Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Darbuka Nasıl Çalınır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/156148-darbuka-nasil-calinir.html)

DeRDeST 04.06.2015 11:15

Darbuka Nasıl Çalınır?
 
Darbuka Nasıl Çalınır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Vurmalı çalgıların en keyiflisi olan darbuka Ortadoğu, Türk, Arap ve Balkan müziğinde oldukça önemli yer tutar. Darbuka vurmalı sazlar içinde çalması kolay görünen herkesin çalmak isteyebileceği bir müzik aleti olmakla beraber göründüğü kadar kolay çalınmaz. Müziğin temeli oluşturan ritm Türk müziğinin eğlenceli havalarının dışında ağır parçalarında da kullanılır.

Darbuka çalmak isteyen kişinin yapması gereken ilk iş iyi bir darbukaya sahip olmaktır. Türkiye'deki darbuka ustaları darbuka öğrenmenin usta çırak yöntemi olduğunu söyler. Bunun dışında kendi kendine öğrenmek isteyen kişiler aldıkları darbukada doğru sesi ve doğru tonu yakalamalıdır. Ritm şarkının kalbini oluşturur ve yanlış bir tonla ritm tutulmamalıdır. Bu sebeple darbukanın en önemli noktası iyi bir dinleyici olmaktır.. İyi bir kulağa sahip olan müzisyen darbukayı iyi dinledikten sonra ritmi tutmalı ve bol bol tekrar yaparak çalışmalıdır.

Darbuka ritmleri içinde sofyan, semai, aksak, ağır aksak, Türk aksağı gibi ritm çeşitleri yer alır. Darbuka çalan kişi darbuka sesleri içinde bir düzen oluşturan düm, tek , ka , te ses örgüsünü de öğrenmelidir. Darbukada ritm usullerini bilmek dışında birçok farklı ritm de mevcuttur. Darbuka çalan kişi diğer sazlarla olan uyuma oldukça dikkat etmelidir ve ahengi yakalamalıdır. Türkiyede darp etmek anlamına gelen darbukanın da kendi içinde çeşitleri yer alır. Bunlar: Bakır darbuka, toprak darbuka ve döküm darbukadır.


Saat: 00:43

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.