Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Serbest Kürsü > Bunları Biliyor musunuz ?
facebook bağlan


Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Bunları Biliyor musunuz ? kategorisinde açılmış olan Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır? konusu , Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır? Doğal yoğurt mayasını nasıl elde edeceğinizi biliyor musunuz? Yoğurt kadar, yoğurdun doğal maya ile elde edilmesi de çok önemli. Doğallıktan yanaysanız, bu yazıyı kaçırmayın. Evinizde ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17.01.2014, 15:03   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?



Doğal Yoğurt Mayası Nasıl Yapılır?

Doğal yoğurt mayasını nasıl elde edeceğinizi biliyor musunuz? Yoğurt kadar, yoğurdun doğal maya ile elde edilmesi de çok önemli. Doğallıktan yanaysanız, bu yazıyı kaçırmayın.

Evinizde hiç katkı maddesi girmemiş doğal yoğurt mayalamak istiyorsunuz, ilk mayayı nereden bulacaksınız?

Çevrenizde yoğurt mayalayanlar belki olabilir ama acaba onların yoğurtlarındaki maya gerçekten doğal mı, o mayanın geçmişine güvenebiliyor musunuz? Acaba o yoğurdun geçmişinde maya olarak market yoğurdu kullanılmış olabilir mi?

İşte kullanacağınız mayaya güvenemiyorsanız ve o mayanın geçmişini bilmiyorsanız kendi mayanızı kendiniz imal edebilirsiniz. Nasıl mı? Çok çok kolay. Fotoğrafları izleyin ve evde deneyin.
Malzeme:
15 Adet nohut
Günlük süt

1. Gün

Bir kavanozun içine 15 adet (kuru) nohut (organik) konur. Üzerine evde 65 derecede pastörize edilmiş veya kaynatılmış ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt dökülür. Sütçüden süt alma imkanı olmayanlar günlük pastörize süt kullanabilirler ancak UHT süt yani uzun süre dayanan kutu süt kesinlikle kullanılmamalı. Termometre yoksa, yoğurt mayalama sıcaklığı olan 38-40 derece parmağınızın dayandığı sıcaklıktır.

Kavanoz kalınca bir beze sarılarak yoğurt mayalar gibi 1 gün mayalanmaya bırakılır. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok haif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak bir gün mayalanması için beklettik.

2. Gün

24 saat sonra mayalamaya bıraktığımız nohutlu sütümüzü fırının içinden alıp içine koyduğumuz 15 adet nohutu çıkarıp, kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyduk. Ağzı açık koysak daha iyi sonuç alabilir miydik bilemiyoruz.

3. Gün

Bir gün sonra buzdolabından çıkarılan kavanozun içindeki sıvı bir süzgeç üzerine dökülür. Süzgecin üzerinde kalanlar yapılacak doğal yoğurdun ilk mayasıdır. Maya süzgecin üzerinde toplandı ve yoğurt mayalanacak kaba alındı.

Bu ilk mayanın üzerine 65 derecede evde pastörize edilmiş ve 38-40 dereceye kadar ılıtılmış doğal süt yavaş yavaş karıştırılarak ilave edildi ve mayanın süte karışması sağlandı. Toprak kase sarılarak 12 saat bekletilmek üzere ılık bir ortamda mayalanmaya bırakıldı. Radyatör yanında bekletilebileceği gibi bir fırın içinde de bekletilebilir. Biz fırını önce 2-3 dakika 100 derecede ısıttık ve çok haif sıcaklık oluşmuşken fırının içine koyarak mayalanması için beklettik.

12 Saat Sonrası

Nohuttan kendi imal ettiğimiz maya ile yapılan ilk yoğurt tutmuş ve işe yaramıştı. Biraz sulu olmasına rağmen 3-5 kez mayalanmada normal kıvamına ulaşacak. Tadı çok güzel ama biraz tatlıydı. Mutlaka herkes denemeli.

4. Gün

Kendi imal ettiğimiz biraz sulu olan ilk yoğurdu maya olarak kullanarak ikinci yoğurdumuzu mayaladık.

5. Gün

İkinci yoğurdumuz birinciye göre daha katıydı. Bugün üçüncü yoğurdumuzu mayaladık.

6. Gün

Üçüncü mayalamanın sonucunda yoğurdumuz yoğurt gibi oldu. Tadı da artık yoğurt.

Ana yoğurdumuzu mayalamadan önce bir kez daha yarım litre sütle bu yoğurdu maya olarak kullanarak dördüncü mayalamamızı yaptık.

Artık mayamız hazır. Ana yoğurdumuzu mayalayabiliriz.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 4
Mavi, Muratt, Yaman Alman, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 04:54