html)

Perii 19.10.2013 19:11

Hayvanlarda Dolaşım Sistemi
 
Hayvanlarda Dolaşım Sistemi
Genel olarak hayvanlarda dolaşım sistemi baş¬lıca şu görevleri yapar:
- Sindirim ürünleri ve inorganik besinleri bütün hücrelere taşıma.
- Oksijeni hücrelere taşıma (trake solunumu ya¬panlar hariç)
- Metabolizma artıklarının hücrelerden uzaklaştı¬rılması (CO2Hayvanlarda dolaŞim sİstemİ üreHayvanlarda dolaŞim sİstemİ ürik asitHayvanlarda dolaŞim sİstemİ tuzHayvanlarda dolaŞim sİstemİ suHayvanlarda dolaŞim sİstemİ madensel tuzlar vb.)
- Vücut sistemlerinin işleyişi ile ilgili hormonların iletimi
- Bağışıklık sisteminin hücrelerini vücudun her tarafına götürme

Hayvansal bir hücrelilerde sölenterelerde dola¬şımHayvanlarda dolaŞim sİstemİ sistem halinde değildir. Maddenin taşınması sitoplazma veya hücreler arası sıvılarla olur.İleri yapılı hayvanlarda iki çeşit taşıma (dolaşım) sistemi gelişmiştir.
1. Açık Dolaşım : YumuşakçalardaHayvanlarda dolaŞim sİstemİ derisidikenlilerde ve eklembacaklılarda görülür. Bu dolaşım sisteminde kanHayvanlarda dolaŞim sİstemİ damarlardan çıkarak vücut boşluklarına dağılır ve besinler hücrelere taşı¬nır. Tekrar damarlardaki açıklıklarla toplanan kan devrini tamamlar. Kanın akışı daha ağırdır. Böceklerde sırt damarının önü açık arkası kapalıdır.Önden vücut boşluğuna yayılan kan da¬mardaki açıklıklarla toplanarak dolaşımını ta¬mamlar.

2. Kapalı Dolaşım : Kan atardamarHayvanlarda dolaŞim sİstemİ toplardamarHayvanlarda dolaŞim sİstemİ kılcal damarlar ve kalbin içerisinde dolaşır.YaniHayvanlarda dolaŞim sİstemİ kapalı bir dolaşım sisteminin vücutla kaynaş¬ması şeklinde düşünülebilir.Bu dolaşımda ka¬nın akış hızı daha yüksektir.Halkalı solucanlar¬da kapalı dolaşımın en basit şekli görülür. Omurgalılarda kapalı dolaşım daha ileri yapıdadır.

Halkalı Solucanların Kapalı Dolaşımı : Sırt ve karın damarları ve bu damarlardan ayrılan kılcal damarlar dolaşım sistemini meydana getirirler. Kıl¬cal damarlar derinin dış yüzeyine çok yakın yerle¬rinde bulunur. Bu da oksijenin kılcal damarlarla alınıp CO2 verilmesini kolaylaştırır. Sırt damarında kan öne doğru akarHayvanlarda dolaŞim sİstemİ karın damarında ise geriye doğru akar.

Omurgalılardan Balıklarda : KalpHayvanlarda dolaŞim sİstemİ bir kulak¬çık ve bir karıncıktan ibarettir. Kalpte kirli kan var¬dır. Kulakçık-karıncık yolunu izleyen kan solun¬gaçlara gider. Temizlenen kan kalbe uğramadan vücuda dağılır ve kirlenerek kalbe döner.

Kurbağalarda : Kalp 2 kulakçık ve 1 karıncıktan ibarettir. Sol kulakçık akciğerden gelen temiz kanıHayvanlarda dolaŞim sİstemİ sağ kulakçık vücuttan gelen kirli kanı taşırHayvanlarda dolaŞim sİstemİ iki¬si de aynı karıncığa açılırlar. Bu yüzden kalpte te¬miz kan ile kirli kan birbirine karışır.

Sürüngenlerde : Kurbağalarınkinden farklı olarak karıncığı ortadan ikiye ayıran yarım perde vardır.Yine de kirli kan ile temiz kan kalpte birbirine karışır. Sürüngenler ve kurbağalarda vücuda dağılan kan “kirli+temiz” karışımı olduğundan hücrelere yeterli oranda O2 taşınmaz. Bu hayvanların sıcak havalarda faaliyetleri artar. Bunlara soğuk kanlı hayvanlar denir.

Kuş ve memelilerde : Kalp iki kulakçık ve iki karıncıktan oluşur. Kalbin sağ kulakçık sağ karıncı¬ğında vücutta kirlenerek gelen kanHayvanlarda dolaŞim sİstemİ sol kulakçık sol karıncığında ise akciğerde temizlenerek gelen kan bulunmaktadır. Hücrelere bol oksijen gönderil¬diği için vücut daha çok enerji üretir ve vücut sıcak¬lığı sabit tutulur.




Saat: 10:40

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.