Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Konsonans Nedir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/156164-konsonans-nedir.html)

DeRDeST 04.06.2015 11:54

Konsonans Nedir?
 
Konsonans Nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Müzik eseri içerisinde kulağa güzel gelen yumuşak tonlu seslere konsonans denilmektedir. Konsonansın tam tersi olarak kaba ve hoş olmayan seslere ise disonans denilmektedir. Aynı zamanda duyulan birden fazla sesin uyumlu bir şekilde tınlaması konsonansın en önemli özelliğidir. Bununla ilgili olarak müzik literatüründe konsonansın karşılığı ''uyumlu aralık'' tır.

Bir parça içerisinde konsonanslar karar ses vermektedirler. Disonanslar ise bir başka aralığa eğilim ve çözülme isteği uyandırır. Müzikte konsonansların aralıkları 1'li, 4'lü, 5'li ve 8'li seslerdir. Disonans yani uyumsuz seslerde ise aralıklar k2, b2, k7,b7 olarak belirlenmiştir. Bu iki ses arasında yarı uyumlu aralıklar, 3'lü ve 6'lı aralıklardır. Konsonansların içerisinde kusursuz uyumlu türler vardır. Bunlar; prima, kvarta ve oktav sesleridir. Bazı konsonanslar ise mükemmel değildir. Bu seslere minör, majör, tersia ve seksta adı verilmektedir.

Bu türleri tanımlarken ilk olarak daha çok aralık olan tonlar disonans olarak belirlenmiştir. Fakat zaman içerisinde, müzik teorisinde birtakım değişiklikler olmuştur. Bu değişime göre dörtlü aralıklar disonans değil konsonans olarak kabul edilecektir. Bu değişim ile birlikte, aralıkların dışında ikiden fazla sayıda meydana gelen akorlar konsonans ve disonans olarak ayrılmıştır. Değişimlerin ardından 20.yy müziği içerisinde atonal olarak belirlenen gruplar oluşturuldu. Müzik eseri yazılırken veya icra edilirken disonans sesler kullanılmamaya çalışıldı. Disonans sesler grup dışı olarak kabul edildi ve konsonans seslere gitmek amaçlandı. Belirli bir kesim tarafından kabul gören bu teori, 20.yy müziğinde armoninin ne ölçüde uygulandığı tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bazı müzisyenlere göre konsonans ve disonans ayrımı yapmak doğru bir uygulama değildi.

Caz müzisyenleri açısından konsonans ve disonans ayrımı farklılık göstermektedir. Bunun nedeni caz akorlarının yerleşmiş yapıda olmasıdır. Bu yerleşen yapının geneli konsonans olarak kullanılmaktadır. Bu fonksiyonlar '' extension '' olarak tanımlanmaktadır.

Genel olarak bilinen konsonans aralıkları; majör üçlü, minör üçlü, major altılı, minör altılı, tam dörtlü ve tam beşlidir. Fransızca '' Consonance '' kelimesi uluslararası müzik teorisinde bu isimle kullanılmaktadır. Piyano üzerinde pes notalar çalmak konsonans elde etmeyi sağlar.


Saat: 23:47

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.