Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Deniz Tutması Neden Olur? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/73889-deniz-tutmasi-neden-olur.html)

YeşiL6 05.12.2013 12:58

Deniz Tutması Neden Olur?
 
Deniz Tutması Neden Olur?

Deniz Tutması; Dalgalı havalarda, deniz taşıtlarında bulunan kimselerin tutulduğu geçici bir rahatsızlıktır. Herkesi deniz tutmaz; bunun bünye, sinir sistemi, yaradılış, hattâ yenen yemeklerle de ilgisi vardır.

Deniz tutmasına uğrayan kimselerde görülen en büyük belirti mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, kulak çınlaması, göz kararmasıdır. Solunumda düzensizlik olur. Rahatsızlık ilerledikçe baş dönmesi, bulantılar artar, şiddetli kusmalar baş gösterir. İnatla devam eden bulantılar, kusmalar insanı halsiz bırakır. Deniz tutması bazı kimselerde ishale, ağızda bol tükürük çıkmasına yol açar.

Deniz tutan kimseler, dalgalı havada yolculuk edeceklerse çok hafif yemekler yemeli, gerekiyorsa, müshil alarak önceden bağırsaklarını boşaltmalıdırlar. Midenin bütün bütün aç değilse de pek hafif dolu olması deniz tutmasına karşı iyi sonuç verir. Gemi sallanmaya başlayınca, deniz tutan bir kimse asla ayakta dolaşmamalı, temiz hava almalı, yatağa uzanıp, daha çok, yan yatarak dinlenmelidir. Kulakları bir parça pamukla tıkamak da rahatsızlığı azaltır.

Ayrıca, deniz tutmasına karşı ilâçlar da vardır. Bu ilâçların bir kısmı iç salgıları azaltmaya yarar. Nane suyu içmek de (iki saatte bir çorba kaşığı) iyi gelir.

Deniz tutması sallantı sırasında iç organların dengesinin bozulmasından ileri gelir. Bu bakımdan karnı sıkıca sarmak, sırt üstü yatmak, geminin daha az sallanan orta kesimlerinde oturmak deniz tutmasına iyi gelir.Deniz tutmasının ruhi yanı da vardır. Deniz tutmasından korkan bazı sinirli kimseler sırf deniz tutması korkusu yüzünden rahatsızlanırlar. Bu bakımdan, kendi kendine telkinde bulunmanın da deniz tutmasına karşı faydası büyüktür.


Saat: 22:57

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.