Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Ne, Ne Renktir ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/26455-ne-ne-renktir.html)

Ela 01.02.2013 10:39

Ne, Ne Renktir ?
 
Al, Altınsarısı, Aşı, Ateşi, Baruti, Beyaz, Boz, Camgöbeği, Çividi, , Devetüyü, Ebruli, Eflatun, Erguvan, Fıstıki, Fildişi, Firuze, Fulya sarısı, Fuşya, Gelincik Kırmızısı, Gökmavisi, Gülkurusu, Gülpembesi, Gümüşi, Hacıyeşili, Haki, Kahverengi, Kara, Kavuniçi, Kestane, Kızıl, Kimyoni, Kiraz, Kuzguni, Küfyeşili, Külrengi, Lacivert, Leylâk, Limonküfü, Limoni, Mavi, Menekşe, Mor, Narçiçeği, Nefti, Patlıcani, Pembe, Samansarısı, Sarı, Siyah, Şarabi, Somon, Tarçıni, Tirşe, Turuncu, Vişne, Vişne Çürüğü, Yakut, Yavruağzı, Yeşil, Zeytinyeşili, Zifirî, Zümridî. Türkçe’de bulunan neredeyse bütün renklerin adları bunlar… Ancak bilmediğimiz renkler de var mı acaba diye araştırdık ve sonunda bir kaç soru bulduk…




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
9-Evren Ne Renktir?

a. Gümüşi parçalarla siyah
b. Siyah parçalarla gümüşi
c. Soluk yeşil
d. Bej
Resmi olarak bejdir.
Şu ana kadar hiçkimse bu soruna gereçkten doyurucu bir cevap sunamadı. Belki yıldızların sayısı sonsuz değildir, belki en uzaktaki yıldızların ışığı bile henüz ulaşmadı. Alman gökbilimci Olbers’in çözümü şuydu: Geçmişteki bir zamanda bütün yıldızlar ışık saçmıyordu ve bir şey onların ışık saçmaya başlamalarını sağlamıştı.
En uzaktaki yıldızların ışığının hâlâ yolda olduğunu ilk söyleyen kişi, kehanet gibi şiirsel düzyazısı Eureka ( 1848 ) ile Edgar Allan Poe’ydu.
2003′te Hubble Uzay Teleskopu’nun Ultra Derin Alan Kamerası, geceleyin gökyüzünün en boş görünen kısmına doğrultuldu ve film bir milyon saniye (yaklaşık 11 gün) boyunca ışıklandı. Ortaya çıkan fotoğraf, her birinde evrenin belirsiz uçlarına uzanan üzmilyonlarca yıldızın bulunduğunu ve bugüne dek bilinmeyen on binlerce galaksiyi gösteriyordu.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
8-Mars Ne Renktir?

Sarımsı kahverengi, kahverengi, turuncu ya da soluk pembe lekelerle haki. Mars gezegeninin en bilindik özelliklerinden biri, geceleyin gökyüzündeki kırmızı görünüşüdür. Fakat bu kızıllık, gezegenin atmosferindeki tozdan kaynaklanmaktadır. Mars’ın yüzeyi için farklı bir durum söz konusudur.
Mars’tan çekilen ilk fotoğraflar, Neil Armstrong’un aya ayak bastığı meşhur günden yedi yıl sonra Viking I tarafından gönderildi. Bu fotoğraflar, tam da beklediğimiz gibi, koyu renkli kayalarla bezeli ıssız bir kırmızı toprak gösteriyordu.
2004′te New York Times Mars’tan gelen ilk renkli fotoğrafların “pembesinin biraz fazla” olduğunu, ama daha sonraki ayarlamaların Mars’ın yüzeyini sarımsı kahverengi gösterdiğini belirtti.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
7-Su Ne Renktir?

Alışıldık cevap suyun rengi olmadığıdır; su “şeffaf” ya da “saydam”dır ve denizin mavi görünmesinin tek sebebi gökyüzünün denizin üzerine yansımasıdır.
Yanlış. Su aslında mavidir. Son derece soluk bir tonudur, ama mavidir. Son derece soluk bir tonudur, ama mavidir. Bunu doğada, kardaki derin bir deliğe ya da donmuş bir şelalenin kalın buzlarının içine baktığınızda görebilirsiniz. Çok büyük ve çok derin beyaz bir havuzu suyla doldurup içine baktığınızda, su mavi görünecektir.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
6-Eski Yunan’da Gökyüzü Ne Renkti?

Bronz. Eski Yunancada “mavi”yi karşılayan bir kelime yoktu. En yakın kelimeler; glaukos ve kyanos yani rengi tasvir etmekten ziyade, ışığın ve karanlığın göreli yoğunluğunu ifade etmek için kullanılırdı.
Eski Yunan şairi Homeros, İlyada ve Odysseia’nın tamamında sadece dört asıl renkten bahsetmiştir: Bunlar kabaca siyah, beyaz, yeşilimtırak sarı (bal, öz su, ve kan için kullanılır) ve morumsu kırmızıdır.
Homeros gökyüzünde “bronz” dediğinde, gökyüzünün “bronz renginde” olduğundan ziyade, onun tıpkı bir kalkanın parıltısı gibi, göz kamaştırıcı şekilde parlak olduğundan bahseder. Benzer bir yaklaşımla, şarap, deniz ve koyunun aynı renk olduklarını düşünür.
Bütün diller kendi renk terimlerini aynı şekilde geliştirir. Siyah ve beyazdan sonra adı geçen üçüncü renk daima kırmızıdır. Dördüncü ve beşinci renkler yeşil ve sarı (ikisinden biri önce yer alabilir), altıncı renk mavi ve yedinci renk kahverengidir. Galcede kahverengi anlamına gelen bir kelime hala yoktur.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
5-Beynimiz Ne Renktir?

