Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Serbest Kürsü > Bunları Biliyor musunuz ?
facebook bağlan


Soba Nasıl Yanar - Sobalar Hakkında Bilgi

Bunları Biliyor musunuz ? kategorisinde açılmış olan Soba Nasıl Yanar - Sobalar Hakkında Bilgi konusu , Soba Nasıl Yanar - Sobalar Hakkında Bilgi TUĞLALI SOBA VE KUZİNELERİN KULLANMA TALİMATI Soba mutlaka üstten yanmalıdır. Alttan yakmayın, zira sobanın çabuk dolmasına ve hava kirliliğine sebep olursunuz. Kömürü, Turbo ...


Like Tree2Beğeni
  • 1 Post By Perii
  • 1 Post By Narsinha

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29.11.2014, 19:20   #1 (permalink)
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Soba Nasıl Yanar - Sobalar Hakkında Bilgi



Soba Nasıl Yanar - Sobalar Hakkında Bilgi




TUĞLALI SOBA VE KUZİNELERİN KULLANMA TALİMATI

Soba mutlaka üstten yanmalıdır. Alttan yakmayın, zira sobanın çabuk dolmasına ve hava kirliliğine sebep olursunuz. Kömürü, Turbo sistemin 10 cm. altına kadar doldurun ve kırılmış odunu, sobaya girebilecek şekilde, aldığı kadar doldurun ve üstündeki sürgülü kapağı açmak sureti ile yakın. Odunlar tutuştuktan sonra gerekirse bir iki tane odun ilave edin ve iki ateş küreği kömür atın. Üst kapağı kapattıktan sonra sobayı yanmaya bırakın. Sobanın tekrar yanması gerektiğinde soba içerisinde ateş dahi olsa, bu durum sobaya zarar vermeyeceğinden, boşaltıp yeniden yakın.

KAYNAK KÖMÜRLERİ YAKMA ŞEKLİ
Bilindiği gibi linyit kömürlerin de kendilerine has özellikleri bulunmaktadır. Soba, kömürün özelliğine uygun olarak yakılmalıdır. Kaynayan kömürlerde soba üstten yandığı için yanma anında kaynayarak ince bir tabaka meydana getirir ve ısıyı iletmez. Hal böyle olunca da yanma olayı durur, soba kararmaya başlar. Yukarıda bahsedilen durumu önlemek için sobayı doldurmadan evvel ortasına bir adet odunu dik durumda yerleştirin ve etrafına kömür yerleştirdikten sonra yukarıda izah edilen işlemleri yapın.

NEMLİ VE KALORİSİ DÜŞÜK LİNYİT KÖMÜRLERİNİ YAKMA ŞEKLİ
Bu tip kömürleri de yukarıda izah edilen hususlara uyarak yakmak gerekir. Kömür topraklı ise10 mm gözlü elekten eleyerek topraktan arındırın. Elek altı tozunu, soba tavına geldikten sonra, azar azar atmak sureti ile bu tozları da değerlendirmiş olursunuz.

ÖNEMLİ NOT :
Piyasadaki, kalorisi yüksek ithal kok ve yüksek kalorili iç piyasa kömürleri, sobanızın ızgara aksamını eritmektedir. Bu durumu önlemek için çanak ızgara üst seviyesine kadar kalorisi düşük kömür doldurulur, üzerine yüksek kalorili kömür ilave edilerek ızgara aksamının erimesi önlenmiş olur, Sizlere ikinci bir masraf getirmez.

TUĞLALI SOBA VE KUZİNELERİN KÜLÜNÜ TEMİZLEME ŞEKLİ
Sobanın temizlenme problemine, uzun süren çalışmalardan sonra büyük bir kolaylık getirilmiştir. Bu sayede sobanız kolaylıkla temizlenebilmektedir. Sobanın içerisinde az da olsa ateş kalabilir. Bu durumda dahi arkadaki ızgaranın manivela kolunu, kendinizden yana hafif sallayarak 90º çevirdiğinizde kül kabına külün tamamı boşaltılmış olur. Sobanın külü kolayca boşaltma özelliğinden başka, yanma anında, ızgara üzerindeki külleri de kül tavasına eleme özelliği vardır. Yanma devam ederken ızgara üzerindeki küller sobanın yan tarafındaki bakalit kolun ileri geri itilmesi ile elenir. Bu eleme işi yapılmazsa yakıtın yanması zorlaşır. Hatta oksijeni iyi alamayan yakıt isli bir alevle yanar. Sobanın bu özelliğine de dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.

