Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Parşömeni Kim Buldu, Parşömenin İcadı (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/73866-parsomeni-kim-buldu-parsomenin-icadi.html)

SrKn 05.12.2013 11:51

Parşömeni Kim Buldu, Parşömenin İcadı
 
Parşömeni Kim Buldu, Parşömenin İcadı
Parşömeni ilk kimler buldu, Parşömen ne zaman icat edildi, Parşömenin icadı tarihi hakkında bilgi
Parşömeni ilk mısırlılar buldu. Bu eski Mısırlılar bir âlem yahu. Ne kadar icat varsa kıyısından köşesinden bir adları geçiyor. Ve genelde ya piramidin taşı düşmüş de vinç yapalım demişler, ya savaş çıkmış da silah lazım olmuş kaynaklı sebeplerden dolayı, ya kendileri bulmuşlar ya da bulunmasına neden olmuşlar. Parşömen de böyle doğmuş.
O zamanlar Anadolu’da papirüs ihtiyacı doğuyor ve Eski Mısır’ın da papirüsü meşhur, ortalık papirüsten geçilmiyor. Fakat o zamanki firavunun teki firavunluk yapıp Anadolu’ya papirüs vermiyor. Sebebi de şu: Anadolu’daki Bergama kitaplığı Mısır’daki İskenderiye kütüphanesine rakip çıkınca firavun pireleniyor ve fesatlığını papirüs vermeyerek gösteriyor. Sen misin vermeyen. “Senin papirüsüne mi kaldık be. Al da başına bastır.” diyen Bergama hükümdarı, koyun ve keçi derisinden mamul, papirüsün yerini tutacak yazı yazmaya uygun bir madde hazırlanmasını istiyor. Ve Yunanca “Pargement” denilen parşömen böylece doğuyor. Ha Anadolu’da doğmuş, niye gene adı Yunanca anılmış diyecek olursanız orasını da fındıkis, baklavais, lokumis gibi örneklere bakarak bir şey edebilirsiniz.
alıntıdır.


Saat: 01:34

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.