Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Denizin dibinde yüzen balıklar basınçtan neden etkilenmezler? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/77532-denizin-dibinde-yuzen-baliklar-basinctan-neden-etkilenmezler.html)

Gulfem 16.12.2013 09:06

Denizin dibinde yüzen balıklar basınçtan neden etkilenmezler?
 
Denizin dibinde yüzen balıklar basınçtan neden etkilenmezler?

Biz denizin dibine indikçe basınçtan etkileniriz. Peki denizin dibinde yüzen balıklar, basınçtan etkilenmelerine rağmen nasıl bir şey olmamış gibi yüzmeye devam ederler?

Su altında basınçtan etkilenmemizin nedeni vücudumuzdaki hava boşlukları. Bilindiği gibi sıvılar sıkıştırılamaz. İnsan vücudunun %75’i sıvıdan oluşur. Dolayısıyla suyun altına indikçe artan basınçtan dolayı vücudumuzdaki hava boşlukları (iç kulak, akciğerler, sinüsler) problem yaratır. Yukarıya doğru hızlı çıkışlarda basınç azalacağı için bu boşluklardaki hava genişleyerek dokudan dışarıya çıkar, böylece vurgun, hava embolisi gibi hastalıklar ortaya çıkar. Basınçtan etkilenmemizin temel nedeni bu. Aslında balıklar basınçtan etkilenmezler. Ama kemikli balıklarda “hava kesesi” denen içi hava dolu bir organ vardır. Sadece bu balıklarda sorun çıkabilir. Ama bunlarda çok hızlı bir şekilde bulunduğu derinliklerden yukarıya ya da daha aşağıya gidemekdikleri için kural olarak basınçtan etkilenmezler diyebiliriz.


Saat: 11:17

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.