Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Ezberin Kalıcı Olması Nasıl Sağlanır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/159190-ezberin-kalici-olmasi-nasil-saglanir.html)

DeRDeST 07.07.2015 04:18

Ezberin Kalıcı Olması Nasıl Sağlanır?
 
Ezberin Kalıcı Olması Nasıl Sağlanır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Ezber yapmak özellikle öğrenciler için oldukça önemlidir. Özellikle sözel dersleri gören öğrenciler için ezber yapmak hayatın bir parçası haline gelmiştir. Durum böyle olunca ezber yapmanın kalitesi ve kalıcığı da dikkat edilmesi gereken bir konu haline gelir. Ezber yaparken dikkat edilmesi gereken şeylerin dışında, ezberin kalıcı olması için de dikkat edilmesi gereken püf noktalar vardır. Çünkü ezberlenecek olan bilgiler unutulmamalıdır ve ezberlenen bilgi doğru olmalıdır. Bu nedenle ezber yaparken ve ezber yaptıktan sonra dikkatli olmak gerekmektedir. Örneğin, bir Edebiyat öğrencisi için, ezberlenecek ve bu yolla öğrenilecek bir çok bilgi vardır. Ayrıca bu bilgilerin ezberlendiği günkü gibi taze ve doğru olması da oldukça önemlidir. Bu nedenle ezber yaparken ve ezber yaptıktan sonra da bu tazeliği sağlamak gerekmektedir. Bu bilgileri hafızada kalıcı kılmak için şu yollar izlenebilir:

Sadece ezber yapacağınız bilgilere odaklanın.

​Ezber yaparken doğru ezber yapmak kalıcılık için de oldukça önemlidir. Eğer ezber yaparken, kafanızda başka düşünceler varsa ezber yapmanız oldukça güçleşir. 10 dakikada bitirebileceğiniz ezberi 1 saatte bitiremezsiniz ve bu durum sizi strese sokar ve ezberleyemediğinizi düşünüp önyargılı olmanıza neden olur. Bu nedenle odaklanmak oldukça önemlidir.

Ezber sık sık tekrar edilmelidir.

​Ezber yaptıktan sonra, ezber yapılan bilgiler kullanılmazsa unutulmaya başlar. Bu beynimizin bir oyunudur. Yeni bilgiler geldikçe eski bilgileri geri plana atar. Bu nedenle ezberlediğiniz bilgileri sürekli taze tutmak için tekrar etmeniz oldukça önemlidir.

Ezber bilgiler mantığınıza uymalıdır.

​Ezberlediğiniz bilgiler mantığınıza uymalıdır. Örneğin bir sayısal öğrencisi için, bir fizik formülünü hayattaki bir gerçeklikle ilişkilendirmesi o bilginin unutulmamasını sağlamaktadır.

Tekrar yaparken daha önce ezber yaptığınız kaynaktan tekrar yapın.
​Ezber yaparken gözümüz ezber yaptığımız bilgilerin fotoğrafını çeker. Bu nedenle tekrar yaparken mutlaka aynı kaynaktan tekrar yapılmalıdır.

Ezberlediğiniz bilgileri kullanın.

​Ezberlenen bilgilerin kullanılması kalıcılığı artırır. Örneğin bir matematik formülünü öğrenmenin en iyi yolu o formülle ilgili sorular çözmekten geçer.

Ezber yapmanın her kişi için farklılık gösterdiği kesindir. Çünkü her insanın farklı duyuları güçlü olur. Örneğin yazarak daha iyi ezber yapan da vardır, duyarak ya da görerek daha iyi ezber yapan da varır. Bu nedenle ezberleme yönteminizi bulun ve ezber tekrarlarınızı bu şekilde yapın.


Saat: 23:46

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.