Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Su Nasıl Arıtılır? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/159629-su-nasil-aritilir.html)

DeRDeST 10.07.2015 03:35

Su Nasıl Arıtılır?
 
Su Nasıl Arıtılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Su, sadece insanlar için değil tüm canlılar için hayati bir öneme sahiptir. Küresel ısınmadan dolayı azalan su kaynakları, elde olan suyun kıymetini daha artırmaktadır. Suların sağlıklı bir şekilde insan kullanımına aktarılması için su arıtma işlemleri yürütülmektedir. İçme ve kullanma suyunu arıtan bu sistemler ülke genelinde yaygınlaştırılmaktadır.

Türkiye'de suların sahip olması gereken özellikler TS 266 kuralları ile belirlenmiştir. Buna göre içme suyunda hastalıklara neden olan hiçbir organizmanın bulunmaması gerekmektedir. Bununla birlikte içme sularında; klorür, sülfat, çinko, kurşun ve nitrit gibi maddelerin önceden belirlenen oranlarda olması gerekmektedir. Bu maddelerden herhangi birinin oranının yüksek olması o suyun doğru arıtılamadığını ve zararlı olduğunu göstermektedir.

Bir su kaynağının arıtılma özelliğine sahip olması için ilk olarak kaynak tespitinin yapılması gerekmektedir. Arıtım yapılabilmesi için belirlenen su kaynağının ihtiyaca cevap verebilecek kadar yüksek debide olması gerekmektedir. Son yıllarda görülen su sıkıntısının nedeni de budur. Su kaynakları insan nüfusunu karşılayacak debiye sahip olamamaktadır. Bu sorunu çözmek için de birden çok su debisi çeşitli yollarla birleştirilmektedir.

Arıtma için tespit edilen kaynağın ikinci aşaması ise kaynağın canlılardan ve insanlarda korunmasıdır. Su kaynağının alanı tamamen çevrilerek ve debiye zarar verebilecek hiçbir canlının içeri girmesine izin verilmemektedir. Bunun yanında kaynağın etrafında kanalizasyon, çöp alanı ve fabrika gibi yerleşimlerin olmaması gerekmektedir.

Bu süreçlerin ardından suyun arıtım aşamasına geçilmektedir. Arıtımı yapılacak su, koagüle edici madde ile beslenmektedir. Arından bu su, ön çöktürme adı verilen havuz veya su tanklarına boşaltılır. Buradan koagülasyon havuzuna aktarılan su, havalandırma sürecinin ardından hızlı karıştırıcı havuza flokülasyon yapılması için gönderilir. Daha sonra su; sedimantasyon, klorlama, filtreleme ve yeniden klorlama işlemlerinin ardından pompa ve dağıtıma aktarılır.

Su arıtma tesisleri bu aşamaların ardından kaynak suyunu arıtmış bir şekilde dağıtıma gönderir. Su arıtma tesislerinin düzenli bir şekilde denetlenmesi ve onarımının yapılması gerekmektedir. Burada bir diğer önemli nokta ise suyun arıtıma başlanmadan önce bakteri ve kimyasal açıdan analizlerinin yapılması gerekmektedir. Su çok kolay kirlenen bir madde olduğu için dağıtım fonksiyonlarının da denetlenmesi ve analiz edilmesi gerekmektedir.


Saat: 01:37

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.