Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bunları Biliyor musunuz ? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/)
-   -   Kutuplardaki canlılar, ekvatordakilere göre boyları, kulakları daha küçüktür niçin? (https://www.forumaski.com/bunlari-biliyor-musunuz/77534-kutuplardaki-canlilar-ekvatordakilere-gore-boylari-kulaklari-daha-kucuktur-nicin.html)

Gulfem 16.12.2013 09:19

Kutuplardaki canlılar, ekvatordakilere göre boyları, kulakları daha küçüktür niçin?
 
Kutuplardaki canlılar, ekvatordakilere göre boyları, kulakları daha küçüktür niçin?

Işığın nemin ve sıcaklığın hayvanlar üzerinde değişik etkileri var. Bu etkilere göre hayvanların renkleri, büyüklükleri, ekstremite uzunlukları, omur sayısı değişik özellikler gösterir. Bunlar ekoloji biliminde değişik kurallarla açıklanır;

Gloger kuralına göre, sıcak ve nemli yerlerde yaşayan kuşlar ve memeliler, serin ve kurak yerde yaşayan kuşlar ve memelerle göre daha koyu renklidir. Nedeniyse düşük sıcaklıklarda melanin (renk maddesi) oluşumu daha zor gerçekleşir.

Bergman kuralına göre, soğuk yerlerde yaşayan sıcakkanlı hayvanlar, sıcak yerlerdeki akrabalarına göre daha büyük olma eğilimindedirler. Hacmin artmasıyla, yüzey alanı aynı oranda artmaz. Böylece enerji kaybı daha az olur. Küçük vücutlu olsalardı daha fazla enerji kaybedeceklerdi. Bunun için daha fazla besine gerek duyacaklardı. Ancak, Bergman kuralına uymayan durumlarda var. Örneğin soğukkanlı canlılardan bazı iki yaşamlı ve sürüngenler, sıcak bölgelerde yaşayan akrabalarına göre küçüktür.

Jordan kuralına göre düşük sıcaklıklarda yaşayan balıklar, sıcak sularda yaşayan akrabalarına göre daha fazla sayıda omura sahiptir. Nedeniyse, soğuk bölgelerde eşeysel olgunluğa erişme daha geç olur. Dolayısıyla büyümede daha uzun sürer.

Allee kuralına göreyse, soğuk iklimlerde yaşayan sıcakkanlı hayvanların kulak, kuyruk ve ayaklar gibi ekstremiteleri daha küçük olma eğilimindedir. Örneğin, çöl tilkilerinin çok uzun bir kulağı bulunurken, kutup tilkilerinde kulak çok kısadır. Bu özellik tavşanlarda da oldukça belirgindir.


Saat: 01:36

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.