Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Gümüş balığı nedir? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/160624-gumus-baligi-nedir.html)

YeşiL6 15.07.2015 17:02

Gümüş balığı nedir?
 
Gümüş balığı nedir?

Tropikal bölgelerin denizlerinde ve ılık denizlerde ve sahillerimizde bulunan bir balık çeşididir. Uzunluğu 15 santim kadardır. Denizin kumsal ve çeklilik bölgelerini sever. Bazı cinsleri tatlı sularda da görülmüştür. Deniz yüzüne yakın gezdiklerinden çabuk avlanırlar. Her mevsimde bulunursa da, en lezzetli zamanı baharda mart ve nisan aylarıdır. İnce uzun vücudu yuvarlak pullarla örtülüdür. İri gözlü, iki sırt yüzgeci arası açık, göğüs yüzgeçleri hayli yüksekte ve kuyruk yüzgeçleri derin çatallıdır. Eti çok lezzetlidir. Her mevsimde avlanırsa da, mart ve nisan en lezzetli olduğu aylardır. Özel ağlar ve kerne ile tutulur.

Eti levrek avında olta yemi olarak da kullanılır. Balık yavruları ve plankton denen küçük canlılarla beslenir. Mart başından nisan sonuna kadar yumurtlar. Tatlı sularda yaşayan çeşitleri süs balığı olarak kullanılırgümüş balığı Güney California sahillerinde yaşayan (Leuresthes tenius) gümüşbalığı, her dolunay ve yeni ayın mehtaplı yaz gecelerinde, gelgit olayında suların kabarmasıyla kumsal sahillere sokulur. Dişiler ıslak kumlara çıkarak göğüs yüzgeçlerine kadar kuma gömülür ve yumurtlarlar. Erkekler de yumurtalar üzerine sıvılarını dökerek yumurtaları döllerler. Yumurtlama işleminden sonra balıklar sıçramalarla dalgalara ulaşır ve denize dönerler. Yumurtalar iki hafta sonra suların yükselmesine (med) kadar kumda kalarak gelişimlerini tamamlar.

Suların ikinci yükselmesinde, yumurtalar suya kapıldıktan bir-iki dakika sonra açılır, yavrular dalgalarla denize sürüklenir. Hemen yüzerek beslenmeye başlarlar. Bu balık çeşitinin ayın hareketlerini nasıl anlayıp, üremelerini ayarladıkları merak konusu olarak araştırılmaktadır. Eti yendiği gibi lüfer, levrek, vb balıkların oltayla avlanmasında yem olarak da kullanılır. Atherina boyeri türü özellikle Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de görülmekle bir*likte Atlas Okyanusunda İspanya, Portekiz ve Fas kıyılarına kadar yayılmıştır.

Ama değişik su ortamlarına başarıyla uyarlanmış olan bu türün bazı alttürleri tatlı sularda (örn. Türkiye’deki Sapanca Gölü) ve çok tuzlu sularda da (örn. İsrail’deki bazı tuz gölleri) yaşar. Atlas Okyanusunun kuzeydoğu kıyılarında yaygın olan Atherina presbyter türü Akde*niz’in batı kıyılarında da görülür. Güneydoğu Asya ve çevre adaların kıyıla*rında yaygın olarak bulunan Atherinomorus lacunosus (eskiden Pranesus pinguis) türüyse Süveyş Kanalı açıldıktan sonra Akde*niz’e girmiş ve Akdeniz’in doğu kıyıları ile Ege Denizine yayılmıştır.

Sözlükte "gümüşbalığı" ne demek?
1. Gümüşbalığıgillerden, beyaza yakın gümüşrenginde bir deniz balığı (atherina presbyter).



Saat: 20:01

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.