Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Coğrafya
facebook bağlan


Coğrafi Konum ile İlgili Testler

Coğrafya kategorisinde açılmış olan Coğrafi Konum ile İlgili Testler konusu , Coğrafi Konum ile İlgili Testler COĞRAFİ KONUM, MATEMATİK KONUM, ÖZEL KONUM, PARALEL, MERİDYEN, ENLEM, BOYLAM İLE İLGİLİ TEST 1. Aşağıdakilerden hangisi konumuyla ilgili değildir? A) Önemli deniz yollarına sahip olması ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 01.09.2013, 17:01   #1 (permalink)
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Coğrafi Konum ile İlgili Testler



Coğrafi Konum ile İlgili Testler

COĞRAFİ KONUM, MATEMATİK KONUM, ÖZEL KONUM, PARALEL, MERİDYEN, ENLEM, BOYLAM İLE İLGİLİ TEST
1. Aşağıdakilerden hangisi konumuyla ilgili değildir?
A) Önemli deniz yollarına sahip olması (Boğazlar)
B) Doğu din ve kültürleri ile batı din ve kültürleri arasında geçiş sağlaması
C) Tarih boyunca büyük devletlerin işgal etme çabaları
D) Muz tarımının sadece Anamur'da yapılması
E) Doğu ve Ortadoğu petrollerine giden yolda oldukça stratejik bir önem taşıması

2. Türkiye'de yaz saati uygulamasının yaşandığı bir günde Türkiye'nin milli saatinin İzmit'in yerel saatine göre durumu nedir?
A) 1 saat geri
B) 2 saat geri
C) 1 saat ileri
D) 2 saat ileri
E) Zaman farkı yoktur

3.
I- Tarih çizgisinin doğusu ile batısı arasında bir gün fark vardır.
II- Tarih değiştirme çizgisi düz bir çizgidir,
III- Paralel dairelerinin uzunlukları kutuplara doğru gidildikçe azalır.
IV- Dünyayı çevreleyen 180 paralel 360 meridyen vardır.
Yukarıdaki bilgilerden hangileri yanlıştır?
A) Yalnız I
C) l-ll
B) Yalnız II
D) ll-lll
E) IV

4.

Yukarıdaki şekle göre ekvator ile 61 °K paraleli ve 21 °G paraleli arasında kaç Km vardır?
A) 6772 - 2340
B) 6655 - 2222
C) 6771-2331
D) 5772-554
E) 6771 - 2222

5. 12° doğu meridyeninde güneş tepe noktadaysa, 2° daha doğu meridyeni üzerinde bulunan bir noktada güneş tepe noktası konumuna kaç dakika sonra gelir?
A) 8’
B) 8 saat
C) 18saat
D) 80’
E) 23:52'

6. Aşağıdakilerden hangisi enlemin etkilerinden biri değildir?
A) Akarsu rejimi
B) Tarım ürünleri çeşitleri
C) Yapı malzemesi
D) Doğal bitki örtüsü
E) Yere! saat

7. Meridyenlerle paralellerin aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ekvatora gidildikçe sıklaşmaları
B) Kutuplara gidildikçe azalmaları
C) Coğrafi koordinatları belirlemeleri
D) Sayılarının eşit olması
E) Ekvatoru 90°lik açıyla kesmeleri

8. 10° doğu meridyeninde yerel tarih ve yerel saat 1 Ocak 2000 ve 01: 00 iken 10° batı meridyeninde tarih ve saat hangi konumu gösterir?
Tarih Saat
A) 31 Aralık 1999 11:40
B) 01 Ocak 2000 23:00
C) 01 Ocak 2000 02:40
D) 01 Ocak 2000 23:40
E) 31 Aralık 1999 23:40

9.

Yukarıdaki şekilde çizgisel hız en fazla hangi noktadadır?
A) D
B) C
C) B
D) E
E) A

10. Aşağıdakilerden hangisi 21 Haziranda güneş ışınlarını daha eğik bir açıyla alır?
A)Şam
C) Konya
E) Sinop

12. Aşağıdaki hangi iki meridyen arasındaki yerel saat farkı en fazladır?
A) 0°-20°d
B) 25°d-13°b
C) 80°d-101°d
D) 152°b-175°b
E) 140°d-152°d

13. Aşağıdakilerden hangisi yurdumuzun 36°-42° kuzey paralelleri arasında olmasının bir sonucu olamaz?
A) Denizlerin tuzluluk oranı
B) Kalıcı kar sınır
C) Tarım ve yerleşmenin üst sınır
D) Yükselti
E) Gece gündüz süresi

14. Bir meridyen üzerinde ekvatordan kuzey kutbuna doğru gidildikçe aşağıdakilerden hangisinin görülmesi beklenemez?
A) Tarım yükselti sınırının giderek düşmesi
B) Gece gündüz sürelerinin değişmesi
C) Ağaç yapraklarının darlaşması
D) Yağışların düzenli olarak artması
E) İklimlerin farklılaşması

15.
I- Mevsimlerin oluşması
II- Şubat ayının 28 çekmesi
III- Meltem rüzgarlarının oluşması
IV- Gelgitlerin oluşması
Yukarıdakilerden hangilerinin oluşması dünyanın yıllık hareketinin ve yörüngesinin bir sonucu değildir?
A) l-ll
B) l-lll
C) ll-lll
D) II-IV
E) III-IV

