Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Lut Gölünün Özelliklerini Biliyormusunuz? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/26661-lut-golunun-ozelliklerini-biliyormusunuz.html)

heLen 05.02.2013 14:28

Lut Gölünün Özelliklerini Biliyormusunuz?
 

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
İsrail ile Ürdün arasındaki dünyanın Yeryüzü'nün en alçak ve en tuzlu gölü olan Lut Gölü'nde yaşayan canlılar bulundu.
Aşırı tuzlu olduğu için yaşam barındırmadığı düşünülen ve bu yüzden "ölü deniz" olarak da adlandırılan Lut Gölü'nde hayat bulundu. Araştırmacılar, gölün tabanında yeni yaşam biçimleri ve derin su kaynaklarından oluşan bir sistem bulunduğunu ortaya çıkardı.

Alman ve İsrailli araştırmacılardan oluşan bir grup Lut Gölü'nün kenarına kamp kurdu. 10 kişilik ekip her gün dalış yaparak gölden örnekler topladı ve bu örnekleri kurdukları laboratuvarda inceledi.

Modern teknolojiden yararlanan araştırmacılar, örneklerde daha önce görülmemiş mikro-organizmalar bulunduğunu gördü.

Ekip, hiçbir deniz canlısının yaşayamadığı bilinen tuzlu suda bu mikro organizmaların nasıl geliştiğini merak ediyor.

Bir Araştırmacı, "Burada az sayıda bakteri olduğu biliniyordu. Ama şimdi bu elverişsiz koşullarda yaşayabilen bir canlı çeşitliliği olduğunu görüyoruz. Bir haftalık dalıştan sonra bizde yanık ve çürükler oluşurken bu organizmalar burada yaşıyor" dedi.

Araştırmalar sonucu gölde, yüzlerce metre uzanan ve 100 metre derinliğinde karmaşık su kaynakları sistemleri de ortaya çıkarıldı.

Yüzeyi deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altında olan Lut Gölü'nün ortalama derinliği 300 metre iken tuzluluk seviyesi de yüzde 30 civarında.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Bu gölün en ilginç özelliği yüzme bilmeyen insanların bile suyun üzerinde batmadan durabilmesidir.

Lut Gölü veya Ölü Deniz Yeryüzü'nün en alçak ve en tuzlu gölü.
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Günümüzde akarsularla beslenmeyen ve 600 km² civarında bir alanı kaplayan Lut Gölü, Afrika-Suriye ayrımındaki en alt noktada yer alır. Lut Gölü'nün tabanı, su derinliği çok fazla olmasa da (yaklaşık 376 metre) ve göl seviyesi deniz seviyesinden 422 metre aşağıdadır. Bu büyük tuzlu göl, karşılıklı uzak noktalarından 80 km/18 km genişliktedir. Aslında göl, eski Lisan Denizi’nin bir parçasıdır.

Su seviyesindeki çekilme eski zamanlarda yılda ortalama 18 cm iken , bugün bu değer İsrail ve Ürdün'ün artan içme suyu ihtiyacı nedeniyle, yıllık 50 cm civarına yükselmiştir. Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Doğu Afrika'daki Assal Gölü'nden sonra (%35) dünyadaki en tuzlu ikinci göldür.

Gölde bazı dengesizliklerin işaretleri görülmektedir: su altındaki bazı asfalt parçaları su yüzeyine çıkmaktadır. Geçmiş zamanlarda bu parçalar toplanır, kurutulur ve ısınmak için kulanılırdı.

Çevreciler, Lut Gölü’nün yok olmaya başladığı yönünde uyarılar vermektedirler. Gölün iki yakasındaki Ürdün ve İsrail’in bromür endüstrisinin buna neden olduğunu belirtirler. Ancak daha çok İsrail fabrikaları yüzünden temiz su sıkıntısı çekilmektedir. Oluklar endişe verici boyutlara ulaşmıştır. Eğer tehlike değilse, bu fabrikaların kirli atık boşaltımı ayrıca zarar veren faktörlerin başında yer alır.

Küresel ısınma ile karşı karşıya kalan Lut Gölü, kuruma tehlikesindedir
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Jaqen 27.04.2013 22:38

Cevap: Lut Gölünün Özelliklerini Biliyormusunuz?
 
Çok farklıymş gerçekten.


Saat: 19:00

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.