Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/156162-muzik-ogretmeni-nasil-olunur.html)

DeRDeST 04.06.2015 11:48

Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur?
 
Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Müzik aslında matematik gibidir. Nasıl ki matematikte sayıların uyumunu ve dansını izliyorsak müzikte de seslerin, notaların, bestelerin, makamların uyumunu ve dansını görürüz. Ancak çok severek dinlediğimiz ve hatta kendimizce katıldığımız müziği öğrenme işi pek de kolay değil. Okullardaki müzik dersleri bazılarımız için çok eğlenceli bazılarımız içinse çok sıkıcı olabiliyor.

Ülkemizde müzik öğretmeni olabilmenin birkaç yolu var. Hemen belirtelim her halükarda müzik öğretmeni olabilmek için öğretmenlik eğitimi olan formasyon derslerini almak şart. İlk yolu üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde olan ve dört yıllık lisans eğitiminin verildiği müzik öğretmenliği bölümünden mezun olmak. Bunun için herhangi bir liseden mezun olmak ve YGS'ye girmek yeterli; ancak güzel sanatlar lisesi müzik bölümü mezunları ek puan aldıkları için daha avantajlıdır. Ancak müzik öğretmenliği için tek şart YGS başarısı değildir. Bu bölüme kabul edilmek için ikinci şart ise yetenek sınavında başarılı olmaktır. Her üniversite kendi yetenek sınavını kendi belirlediği tarih ve şekilde yapmaktadır. Bu yüzden adayların müzik öğretmenliği bölümü olan üniversitelerin yetenek sınav takvimini takip etmesi gerekmektedir.

Müzik öğretmenliği bölümü direkt olarak ortaokul ve liselerde görevlendirilmek üzere müzik öğretmeni ihtiyacını karşılamak amacında olduklarından; eğitimi içerisinde formasyon dersleri denilen eğitim dersleri de ilk yıldan başlayarak dört yıl boyunca vardır. Mezunları, müzik öğretmeni sıfatıyla mezun olurlar.

Müzik öğretmeni olabilmenin bir diğer yolu da yine üniversiteler bünyesindeki devlet konservatuarları ile Türk musikisi devlet konservatuarlarından mezun olmaktır. Ancak bu kurumların amacı müzik öğretmeni yetiştirmek değildir. O yüzden buralardan mezun olanlar eğer müzik öğretmeni olmak istiyorlarsa mutlaka formasyon eğitimi almak zorundalar. Konservatuarlar giriş de yetenek sınavıyla olmaktadır.

Yetenek sınavları her iki durum için de iki aşamalıdır. İlk aşamada daha çok teorik müzik bilgisinin ölçüldüğü dikte; ikinci aşamada da ses kalitesi ve çalgı becerisinin ölçüldüğü bir değerlendirme sınavı yapılmakta. Adayların ikinci aşama sınava girebilmeleri için 100 üzerinden en az 50 almaları gerekiyor. İkinci aşamadan da başarılı sayılabilmeleri için de aynı şekilde 100 üzerinden 50 almak şart. Daha sonra b iki sınavdan alınan notların toplanıp ikiye bölünmesiyle asıl sınav puanına ulaşılıyor ve buna göre en yüksek puan alandan başlayarak kontenjan kadar öğrenci alınıyor.

Elbette öğretmen olmanın tek şartı müzik öğretmenliği bölümünden veya konservatuardan mezun olup formasyon almak değil. Çünkü her öğretmen olmak isteyen gibi müzik öğretmeni adayları da KPSS' ye girip atanmak için gerekli puanı almak zorunda. Tabi ki bu devlet okullarında öğretmenlik yapmak için şart. Özel okullarda buna gerek yok.

Müzik öğretmeni olmak isteyen bir kişi ileri derecede müzik bilgisi ve yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca çocuklarla uğraşmayı seven, sabırlı, hoşgörülü, aynı zamanda rol model oluşturabilecek özelliklere de sahip olmalıdır.


Saat: 00:20

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.