KOVALI SOBA VE KUZİNELERİN KULLANMA TALİMATI
Kovalı soba mutlaka üstten yanmalıdır. Kovanın 2/3′ lük kısmına kadar kömürle doldurun. Geriye kalan bölüme odun koyun ve ateşleyin. Ateşin, odunun yanmasına yeteceği kadar alttaki sürgülü kapağı açın.

FIRIN KULLANMA TALİMATI
Kuzinenin üst camlı bölmesi fırın, alt camlı bölmesi sıcak tutma (dinlendirme) yeri olarak kullanılır. Tepsinin içine hazırlayacağınız malzemeyi fırın iyice ısındıktan sonra fırının içine yerleştirin. Camlı kapağı kapatın, pişirmesini bekleyin üstü pişirmesine rağmen alt kısmı pişirmemişse kuzinenin arkasındaki kolu, alt yazısı tarafına çevirin. Altı da piştikten sonra tekrar üst yazısı tarafına çevirin. Al t camlı kapağı açarak dinlendirme bölümüne alın ve kapağı kapatın.

TEMİZLEME TALİMATI
Soba kömür sobası olarak imal edilmiştir. Mümkün mertebe sobada naylon, lastik ve kağıt gibi çok fazla kurum yapan malzeme atmayın. Duman fırının hem üstünde hem de altında geçtiğinden çok çabuk kurum yapıp tıkanmasına sebep olabilir, sobanın yanması zorlaşır. Bu gibi hallerde fırının hem üst kısmı hem de alt kısmı kurumdan temizlenmelidir. Üst kısmı üstteki seyyar kapaklar açılarak, alt kısmı dinlendirme bölümünün tavanındaki sürgü açıldıktan sonra kovayı da çıkartıp soba içinden temizlenir daha sonra sürgü iyice kapatılır. Yanma ve pişirme normale döner.

SOBA KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Soba ve Kömürle İlgili Bilgiler
Kömüre göre yakma sistemi/soba kullanılmalıdır
Isı verimi en az % 70 olmalı
Soba yanarken yanma havası ve duman klapeleri kapatılmamalıdır
Sobanın havalandırma sistemleri, yanma için yeterli oksijeni sağlamalıdır
Soba üstten yakılmalı/tutuşturulmalıdır
Soba verimli yanma için en fazla 2/3 oranında kömürle doldurulmalıdır
Sobanın dirsek ve boru ekleme yerleri ve baca giriş ağzı hava sızdırmaz olmalı, boru ve baca üzerinde herhangi bir delik veya çatlak olmamalı
Verimli bir yanma için sobalar günlük temizlenmeli, küllük dolmadan kül alınmalı, küllük kapağı sık aralıklarla açılmamalı
Yatarken yanmakta olan “kömür koru” üzerine taze kömür konmamalı
Yatarken sobanın baca klapesi tamamen açık, alt ve üst kapak kapalı tutulmalı. Sobanın kurulduğu odada mümkünse yatılmamalı, yatılmak mecburiyeti varsa ise soba sönmüş olmalı

Baca ve Borularla ilgili Bilgiler
Soba duvardan en az 50 cm uzakta kurulmalıdır. Böylece boru ve bacada katran oluşumu ve tıkanma önenebilir
Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalıdır.Yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir
Fazla dirsek (ikiden fazla) ve borudan kaçınılmalıdır. Böylece tıkanma ve sızma olasılığı azalır
Boru ucu bacaya fazla sokulmamalıdır
Soba borusu pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı. Uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları mutlaka yalıtılmalıdır
Baca temiz ve çatıdan 1 m. yüksekte olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 m. uzaklıkta olmalıdır
Baca rüzgârdan fazla etkilenmeyecek şekilde iyi çekişli olmalıdır
Soba tepmesini ve zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için baca başlığı kullanılmalıdır
Soba kurulmadan önce bacalar mutlaka temizlenmelidir
Baca çapının 13 cm. olması tavsiye edilir
Baca üzerinde yarık ve çatlak olmamalı, baca iç yüzeyi pürüzsüz olmalıdır
Baca yılda en az iki kez temizlenmelidir

Narsinha beğendi.
Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 29.11.2014, 20:01   #2 (permalink)
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Soba Nasıl Yanar - Sobalar Hakkında Bilgi

Yandan kovalı, üstten kovalı çeşitleri vardır.Kovasız olan tuğlalı olanları da mevcuttur.Kuzine gözünde de hamsi çok süper pişiyor.Soba yakmak bir sanattır, tütmeden

Perii beğendi.
__________________

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 6
Ahtapot, Narsinha, Perii, semragül, Xerath, Şafak
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 12:29