Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Ayran Nedir?
Ayran Nedir?
Yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Ayran, Türk mutfağı’na ait en yaygın içecektir. En çok görüldüğü yer Türkiye’dir. Bunun yanı sıra Ermenistan, Azerbaycan, İran, Lübnan, Bulgaristan ve bazı Balkan ülkeleriyle Orta Doğu ve Orta Asya (Türki Cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.[1] Ayran yapımında, doğal nitelikli, yağlı koyun yoğurdu yeğlenir. Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için, su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir. Türkler’in geleneksel içeceği olan ayran, Balkan ve Asya ülkelerinde de içilir. Ayranı kim buldu? M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı. Ayran Türkiye’nin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de içiliyor. Ayranın yararları nedir? Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Ziya Mocan ayranın faydalarını şöyle sıralıyor: ‘Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez, ayrandan zehirlenme olmaz. İçinde katkı maddesi yoktur. Antibakteriyel, bakterilerin içeride üremesine engel olur, mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.’
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır.
Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.