Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Trompet Nasıl Çalınır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/155784-trompet-nasil-calinir.html)

DeRDeST 02.06.2015 09:15

Trompet Nasıl Çalınır?
 
Trompet Nasıl Çalınır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Yeni başlayanlar için trompete geçmeden önce, trompetin ağızlığıyla alıştırma çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar için öncelikle kişiye göre değişebilecek olan en güçsüz el seçilir. Daha sonra trompet ağızlığı bu elin sadece işaret ve baş parmağı ile tutulur. Dudakların duruşu için çok özel bir çaba gerekmemektedir. Kolaylıkla yapabileceğiniz dudakları hafifçe kapalı tutmak yeterlidir. Ağızlığı dudaklarınıza yaklaştırın ve sonra normal şekilde nefesinizi alın. Ardından üfleyin. Üfleme sırasında çok hafif olacak şekilde dudaklar içe çekebilirsiniz. Dudakların arasında hava akımından oluşacak titreşim hissetmeniz normaldir. Ne zaman bu denemeler sırasında ağızlıktan ses çıkarmaya başlarsanız, o zaman trompete geçiş yapabilirsiniz.

Trompete geçtiğinizde alıştırma çalışmalarında kullandığınız ağızlığı trompete geri takın. Trompeti doğru tutmak için ilk olarak sol elinizin yüzük parmağını trompetin hemen ortasında yer alan tam çember içinden geçirin. Diğer parmaklarınız da aynı doğrultuda trompeti kavrasın. Ardından aynı elin baş parmağı ile yine trompetin ortasında ancak bir önceki tam çemberin, ağızlık kısmına doğru ilerisinde yer alan yarım çemberi kavrayın. Bu tutuş ile trompetin tüm yükü sol ele alınır ve en doğru tutuş yöntemi budur.

Sağ el trompetin üstünde yer alan pistonlara basmak için kullanılır ve bu sebeple sağ elde hiçbir yük olmaması gerekir. Sağ el ile pistonlara sırasıyla şu şekilde basılır; birinci piston için sağ işaret parmağı, ikinci piston için sağ orta parmak ve üçüncü piston için sağ yüzün parmağı. Doğru konumlandırma için, sağ kol ne aşırı yukarıya kalkık olmalı, ne de fazlaca aşağıya düşmüş vaziyette durmalı. Neredeyse omuz seviyesinde, rahat olduğunuz bir yükseklikte sağ kolunuzu havada tutabilirsiniz.

Doğru tutuşu sağladıktan sonra dudaklardan hava çekip ağızlığa üfleyerek trompet çalmaya başlayabilirsiniz. Trompette kalın notalar için dudaklar tiz seslere oranla daha aralık tutulur ve havanın dışarı doğru hızlı akması sağlanır. Yeni başlayan kişiler için parmakların pistonlara alıştırılması yavaş hareketlerle yapılan bol pratiklerden geçmektedir. Farklı kaynaklardan bulunabilecek parmak alıştırmalarını bu şekilde çalışarak en yakın zamanda parmaklarınızı hızlandırabilirsiniz.


Saat: 14:04

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.