Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Bas Gitar Nasıl Çalınır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/156163-bas-gitar-nasil-calinir.html)

DeRDeST 04.06.2015 11:50

Bas Gitar Nasıl Çalınır?
 
Bas Gitar Nasıl Çalınır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Müzik eserleri içerisinde önemli bir role sahip olan bas gitar, kalın tonlar elde etmek için kullanılmaktadır. Bas gitarın bir diğer özelliği de parmaklarla çalınmasıdır. Bunun için bas gitar öğrenmek isteyenlere parmak egzersizleri yaptırılır.

Bas gitar çalarken sağ elin görevi vuruş yapmak, sol elin görevi ise temiz ses elde etmektir. Tellerin susturulması için de sağ elin vuruş yaptığı esnada sol elin telleri kapatması gerekmektedir. Bas gitara ilk kez başlayacak olan kişilere oturarak çalmaları önerilmektedir. Bu sayede vücud fazla zorlanmadan kolay bir şekilde bas gitar çalınabilecektir. Bas gitarın notalarını kullanarak doğru sesler çıkarmak için parmakların boğumlu yerlerinin dik tutulması gerekmektedir. Bas gitar öğrenme aşamasında en çok zorlanılan konuların başında parmakların kullanılması gelir. Parmakların geliştirilmesi için bazı egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizlerden birisi; sol elin baş parmağının, bas gitarın destek noktasına bastırılarak işaret parmağının ve diğer parmakların tüm tellere dokundurulmasıdır. Tellere basarken de dikkat edilmesi gereken nokta; elektro gitardaki gibi tellere parmak uçlarıyla basmak değil parmağın boğumlu yerleri ile basmaktır. Bu durumun nedeni de bas gitar tellerinin diğer gitarlara oranla daha kalın olmasıdır. Bas gitardan temiz bir ses alabilmek için en az iki parmak doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Eller gitardan ayrı bir şekilde durmamalı ve bilekler tamamen gitara bitişik durmalıdır. Böylece bas gitarın hakimiyeti sağlanır. Bas gitar çalmak için tab okumak gerekmektedir. Tabların karşılığı tam olarak nota olmasa da parçayı sağlamaya yarayan işaretler olarak kabul edilir. Tablarda çizgiler telleri temsil ederken, çizgilerin üzerindeki sayılar da basılacak olan notanın yerlerini göstermektedir. Bas gitar çalarken mutlaka metronom kullanılmalıdır. Ayrıca gitarın askısına da dikkat edilmeli ve sap ayarı kontrol edilmelidir. Bas gitar, diğer gitarlara oranla daha ağır olduğu için gitar askısının yükü tüm omuza dağıtması gerekmektedir. Bunun için de kalın gitar askıları tercih edilmelidir.

Bas gitarda ileri seviyelere gelmek için müzik kulağının gelişmesi gerekmektedir. Bu gelişimin sağlanması için de sadece nota üzerinden çalmak yerine hazır olan parçaların üzerindeki bas seslerini çalmaya çalışmalısınız.


Saat: 02:34

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.