Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Serbest Kürsü > Bunları Biliyor musunuz ?
facebook bağlan


Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

Bunları Biliyor musunuz ? kategorisinde açılmış olan Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır? konusu , Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır? Hamur işi yemekler ve aperatifler ile mutfak dünyasını geniş tutan Anadolu insanı, mantı yemeği ile de hem hamuru, hem eti, hem de baharatları ...


Like Tree13Beğeni

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 16.09.2014, 12:16   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?



Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?



Hamur işi yemekler ve aperatifler ile mutfak dünyasını geniş tutan Anadolu insanı, mantı yemeği ile de hem hamuru, hem eti, hem de baharatları buluşturmayı başarmıştır. Klasik olarak mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilmiş kıymanın, küçük şekilde açılan hamur parçalarının içine konulması ile hazırlanmaktadır. Hazırlanan küçük hamur parçaları, suda haşlanır ve mantı yemeği servise hazır hale gitirilir.

Mantı yemeği, Türk mutfağının önemli bir öğesi olduğu gibi diğer Orta Asya yemek kültürlerinin de lezzetli ve kayda değer bir öğesidir. Mantı yemeği, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ülkelerinde de, oldukça popüler bir yiyecektir. Mantının Anadolu kültürüne entegre olma süreci ise, Orta Asya’dan Anadolu’ya göçen Türk kavimleri ile başlamıştır. Bu önermeyi kanıtlar nitelikte olarak, bazı yörelerde mantı yemeğine “tatar böreği” ismi verilmektedir. Uzak Doğu mutfağında ise, mantı yemeğinin çok benzer bir türevine, baozi ve mandu isimleri verilmektedir. Bu yemek türü de, etli ve sebzeli hamur yemeklerine benzetilmektedir.

Her toplumun damak tadı ve kültürüne göre değişkenlik gösteren mantı, yapılış biçimi olarak da toplumdan topluma farklı şekilde hazırlanabilmektedir. Temel olarak ise, Kazak, Kırgız ve Türk mutfağı baz alınır.

Kazak Mutfağında Mantı Yemeğinin Hazırlanışı:

Koyun ya da at etinden yapılmış kıyma parçaları, küçük hamur parçalarının içine yerleştirilir. Bu hamurlar, buhar üzerinde pişirilir. Bir miktar karabiber, pişirilen hamurlara ekilir. Balkabağı parçaları da, hamurun son haline eklenir. Hazırlanan mantı yemeğinin üzerine, bir miktar tereyağı, biraz ekşi krema veya bir miktar soğan sosu serpilerek, yemek için servis yapılır.

Kırgız Mutfağında Mantı Yemeğinin Hazırlanışı:

Koyun eti, dana eti, patates parçaları ya da bal kabağı parçaları gibi malzemeler içinden seçilen biri ya da birkaçı birden, hamur parçalarının içine konulur. Bu hamura, bir miktar yağ eklenir. Bu yağın eklenme amacı, mantının daha sulu ve daha lezzetli olmasını sağlamaktır. Yağda kızartılarak hazırlanan bu mantı çeşidi, istenirse buharda ya da suda da haşlanabilmektedir. Pişen mantının üzerine, genel olarak tereyağı gezdirilir. Ekşi krema, özel domates sosu ya da sirke ve karabiber ile lezzeti artırılan taze soğan halkaları da, mantının yanına ilave edilerek servis yapılabilir. Kırgızistan’da özellikle çocuklar, mantı yemeğini çok severler. Her ne kadar pişirmesi, hazırlanması ya da süslenmesi zaman alıcı ve zahmetli olsa da, Kırgız mutfağında ailecek uygulanabilen bir aktivite halini almaktadır.

Türk Mutfağında Mantı Yemeği:

Anadolu topraklarının en lezzetli, en güzel yemekleri arasında sayılan mantı, pek çok yörede yapılır. Kırşehir, Adana, Aksaray, Çorum, Konya, Niğde, Sivas, Tokat, Yozgat, Ardahan gibi şehirlerimizde geleneksel olarak yüz yıllardır hazırlanan ve yenilen mantı, bilhassa da Kayseri ile özdeşleşmiştir. Son dönemde, yapılışı her yöreye yayılan mantı, hazır gıda olarak da marketlere sunularak, gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında, geleneksel anlamda hazırlanması ile uğraşamayan ya da buna fırsatı olmayan kimselerce, kolayca tüketilmektedir. Anadolu’daki servis şekli ise, üzerine sarımsaklı yoğurt, salça ve erimiş tereyağı dökülmesi ile birlikte sumak, kuru nane ve fesleğen ekilmesi ile yapılmasıdır. Eğer iç kıymasında fesleğen var ise, üzerine fesleğen yerine reyhan da ekilebilmektedir.

Türk mantısı, her ne kadar eti bol ve hamuru az olarak yapılsa da, Kayseri’de yapılan mantı yemeği, görece daha küçük ebatlardadır. Bunun nedeni ise, bir gelenekten gelmektedir. Kayseri’de, eski zamanlarda gelin gidecek olan kızlardan, mantı yapması istenmektedir. Gelin adayı kızlar, yaptıkları mantı tanelerinin 40 adetini, bir kaşığa sığdırmak zorundadır. Çünkü bu şekilde mantı yapabilirlerse, bu durum kızların narin ve yetenekli iş yaptıklarına işarettir.

Behice ve VERA beğendi
__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:33   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

Olsada yesek..

Benimde herşeyi canim çekiyor.

YeşiL6 beğendi.
__________________

.
.
.
.



.
.
.
.
.

Behice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:35   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

Alıntı:
Behice Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Olsada yesek..

Benimde herşeyi canim çekiyor.
biri yapsada yesek

Behice beğendi.
__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:37   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

İm şey, kem küm ih mih ..

Hamuru olay

Yoksa yaparim

YeşiL6 beğendi.
__________________

.
.
.
.



.
.
.
.
.

Behice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:39   #5 (permalink)
Bia

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

@[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] o resimdeki nasıl mantı yaa, bizim kayseride 1 kaşığa 40 mantı sığdırılır o kadar ufak dökülür mantı değilmi topragım @[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Cengaver beğendi.
Bia isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:41   #6 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

@[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] oo madem öyLe @[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] ile el ele verin bize mantı yapın

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:43   #7 (permalink)
Bia

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

@[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yapmasını değil yemesini severim ben genelde

YeşiL6 beğendi.
Bia isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:44   #8 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

Alıntı:
Bia Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
@[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] Yapmasını değil yemesini severim ben genelde
anamm dediğine bak rahata alışmış pehh

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şuanda  online konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:44   #9 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

İhale bana mi kaldi simdi

YeşiL6 beğendi.
__________________

.
.
.
.



.
.
.
.
.

Behice isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 16.09.2014, 12:49   #10 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Mantı Yemeği Nedir? Farklı Kültürlerde Hazırlanışı Nasıldır?

Kayseri'den Başka Hiçbir Yerde Mantı Yenmez. Yapamazlar. Yapsalar Bile Tadı Olmaz Der Geçerim.

YeşiL6 beğendi.
__________________
BuRHaN isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 11
Aura, Behice, Bia, BuRHaN, Cengaver, MineL, Narsinha, The, VERA, Wallace, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 23:00