Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Tarihteki İlk Trafik Lambası (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/167568-tarihteki-ilk-trafik-lambasi.html)

Jineps 19.09.2015 19:16

Tarihteki İlk Trafik Lambası
 
Tarihteki İlk Trafik Lambası

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Trafik Lambalarının Tarihsel Gelişimi

Trafik ışıkları hayatımızda büyük bir yer kaplıyor. Neredeyse her dışarı çıktığımızda mutlaka trafik lambalarını görürüz. Onlar hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası halindeler. Bu lambalar, trafiği bir düzene sokup güvenli bir ulaşım sağlamaktadırlar. Zaten üretilme amaçları da bu yöndedir. Yazımda kısaca trafik ışıklarının tarihçesinden ve ülkemize ne zaman geldiğinden bahsedeceğim.

İlk trafik ışığı tabi ki günümüzdeki gibi otomatik değildi. Bir polis memuru kurmalı bir kol ile renkleri değiştiriyor, düzeni bu şekilde sağlamaya çalışıyordu. İlk trafik lambası yeşil ve kırmızı renkten ibaretti. Kırmızı “DUR”, yeşil ise “DİKKAT” anlamını taşımaktaydı. Bu lamba 7 metre uzunluğundaki demir kolonlar üzerinde Londra’nın Parlamento Alanı’nda Bridge Caddesi ile New Palace Yard Caddesi’nin birleştiği köşeye kondu. 10 Aralık 1868 tarihinde ise hizmete girdi. Bu trafik lambasının konulma amacı, parlamenterlerin Parlamento binasına daha güvenli ulaşabilmeleri için yapılmıştır.


İlk Elektrikli Trafik Lambası

Günümüzde kullandığımız lambalara benzeyen ilk elektrikli trafik ışıkları ise 5 Ağustos 1914 günü, ABD’de Ohio Cleveland kentinde hizmete girdi. Bu trafik lambalarını Garret Morgan adında ilkokul mezunu siyahi bir Amerikalı geliştirdi. 1914 yılında bu trafik lambalarının denemesini yapan Morgan 1923’de de patentini aldı. Aynı zamanda bu trafik lambalarında ses ile uyarı sistemi de mevcuttu.

Ülkemize ise bu trafik lambaları ilk olarak 1929 tarihinde İstanbul’a gelmiştir. Trafik ışıklarının tarihsel gelişimi bu yönde. Günümüzde artık trafik ışıkları led teknolojisi ile donatılmaya başlandı ve sürekli geliştirmeler mevcut. Önümüzdeki yıllarda neler olacağını merakla bekliyoruz.


Saat: 23:36

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.