Yaşadığımız sürece pembe renktedir. Rengini damarlarımızdan alır.ş Oksijenli taze kan olmazsa (vücuttan çıkarıldığında olduğu gibi) insan beyni griye döner.
İşleri biraz karıştıralım; yaşayan bir beynin yaklaşık %40′ı “gri madde” ve %60′ı “beyaz madde”den oluşur. Bu ifadeler bizim gördüğümüz renklerle örtüşen tanımlamalar değil daha ziyade küçük parçalara ayrılmış ve bölümler halinde iki belirgin şekilde farklı beyin dokusudur.
Beyin incelemeleriyle bu bölümlerin her birinin fonksiyonunun ne olduğunu anlamaya başladık. Gri madde gerçek bilgi “işlemesi”nin yapıldığı hücreleri içerir. Beyinde kullanılan oksijenin yaklaşık %94′ünü kullanır.
Beyaz madde yağlı bir protein olan myelin’dir, hücrelerin ayırmaya yarar. FAklı gri maddeleri birbirine ve gri maddeyi oluşturur.
İyi bir benzetme bilgisayardır. Gri madde işlemci, beyaz madde ise kablo bağlantısını oluşturur. Zeka dediğimiz şey hem birlikte hem de hızlı çalışmayı gerektirir.
Şimdi iş daha da ilginç bir hal alıyor: California ve New Mexico üniversitelerinde aynı IQ’ya sahip kadın ve erkek beyinleri üzerinde incelemeler yapıldı. Sonuçlar şaşırtıcıydı: ERkeklerde kadınlarınkinden altı büçük kat daha fazla gri madde varken kadınlarda erkeklerden on kat daha fazla beyaz madde vardı.
Kadınlardaki beyaz maddenin ön loblarda hiç beyaz madde olmadığı anlaşıldı. Bu ön lobların duygusal kontrol, kişilik ve karar almada önemli olduğu düşünülüryor.
Yani cinsiyet farkıyla ilgili bütün çeşitli “Mars ve Venüs” reorileri yakında fizyolojik bir gerekçe bulunabilir. Kadın ve erkeğin beyni farklı bağlantı ve şekillenmeye sahip gibi görünüyor. Ortaya çıkan sonuç (zeka) zynı, fakat üreilme şekli çok farklı.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
4-Panter Ne Renktir?

Aslında panter diye “bir şey” yoktur.
Bu kelime Sanskritçedeki beyazımsı sarı renk anlamına gelen ve aslında kaplan için kullanılmış olan pandarah kelimesinden geliyor.
Yunanlar bu kelimeyi alıp “tüm hayvanlar” anlamında kullanılan panthera olarak değiştirdiler. Bu kelimeyi hem mitolojik hem de gerçek hayvanları tanımlamak için kullandılar.
Orta çağ armalarında panter, güzel kokan, uysal ve çok renkli bir hayvan olarak betimlenmiştir.


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
3-İlk Umpa-Lumpalar Ne Renkti?

a. Siyah
b. Altın Sarısı
c. Çok Renkli
d. Turuncu
Roald Dahl’ın klasik çocuk romanı Çarli’nin Çikolata Fabrikası’nın 1964′teki ilk baskısında yorulmak nedir bilmeyen, sadık Umpa-Lumpalar turuncu değil, siyahtır. (Jhonny Depp’in oynadığı film; Çarli’nin Çikolata Fabrikası)
Dahl onları, kovulan beyaz işçilerin yerine geçmeleri için “daha önce hiçbir beyaz adamın giremediği Afrika ormanlarının en derin ve en karanlık bölgelerinden” Bay Wonka tarafından getirilmiş 3000 yıllık zenci bir cüce kabilesi olarak tanımlamıştır. Daha önce sadece “böcek okaliptüs yaprağı, tırtıl ve bong bong ağacı kabuğu” yemiş olmalarına rağmen burada sadece çikolatayla yaşıyorlardı.



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
2-Robin Hood’un Taytı Ne Renkti?

Kırmızı.
En eski Robin Hood hikayeleri 15. yüzyıla ait baladlardır.
Bunlardan en uzunu ve en önemlisi olan Robin Hood’un Macerası’nda Robin ve Soytarılar parlak kırmızı çizgili sağlam bir pelerin olarak bilinen bir tür kolsuz manto giyerlerdi.
Diğer baladlarda Robin kırmızı ya da kızıl giyinirken adamları yeşil giyer. Bu onun lider konumunu yansıtır.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
1-Havuç Ne Renktir?

İnsanlar havucu ilk defa MÖ 3000′de Afganistan’da kullandı. Bu ilk havuçların dışı mor içi sarıydı.
Eski Yunanlar ve Romanlılar havuç yetiştirdiler, fakat daha çok tedavi amaçlı kullandılar. O zamanlar havuç güçlü bir afrodizyak olarak kabul ediliyordu.




alıntıdır..


Saat: 07:03

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.