Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Burun Estetiği (https://www.forumaski.com/burun-estetigi/)
-   -   Estetik burun ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler (https://www.forumaski.com/burun-estetigi/31701-estetik-burun-ameliyati-sonrasinda-yapilmasi-gerekenler.html)

Ceysu 05.05.2013 13:20

Estetik burun ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler
 
Ameliyattan sonra hastanede kalan hastalarınız var mı varsa kaç gün kalır?
Ameliyattan sonra her hangi bir sorun yoksa hastalarımı genellikle aynı gün taburcu etmeyi yeğliyorum. Ameliyat sonrası ne kadar erken günlük yaşama dönmeyi sağlarsak iyileşme o kadar hızlı oluyor. Bir başka noktada en mükemmel hastanede bile insan evindeki rahatlığı bulamıyor.





MORLUK VE ŞİŞLİKLER TAMAMEN NE ZAMAN GEÇİYOR?
Ameliyattan hemen sonra şişlik ve morluk çok olmamasına rağmen takip eden 2. ve 3. günlerde şişlik ve morluk artabilir. Endişeye kapılmayın. Sonrasında hızla bu şikâyetleriniz azalacaktır. Yedinci günde ilk günlere göre yarı yarıya azalır.14 ila 21. günler arası morluk tamamen geçer. Şişliklerin tamamen geçmesi ise altı ayı bulur.




ÇOK FAZLA MORLUK OLMAMASI İÇİN NE YAPABİLİRİM?
En az iki gün göz çevresine 15 dakika aralıklarla buz tatbiki yüzünüzde oluşacak morluk ve şişlikleri azaltacaktır. Buz uygulaması sırasında alçı korunmalıdır.




SİZZ MORLUK VE ŞİŞLİK AZ OLSUN DİYE BİR ŞEYLER YAPIYORMUSUNUZ?
Morluk ve şişliği yapan doku içine kanın sızmasıdır. Bu bağlamda ameliyat esnasında az kanama olursa morluk ve şişlik az olacaktır. Bunu sağlamada anestezinin büyük önemi var. Ameliyat esnasında anestezi doktoru tansiyonunuzu düşük tutarsa kanama çok az olur. Bunu sağlayan hastaneleri özellikle seçiyorum. Elbette ameliyat esnasında dokulara saygılı çalışmak ta morluk ve şişliklerin az olmasında etkin. Bu yüzden aceleci davranmadan düzgün cerrahi planda çalışmaya özen gösteriyorum.




ESTETİK AMELİYAT SONRASI AĞRIM ÇOK OLURMU?
Rinoplasti sonrası ağrı çok sık rastlanılan bir şikâyet değildir. Eğer ağrınız olursa size verilen reçetedeki ağrı kesiciyi 3 saatte bir alabilirsiniz. Eğer ağrınız yok ise ağrı kesici kullanmayın.




Alçı ve bandaj süreleri ne kadardır?
9-Ortopedistlerin kullandığı klasik beyaz alçıları tercih etmiyorum. Çabuk gevşiyorlar ve sudan etkileniyorlar. Sırf estetik burun ameliyatları için tasarlanmış alçıları tercih ediyorum. Bunlara splint diyoruz. Splintlerin en büyük artısı burunda çok uzun süre durmasına gerek olmaması ve sudan etkilenmemesi. Ortalama 5 gün durması yeterli oluyor.5.günden sonra alçıyı alıp burna bandaj yapıyoruz. Bandajlar da ortalama 14 gün kadar duruyor.




Ameliyat sonrası burun bandajlamanın ne faydası var burun bandajlanmasa ne gibi zararı olur?
Bandajın amacı şişliklerin hızla inmesini sağlama ve burunu darbelerden korumaktır. Bandaj yapılmaz ise şişlikler biraz daha geç iner ama nihai sonuç değişmez.




AMELİYATIN ERTESİ GÜNÜ NEZLE OLDUM GALİBA AMELİYATHANEDE ÜŞÜMÜŞ OLABİLİRMİYİM?
Eğer burun tamponu kullanılmış ise tampona ait nezle benzeri şikâyetler olabilir. Tamponunuz alındıktan sonra bu şikâyetiniz geçecektir.




BURUNA TAMPON KOYUYORMUSUNUZ?
Ben ameliyatlarımın hepsinde tampon kullanıyorum.




BURUN TAMPONU NE İŞE YARIYOR?
Burun tamponun başlıca dört görevi var. Kanamanın önüne geçiyor. Yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. Baskı uyguladığı için ölü boşluk oluşmuyor. Burunda pıhtı toplanmıyor.





TAMPON OLARAK NE KULLANIYORSUNUZ?
İlk tercihim ortasında geniş deliği olan slikon tamponlar. Bunun yeterli olmadığını düşünürsem merosel denilen pamuksu bir tampon kullanıyorum. Hiç tercih etmediğim materyal ise gazlı bezler.





TAMPON BURNUMDA KAÇ GÜN KALACAK TAMPON ALINIRKEN ÇOK AĞRI DUYACAKMIYIM?

Burunda tampon 1 – 3 gün kalabilir. Tampon alma ağrısız bir işlemdir.




AMELİYAT SONRASI BESLENMEM NASIL OLMALIDIR?

• 4 gün katı kuru ve sıcak yiyeceklerden sakının.

• Sulu yumuşak fazla çiğneme hareketi gerektirmeyen ılık veya soğuk gıdaları tercih edin.

• İlk 4 gün aşırı mimikten ( ıkınma gülme ağlama bağırma esneme gibi) sakının.




