Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Klimayı Kim İcat Etti (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/126564-klimayi-kim-icat-etti.html)

Perii 18.08.2014 02:12

Klimayı Kim İcat Etti
 
Klimayı Kim İcat Etti
Klimayı Kim Buldu, Klima Hakkında, Klima Nasıl Bulundu, Klimanın İcadı, Klimayı Kim İcat Etti

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


İnsanlığın ısınma ve serinleme ihtiyacı, çağlardan beri süregelmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanması için, tarih boyunca belki binlerce bilgin ve mucit çeşitli denemelerde bulunmuş, konu ile ilgili farklı yollar denemiştir. Klimanın mucidi ise bu binlerce bilginden bir tanesidir. İsterseniz, klimanın icadı, tarihçesi ve geçirdiği evrimlerle ilgili kısaca bilgi verdikten sonra asıl mucidimize geçelim. Soğutma çalışmaları ile ilgili olarak bilinen ilk denemeler Leonardo da Vinci ile ilgilidir. Leonardo da Vinci’ye, Milano dükü olan patronu tarafından bir görev verilmiştir. Bu görev ise dükün eşinin odasının serinletilmesidir. Leonardo da Vinci, su gücü ile çalışan bir sistem geliştirmiştir; ancak bu sistem, bir klima değil de daha çok bir fan özelliği gösterdiği için tarihteki ilk fan olarak kabul edilmiştir.


Klimanın asıl mucidi olarak tabir edilen kişi ise bir başkasıdır. Tarihi ise 1902 yılına dayanmaktadır. Günümüzde kullandığımız klimaların atası olarak kabul edilen sistem, 1902 yılında Willis Carrier tarafından icat edilmiştir. Willis Carrier kendi çalıştığı şirketin ısınma ihtiyacını gidermek için bir sistem geliştirmiştir. Şirkette kullanılan bu sistemin, şirkete mali bakımdan büyük bir katkısı olmuştur. Tam da bu yüzden Willis Carrier şirketin ar-ge biriminin başına getirilmiştir. Klima nedir?
Daha sonra Carrier’e bir matbaa şirketi tarafından bir teklif sunulmuştur. Teklif, matbaanın ısı ortamını sabit tutacak bir sistemin geliştirilmesidir. Çünkü matbaadaki ısı değişimleri, baskı kalitesine zarar vermektedir. Carrier’in yoğun çalışmaları sonunda, 30 ton ağırlığında; ama günümüz klimalarının atası sayılan bir sitem geliştirilir.
Carrier bununla da yetinmedi. Kendi şirketi bünyesinde çalışmalara ve geliştirmelere devam etti. 1920 yılında ortamdaki ısıyı sabit tutan cihazı geliştirerek patentini almayı da başardı. Ancak bu sistemler konutlarda değil de kurum ve kuruluşlarda kullanılıyordu.
1930 yılında ise Thomas Midgley, konutlarda da kullanılabilecek cihazları geliştirmeyi başardı.

-X- 18.08.2014 02:19

Cevap: Klimayı Kim İcat Etti
 
Allah ondan razı olsun :D


Saat: 17:47

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.