Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Boğulan Birine İlk Yardım Nasıl Yapılır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/113712-bogulan-birine-ilk-yardim-nasil-yapilir.html)

SrKn 08.06.2014 18:50

Boğulan Birine İlk Yardım Nasıl Yapılır?
 
Boğulan Birine İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Boğulmalarda kazazede farklı durumlar altında kalmış olabilir. Eğer sudan kendi başına çıkmışsa, bayılmamışsa ve solunum yapabiliyorsa durum iyi. Şuuru açıkmış gibi görünmesine rağmen şok geçiriyor olabilir.

Telaşa kapılmayın ve moralini düzeltici sözler söyleyin. Ayağa kaldırmaya çalışmayın. Üzerine battaniye, ceket, kazak gibi şeyler örterek vücudunu sıcak tutun. Öksürük nöbeti geçiriyorsa ve yüzü morarmış gibiyse mutlaka doktor çağırın. Kazazede bayılmış ama solunumu normalse, onu boylu boyunca yatırdıktan sonra vücuduyla birlikte başını yana çevirin. Böylece yuttuğu suyu çıkarmasını sağlamış olacaksınız. Bu sayede suyun akciğerlere dolmasının da önüne geçersiniz. Kazazede bayılmış ve solunumu durmuşsa acilen ilk yardıma başlamak gerekiyor.

İlkyardımda öncelikli amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak. Kazazedeyi yere yatınn, ensesinin altına bir el veya katlanmış giysi koyarak başını iyice arkaya yaslamasını sağlayın. Ardından çenesini iki elle kavrayıp aşağıya çekin. Başparmaklarınız da ağzı açık tutmalı. Bu arada ağızdan ağza suni teneffüs uygulayıp göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kalp masajı yapmanız şart. Kalp masajını nasıl yapacağmızı bilmiyorsanız birisinden yardım isteyin.

Bilinçsizce yapılan kalp masajı kalbin durmasına neden olabilir. Aşın su yutma durumunda Silvester manevrası da uygulanabilir. Bunun için kazazede önce sırtüstü yatırılır ve omuzlarının altına kaim bir şey konur. Yardım eden, kazazedenin başucunda, bacakları başın her iki yanında olacak biçimde oturur. Kazazedenin kollan bileğin hemen üstünden sıkıca yakalandıktan sonra, son kaburgaların düzeyinde göğsün üstüne doğru dirençle karşılaşana değin bükülür. Bu anda hava akciğerlerden çıkar. Daha sonra kollar başın üstünde dışa, yukarıya ve geriye kaldırılarak göğsün genişlemesi ve havanın pasif yolla akciğerlere girmesi sağlanır. Ardından kollar yavaşça göğse geri getirilir. Bu manevra dakikada 10-20 kez yinelenir.
alıntı


Saat: 16:44

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.