Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Serbest Kürsü > Bunları Biliyor musunuz ?
facebook bağlan


Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir?

Bunları Biliyor musunuz ? kategorisinde açılmış olan Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir? konusu , Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir? BENMARİ, mutfakla ilgili olanların çoğunun duymuş olduğu ama tam anlamıyla ne işe yaradığını pek de kestiremediği bir yöntemdir. Benmari, yani orijinal adıyla “BAİN MARİE”, aslında ...


Like Tree4Beğeni
  • 2 Post By YeşiL6
  • 1 Post By Ada
  • 1 Post By YeşiL6

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 24.11.2014, 08:50   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir?



Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir?



BENMARİ, mutfakla ilgili olanların çoğunun duymuş olduğu ama tam anlamıyla ne işe yaradığını pek de kestiremediği bir yöntemdir. Benmari, yani orijinal adıyla “BAİN MARİE”, aslında birçok yemek tarifinde karşımıza çıktığı için kulak aşinalığı yaşadığımız bir terimdir. Özellikle tatlılar söz konusu olduğu olduğunda “ Çikolatayı benmari usulü eritin” veya pişirme yöntemlerinde “Yemekleri sıcak tutmak için benmari yöntemini kullanabilirsiniz.” gibi birçok cümleyle karşılaşılmıştır.

Mutfakla ilgisi olmayanların duymuş olmaması gayet doğal olan bu terim, aslında ilk kez altın eritme yöntemi olarak kullanılmıştır. Bain Marie, Marie’nin banyosu anlamına gelmektedir. İlk kez, eski Mısır döneminde Marie adlı bir kadın tarafından, altın eritme yöntemi olarak kullanıldığı için, bu adı almış ve dilimize de olduğu gibi yerleşmiştir. Günümüzde de bu özelliğini sürdürse de, bu kelime, çoğunlukla mutfak sektöründe kullanılmaktadır. Bununla ilgili birçok örnek karşımıza çıkmaktadır. Özellikle, ısıyla doğrudan temas etmemesi istenen gıdalar için oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.

Örneğin, yukarıda belirtildiği gibi, çikolata eritme yöntemi olarak kullanılır. Bir çikolata ateşe konulup, doğrudan tencere ve ateşle temas halinde bırakılırsa, erimiş olmaktan ziyade yanmış bir çikolataya sahip olunur. Bu da, istenen bir durum değildir. Fakat, benmari usulünün uygulanmasıyla, yani ocağa koyulan su dolu bir tencerenin içine, ısıya dayanıklı bir başka kap oturtulup, içine minik parçalara böldüğünüz çikolata parçaları konulduğunda, dış tenceredeki suyun kaynama sıcaklığıyla birlikte, iç tenceredeki çikolatayı eritme imkanı sağlanmış olur.

Bunun haricinde, yemekhanelerde yemeklerin soğumaması için altlarına konan sıcak su kapları bu usulün bir örneğidir.

Fırın sütlaç yapılırken, sütlaç için kullandığımız fırın kaplarının, sıcak su dolu bir tepsinin içine konuluyor olması da buna örnektir.

Evlerde çoğunlukla karşımıza çıkan, uzun süre bekleyen balın kristalleşmesi, halk dilinle şekerlenmesi durumunda, balın eritilerek yeniden eski haline döndürülmesi işleminde de, tencereye su konularak ve içine kavanoz bırakılarak yapılması buna en belirgin örneklerdendir. Ki, bu durum, geçmişten günümüze kadar kültürümüzde oldukça yaygın kullanılan bir yöntemdir.

Bu yöntemde dikkat edilecek husus, kullanılacak tencerenin doğru seçilmesidir. Uygun seçimli bir tencereyle daha kısa sürede pişirme veya eritme sağlanabilmektedir.

Gözden kaçırılmaması gereken püf nokta ise, bu üst üste gelen iki kabın birbiriyle temas etmemesidir. İçine konulan kap, alt kabın içindeki suyla temas etmemelidir.
Buradan anlaşılacağı üzere, benmari, gıdanın içinde bulunduğu kabın su dolu başka bir kap içine oturtularak alttaki suyun buharıyla yavaş yavaş pişirilmesi işlemidir.

Kısaca basamakları özetlemek gerekirse,

1- Önce ısıya dayanıklı bir kap içine kabın yarısını geçmeyecek kadar su doldurulur.
2- Bu kabın içine dibi suya değmeyecek şekilde ilkinden biraz daha küçük ve yine ısıya dayanıklı ikinci bir kap oturtulur.

Kullanılan iki kabın da ısıyı çabuk iletmeyen, yani kalın malzemeden yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Bu iş için çok uygun gibi görünen emaye saklama kapların, en az uygun kaplar olduğunu da belirtmek gerekir.

3- Üstteki kabın içine pişirilecek veya eritilecek malzemeyi konulur.
4- Bu şekil hiç bozmadan kaplar ocağa konulur ve kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirme/eritme işlemimiz tamamlanır.

Ada ve MeLodi beğendi
__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Konu YeşiL6 tarafından (26.09.2016 Saat 12:35 ) değiştirilmiştir. Sebep: resim yenilendi.
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 24.11.2014, 08:52   #2 (permalink)
Ada
Siyahı da Gökkuşağından Dışlamadılar mı?

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir?

biliyordum birkere çok kolay @[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pratik

YeşiL6 beğendi.
__________________
.




Ey ruhumda dolaşan deli taylar!
Ey gönlümü yakan kor alevler..
Söyleyin bana!
Bu mücadelenin sonunda ne var?











.






Sevdim Seni bir Kere ...!
Ada isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 24.11.2014, 09:01   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Benmari Nedir? Nasıl Bir Yöntemdir?

Alıntı:
Ada Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
biliyordum birkere çok kolay @[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL] pratik
senin biLdiğini Biliyordum Zaten
BiLmeyenLer İçin Canım

Ada beğendi.
__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 6
Ada, MeLodi, sema, semragül, YeşiL6, Yusuf
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 08:58