Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Kitap Nasıl Hızlı Okunur? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/161026-kitap-nasil-hizli-okunur.html)

DeRDeST 21.07.2015 10:10

Kitap Nasıl Hızlı Okunur?
 
Kitap Nasıl Hızlı Okunur?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Hızlı okuma hem zamandan tasarruf sağlama hem de okuduğunu daha hızlı anlama adına, belli teknikler izlenerek geliştirilebilen bir beceridir. Özellikle sınavlarda çokça fayda sağlayan hızlı okuma, konunun daha kısa sürede anlaşılmasını sağlayarak avantaj sağlar. Birim zamanda okunan kelime sayısı ve kelime anlama oranını artırmayı hedefleyen bu tekniklerle, aynı zamanda zihin antremanı da yapılmış olur. Bazı kolay yöntemlerle hızlı okuma tekniğini geliştirmek mümkün.

Kitap Nasıl Hızlı Okunur?

Bir kitabı hızlı okumak için, öncelikle okunan şeye konsantre olmak gerekir. Dış etmenlerin yarattığı dikkat dağınıklığı da hızlı okumayı kötü etkiler. Bu yüzden ses, müzik ve gürültü gibi dış etmenlerden arındırılmış bir ortam, kitabı daha hızlı okumak için elverişlidir.

Belli bir süre sonunda kitap okuma hızı yavaşlar ve dikkat dağılabilir. Böyle durumlarda kitap okumaya bir kaç dakika ara vermek ve etrafa bakınmak gözlerin de dinlenmesine yardımcı olur.

Okurken dudak ve dili kullanmak da okuma hızını düşürür. Mırıltı ve seslerle okumak yerine sadece gözlerle okumak kitabı daha hızlı okumaya yardım eder.

Kitap okurken belirli anahtar kelimelerin altını çizmek ve ana fikir hakkında notlar almak da hızlı okumayı sağlar.

Kitap okurken, noktalam işaretlerine dikkat etmek, cümleyi daha hızlı anlmaay yardımcı olur ve kitap okuma hızını artırır. Ayrıca yazılarda vurgulanmak istenen sözcükler, noktalama işaretlerine bakılarak anlaşılabilir.

Psikolojik olarak okumaya hazır olmak ve zihnin başka şeylerle meşgul olmaması da okuma hızını etkiler. Kızgın ve yorgun zamanlarda hızlı kitap okuma gerçekleştirilemez. Bunun için öncelikle sakinleştirici aktivitelere yönelmeli ve kitap okumaya konsantre olabilecek zamanlarda okuma gerçekleştirilmelidir.

Kitap okunacak masa üzerinde veya ortamda dikkat dağıtacak çok fazla eşya olmaması, kitaba konsantre olmak ve hızlı okumak açısından önemlidir.

Kitap okumaya başlamadan önce, bir hedef belirlemek kitap okuma hızını artırır. 1 saat içinde 20 sayfa okuma hedeflenmesi, okuma hızına pozitif katkı sağlayacaktır.

Kitap okurken kodlama tekniği de hızlı okuma ve okuduğunu anlama konusunda etkilidir. Belli bir rakam veya tarihi anlaşılır kılmak veya hafızaya almak için, belirli ve kişisel kodlar vermek, hatırlama esnasında yarar sağlar.


Saat: 15:01

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.