Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Coğrafya (https://www.forumaski.com/cografya/)
-   -   Karasal iklim nedir? Kısaca karasal iklimin özellikleri (https://www.forumaski.com/cografya/177607-karasal-iklim-nedir-kisaca-karasal-iklimin-ozellikleri.html)

YeşiL6 24.02.2016 10:27

Karasal iklim nedir? Kısaca karasal iklimin özellikleri
 
Karasal iklim nedir? Kısaca karasal iklimin özellikleri

karasal iklim nedir, karasal iklimin özellikleri nelerdir, karasal

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Ülkemizin üçte birinden fazla bir alanı etkisi altında tutan, Kuzey Yarım kürede etkili olan karasal iklim, deniz etkisinden uzak olan yerlerde görülmektedir. Karasal iklimde kış ayları soğuk ve karlı geçerken yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçmektedir. Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde kış, genellikle daha erken başlamakta ve kar ortalama 90 gün yerde kalmaktadır.

Kış aylarına paralel olarak karasal iklimin etkili olduğu yerlerde yaz ayları da erken başlamakta ve sıcaklık oldukça yüksek olmaktadır. Nem olan yerlere oranla sıcaklık değerinin artması aşırı hissedilmese de yıllık sıcaklık farklarının çok fazla olduğu görülmektedir.

Karasal İklim ve Özellikleri
Yukarıda da belirttiğimiz şekli ile denizden uzak olan alanlarda ve Kuzey Yarım kürede etkili olan karasal iklim kış aylarının sert, uzun ve daha erken başlayıp daha uzun sürdüğü, yaz aylarının ise sıcak, gece gündüz sıcaklık farkının fazla ve daha erken başladığı bir etkiye sahiptir.

Karasal iklimin genel özelliklerine bakıldığında yaz aylarının sıcak ve kurak, kış aylarının ise soğuk ve kar yağışlı olduğu görülmektedir. Karasal iklimin etkili olduğu bölgelerde yıllık yağış miktarı az olup yıllık ve günlük sıcaklık farkları fazladır. Karasal iklimde ülkemize bakıldığında etki şiddetinin batıdan doğuya doğru gidildikçe arttığı görülebilir.

En fazla yağışın ilk baharda alındığı bu iklim tipinde en az yağış yaz aylarında düşmektedir. Gece ve gündüz, yaz ile kış ayları arasında sıcaklık farkı fazla olup sıcaklık değerlerinin kış aylarında sıfırın altında olduğu görülmektedir. Ortalama yıllık yağış miktarı 500 – 600 mm arasında değişmekle birlikte doğu bölgelerinde bu rakam 400 mm’ye kadar azalmaktadır.



Saat: 13:30

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.