Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Kağıdın İcadı, Kağıdı Kim Buldu (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/73863-kagidin-icadi-kagidi-kim-buldu.html)

SrKn 05.12.2013 11:49

Kağıdın İcadı, Kağıdı Kim Buldu
 
Kağıdın İcadı, Kağıdı Kim Buldu
Kağıt ne zaman icat edildi, kağıdı kim buldu, kağıdın icadı hakkında bilgi
Kağıdı Cai Lun buldu. Adını okuduğumuzda içimizden sadece “Osss!” demek gelen bu kişi sanmayın ki bir Kung Fu hocasıdır. Kendisi hayatımız¬da olmazsa olmaz bir şeyi bulmuştur: Kâğıdı.
kagitHocam Çaktumi Oturtuyo der ki: Çin’de yapılan arkeolojik kazılarda tam 2002 yıl öncesine ait kâğıt yapraklar bulundu. Sonraları imparator danışmanı T’Sai Lun kâğıt yapım teknolojisine büyük yenilikler getirdi. Çinliler ağzı sıkı insanlardı ve kâğıt yapımının tarifi, nesilden nesile tutulan ağızlarla tam 500 yıl sır olarak muhafaza edildi. M.S. 571 tarihinde yapılan Talaş Savaşı’ndan sonra Araplar, esir aldıkları Çinlileri Semerkand’a götürdüler ve Çinli esirlerle beraber önemli bir kâğıt üretim merkezi kurdular. O vakitler her şeyin hazırına konmaya alışmış Avrupalılar ise ancak 12. asırda Haçlı Seferleri sırasında Araplar aracılığı ile kağıtla haşır neşir olmaya başladılar.
alıntıdır.

Asi Ruh 17.01.2014 12:25

Cevap: Kağıdın İcadı, Kağıdı Kim Buldu
 
Kağıdı kim buldu - Kağıdı kim icat etti

Kağıt ingilizcede Paper olarak isimlendirilir. Paper kelimesi köken olarak Eski Mısırda üzerine yazı yazmak için kullanılan Papirüsten papyrus gelmektedir.

T'sai Lun

Kâğıt, M.Ö. 105 yılında Çin’de imparatorun danışmanı olarak görev yapan T’sai Lun adında bir saray mensubu tarafından icat edilmiştir. T’sai Lun Ağaç kabukları, bez parçaları ve diğer lifli malzemeleri özlü ve yumuşak bir hamur haline gelinceye kadar dövüp, elde ettiği hamuru geniş bir tekne içinde suyla karıştırarak ilk mekanik odun hamurunu elde etmiştir.

M.S. 7. yüzyıla kadar Çinliler, kâğıt yapımında kullandıkları formülü büyük bir gizlilik içinde sakladılar. Ancak, bu formül önce Japonların, sonra da Arapların eline geçti. Endülüs Emevilerinin 711 yılında İspanya’yı işgal etmeleri üzerine Avrupa’ya geçti. En eski kâğıt, yapımında tahta, saman ve bez kullanılmasına karşın “bez parşömen” olarak adlandırılıyordu.

FeCr 17.01.2014 12:33

Cevap: Kağıdın İcadı, Kağıdı Kim Buldu
 
Ben kağıt yerine kadın anladım :hhhz::hhhz::hhhz::hhhz:

Papatya 26.07.2016 13:45

Cevap: Kağıdın İcadı, Kağıdı Kim Buldu
 
İlk kağıdın bulunması işi de çok zahmetliymiş, önce preslemişler karışımı, kurutmuşlar felan.O zamanlar yaşasaydım kağıdı kullanmaya kıyamazdım zaten zor elde ediliyordu :kiskis:


Saat: 20:27

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.