Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Serbest Kürsü > Bunları Biliyor musunuz ?
facebook bağlan


Evde yapılan yoğurt neden çabuk ekşiyor?

Bunları Biliyor musunuz ? kategorisinde açılmış olan Evde yapılan yoğurt neden çabuk ekşiyor? konusu , Evde yapılan yoğurt çabuk ekşirken ambalajlı yoğurt neden daha geç ekşiyor? Bu sorunun cevabını beslenme ve diyet uzmanı Nilüfer Hakarayan cevaplandırdı. Ayrıntılar ilginç Yoğurt yapan bakteriler (yoğurt kültürü) iki çeşitten ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20.05.2013, 19:10   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Evde yapılan yoğurt neden çabuk ekşiyor?



Evde yapılan yoğurt çabuk ekşirken ambalajlı yoğurt neden daha geç ekşiyor? Bu
sorunun cevabını beslenme ve diyet uzmanı Nilüfer Hakarayan cevaplandırdı.
Ayrıntılar ilginç Yoğurt yapan bakteriler (yoğurt kültürü) iki çeşitten oluşur. Bu yoğurt kültürleri sütü yoğurda çevirmekte yoğurt içerisinde sürekli yaşamakta ve çalışmaktadır. Yani fermantasyon dediğimiz olay devam etmektedir. Yoğurttaki ekşiliği özellikle
L.bulgaricus adı verilen yoğurt kültürü gerçekleştirmektedir.
Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan ev yoğurdunun hemen ekşimesini ambalajlı yoğurdun daha geç ekşimesinin nedenlerini şöyle anlattı: Yoğurt kültüründe (mayasında) bu bakteri fazla bir şekilde bulunursa ve yoğurdun
mayalanma sürecinde (inkübasyon) sıcakta ve soğukta bekleme süreleri iyi
ayarlanamazsa yoğurt ekşir.
Modern ve hijyenik bir süt işletmesinde yapılan yoğurtlara kontrolü ve belli
ölçülerde yoğurt kültürü katılarak yoğurt mayalanmaktadır. Evde yapılan
yoğurtlarda ise mayalama için kullanılan yoğurdun içerdiği bakteri oranları değiştiğinden ekşime çabuk gerçekleşmektedir. Ayrıca yoğurt kıvamı yoğurdun
ekşimesi üzerine etkilidir.
Mikroorganizmalar gelişmek için suya ihtiyaç duyarlar. Sulu bir yoğurtta ekşime
yapan mikroorganizmalar hızlı bir şekilde gelişir. Modern bir süt işletmesinde
yapılan yoğurtlarda kuru madde (sütün içerisindeki suyun uçurularak süt içindeki su
oranının azaltılması ve süt proteininin süt yağının mineral maddelerin kalsiyum magnezyum gibi artırılması) oranı yüksek olduğundan ve yoğurtlar daha kıvamlı
olduğundan mikroorganizmalar çok çalışamayacağı için ekşime çok geç olur. “
Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan“Evde yapılan yoğurtlarda
yaklaşık 1 litre sütten 1 kg yoğurt yapılırken modern süt işletmelerinde 15-2 litre sütten 1 kg yoğurt yapılmaktadır. Modern süt işletmelerinde yapılan ürünlerde
soğuk zincir uygulandığından yoğurtta ekşime çok daha geç olmaktadır” dedi.

Aslı isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 3
Aslı, Frankenstein, Jade
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 10:26