BURNUMDAKİ AKINTILARI TEMİZLEYEBİLİRMİYİM?

İki dört gün burundan kanlı sızma seklinde akıntınız olabilir. Sızıntıyı zaman zaman dokunma tarzında silebilirsiniz. Silerken zorlamayın örselemeyin. Şiddetli sümkürmeyin. Bununla birlikte kabuklanmayı önlemek için günde 3 – 4 kez kulak temizlik çöpünün pamuklu kısmı oksijenli suya batırılarak burnun içi temizlenebilir. Pamuklu kısımdan fazlasını burna sokmayın.




AMELİYAT SONRASI NE ZAMAN DUŞ ALABİLİRİM?

Ameliyat sonrası ikinci gün ılık duş alabilirsiniz. Alçınız özel olduğu için ıslanabilir.




AMELİYAT SONRASI GÜNLÜK HAYATA GEÇİŞİM NASIL OLMALI? KAÇ GÜN YATMALIYIM?

İlk iki gün hafif oturur pozisyonda yatak istirahat gerekecektir. Düz yatarsanız yüzünüz deki şişlikler artar. İki günden sonra günlük aktivitelerinize başlayabilirsiniz. Ancak ağır kaldırmamalısınız. Başınızı kalbinizden aşağı seviyede tutmamalısınız. Yedinci günden sonra ise tamamen günlük hayata dönebilirsiniz. Üç hafta boyunca aşırı fiziksel aktivitelerden (yüzme aerobik joggingbisiklet vs) sakının.




AMELİYAT SONRASI GİYİNİRKEN ELİM BURNUMA ÇARPTI. CANIM YANDI. BİR SORUN OLURMU? BURNUM BOZULURMU?

Burundaki şişliklerden dolayı burnunuz çok hassastır. Ufacık bir dokunma bile sanki büyük darbe almış hissi uyandırabilir. Ama bu sadece histir. Burun şeklinin bozulduğu anlamına gelmez. Herhangi bir sorun olmaz. Siz ciddi darbelerden altı hafta kadar koruyun yeter.




Ameliyat sonrası gözlük kullanabilir miyim?

İlk 4 hafta gözlük kullanmayı önermiyorum. 5.günden itibaren lens takabilirsiniz.




Güneşin veya solaryumun ameliyat sonrasında zararı olur mu?

Ameliyat sonrası burun cildiniz güneş ışığına karşı hassastır. Bu nedenle 8 hafta burnunuzu güneşten koruyun (solaryumgüneşlenme).Uzun süreli güneşte kalmak gerektiğinde güneş koruyucu faktör (SPF–28) içeren kremler kullanılabilir. Buna dikkat edilmezse gözaltı morluklar kalıcı olabilir.




Ameliyat sonrası hemen burun şekli belli olur mu?

İnsanlar bir şeye karar verdiklerinde bunu hemen elde etmek isteyeceklerdir. Genel kural olarak ödüllerini olumlu şeyleri hemen isterler. Estetik burun ameliyatından sonrada sonucu hemen anında görmek istemelerinden doğal bir şey olamaz. Burun estetik ameliyatı elbise dikmek gibidir bir farkla elbiseyi terziden aldığınızda son şeklini almıştır. Estetik burun ameliyatı sonrası ise burun hemen şeklini almaz. Tabiî ki kabaca değişimi fark edersiniz ama arzu edilen sonucu görmeniz biraz zaman alacaktır. Bu süreç bazen haftaları bulabilir. Acele etmemek gerekir. Önemli olan bu sürecin hep olumlu sonuca doğru seyretmesidir. Burun gün be gün güzelleşmelidir. İyi yapılmış burunda farkı hissettiren detaylardır. Bu detayların ortaya çıkması 6 ay ila 12 ayı bulabilir.




Ameliyat sonrası yeni burnumu yadırgar mıyım?

İyi yapılmış bir burnu asla yadırgamaz ve kısa zamanda adapte olursunuz.





Operasyon sonrası nefes alma problemiyle karşılaşırmıyım? Böyle bir problemde ne yapılabilir?

Ameliyat sonrası burun tıkanıklığının normal karşılandığı dönemler vardır. Örneğin ameliyat sonrası ilk iki gün; burun içinde tampon ve silikonlar olacağı için kaliteli bir nefes alıp verme olmaz. Burnunuzda dolgunluk hissedersiniz. İkici gün silikon ve tamponların alınması ile birlikte burun açılır. Ancak zaman zaman pıhtı ve burun salgıları ile tıkanabilir. Bunu önlemek için deniz suyu kullanılabilir. Buna rağmen tıkalı olursa biz kabukları temizleriz ve burun açılır. Üç haftadan sonra Tam normal nefes alıp vermeler başlar. Ancak zaman zaman kısa tıkanmalar yaşanabilir. Daha sonra oda kaybolur. Ameliyat sonrası altı aydan fazla süre geçmesine rağmen burun tıkalı ise ameliyatla ilgili sorun olma ihtimali yüksektir.




Sinüzit ameliyatı ile birlikte aynı anda estetik burun ameliyatı yapılabilir mi?

Evet lüzum varsa yapılabilir bir mahsuru yoktur.



Daha önce estetik burun ameliyatı oldum istenilen sonuç alınamadı. İkinci ameliyat zor mudur? En erken hangi zaman aralığında olabilirim?

Ne kadar sorunlu olursa olsun gerekirse ikinci bir ameliyatla sorun çözülebilir. Ek bir zorluğu yoktur. Birinci ameliyattan en erken altı aydan sonra yapılmalıdır.


Saat: 19:22

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.