Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanır ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/46527-8-mart-kadinlar-gunu-neden-kutlanir.html)

Perii 11.08.2013 17:14

8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanır ?
 
8 Mart Kadınlar Günü Neden Kutlanır ?
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
8 Mart Dünya kadınlar gününü aslında “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak bilinir. Ortaya çıkışı ise trajik bir olaya dayanmaktadır. Amerika birleşik Devletleri New York eyaletinde 8 mart 1857 tarihi kanlı bir olaya tanık olmuştur. Bu kanlı olay her yıl Kadınlar Günü olarak “anılmasına” vesile olmuştur olay ise tam olarak şu şekildedir 8 mart 1857 tarihinde New York’taki bir tekstil fabrikasında 40 bin işçi diğer bir deyişle emekçi daha iyi koşullarda çalışmak için grev yapmışlardır. Bu grev onların sonunu hazırlamıştır. New York polisi grevi engellemek için işçileri fabrikaya kilitlemişler ve daha sonra fabrikada yangın çıkmıştır. Burada yangının çıkış sebebi bilinmiyor. Bu yangında işçiler feci şekilde can vermişlerdir.

Bu feci olayda ölen 129 işçinin büyük çoğunluğu kadın olması, 8 mart tarihinin anma günü olmasına neden olmuştur. 1910 yılında Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin’in teklifi üzerine her yıl 8 mart tarihinde yangında ölen kadın işçilerin anılmasına karar verilmiştir. Ancak anma törenleri 8 mart’ta değil, her yıl ilkbahar ayında herhangi bir tarihte yapılırken 1921 yılından itibaren 8 mart olmasına karar verilmiştir
I Dünya Savaşı sonrasından II Dünya Savaşı’na kadar geçen sürede bir çok ülkede Dünya Kadınlar Günü’nün anılması yasaklansa da 1960′lı yıllardan itibaren tekrar anılmaya başlanmıştır. Nihayet 1977 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması resmen kabul edilmiştir.



Saat: 20:59

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.