16. 21 Haziran tarihinde gündüz uzunluğunu aşağıdakilerden en çok hangisi yaşar?
A) Ekvator
B) Kuzey kutup noktası
C) Yengeç dönencesi
D) Oğlak dönencesi
E) Güney kutup noktası

17. 21 Mart tarihinde iki yarı kürede de bahar başlangıcıdır.
Kopenhak'ın ilkbahar başlangıcını yaşaması, Sidney'in ise sonbahar başlangıcı yaşamasının nedeni nedir?
A) Özel konumları
B) Bulundukları meridyenlerin özellikleri
C) İklim özelikleri
D) Farklı yarım kürelerde olmaları
E) Sıcaklık ortalamaları

18. Yeryüzünün bütününün ya da bir bölümünün kuş bakışı olarak, belli bir ölçeğe göre küçültülerek bir düzlem üzerine aktarılmış şekline ne isim verilir?
A) Kroki
B) Projeksiyon
C) Profil
D) Harita
E) Plan

19. Çizik (grafik) ölçeğin görevi nedir?
A) Kesir ölçeğe alternatif olması
B) Kesir ölçekle yapılan işlemlere yardım etmesi
C) Harita uzunluklarının gerçekte ne kadar olduğunu bir doğru üzerinde gösterme
D) Haritayı grafiklerle anlaşılması daha kolay hale getirmek
E) Harita uzunluğunu ölçmek

20.

Yukarıdaki şekilde eğim en fazla kaç numarada gösterilmiştir?
A) 1
B)2
C)3
D)4
E)5

21. Projeksiyon yönteminin asıl amacı nedir?
A) Dünyayı düzleme aktarmak
B) Kara ve denizlerin alanlarında, yüz ölçümlerinde meydana gelecek olan bozulmaları en aza indirgeyebilmek
C) Dünya küre maketlerinin çizimini sağlamak
D) Dünyayı kıtalar halinde çizmek
E) Okyanus akıntılarını göstermek

22. Bir siyasi haritada:
I- Devletlerin sınırı
II- Devletlerin nüfus yoğunluğu
III- Devletlerin ulaşım güzergahları
IV- Şehir sınırları
Hangileri gösterilmez?
A) l-ll
B) ll-lll
C) I-IV
D) l-lll
E) III-IV

23. Aşağıdakilerden hangisi tarama yönteminin temel özelliğidir?
A) Fazla kullanılmayan bir yöntemdir
B) Çeşitli renklerde yükselti basamaklarını gösterir
C) Eğime göre taramaların kalınlığı ve sıklığı değişir
D) Yer şekillerinin düz olduğu yerler açık sarı ile gösterilir
E) Genellikle jeoloji haritalarında kullanılır

24. Aşağıdakilerden hangisi fiziki bir harita değildir?
A) Dünyadaki okyanus akıntılarını gösteren harita
B) Türkiye'nin ovalarını gösteren harita
C) Türkiye'nin tarım ürünlerini gösteren harita
D) Türkiye'nin bitki türlerini gösteren harita
E) Kanada'nın göllerini gösteren harita



CEVAP ANAHTARI
1.D 2.C 3.B 4.C 5.E 6.E
7.C 8.E 9.D 10.E 11.C 12.B 13.D 14.D
15.E 16.B 17.D 18.D 19.C 20.A 21.B 22.B 23.C 24.C

__________________
Kaç para, kaç yalan; bedeli nedir yaşamanın?
cortnek isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 01.09.2013, 17:05   #2 (permalink)
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Coğrafi Konum ile İlgili Testler

1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin özel konumunun sonucudur? A) Greenwich'in doğusunda yer alması
B) Kuzeyine doğru çizgisel hızın azalması
C) Cephe yağışlarının görülmesi
D) Yıl içinde dört mevsimin yaşanması
E) İran ile en eski sınıra sahip olması

2. Türkiye'yi çevreleyen denizler özel konum özelliklerinden biridir.
Buna göre denize göre konuma örnek olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?
A) Kışın Erzurum'da sıcaklıkların Kırıkkale'den düşük olması
B) Samsun'da kışların Ankara'dan ılık geçmesi
C) Van ile Konya arasında yaz sıcaklıklarının farklı olması
D) Eskişehir'de tarım ürünlerinin Erzurum'dan önce olgunlaşması
E) Rize'de yıllık yağış miktarının Trabzon'dan fazla olması


3. Türkiye'de görülen aşağıdaki olaylardan hangisinin nedeni özel konum ile açıklanamaz?
A) En fazla yağışın Rize ve çevresinde görülmesi
B) Güneyde deniz turizminin kuzeye göre daha uzun sürmesi
C) Batısı ile doğusu arasında yıllık sıcaklık farkının fazla olması
D) İç Anadolu'nun Marmara'dan yüksek olması
E) Ege'de tarım ürünlerinin Doğu Anadolu'dan önce olgunlaşması

4. I. Temmuz ayında yaz mevsiminin yaşanması
II. Doğu Anadolu'da kış koşullarının uzun sürmesi
III. Ankara'da yıllık sıcaklık farkının Trabzon'dan fazla olması

Türkiye'de yaşanan yukarıdaki olaylardan hangileri üzerinde özel konum şartları etkili olmuştur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) II ve III
E) I, II ve III

5. Aşağıda Türkiye'nin coğrafi bölgelerine ilişkin, verilen ifadelerden hangisi özel konum ile açıklanabilir?
A) Karadeniz'de Güneş'in doğuş ve batış sürelerinin Akdeniz'den uzun olması
B) Ege'de maki üst sınırının Marmara'dan yüksekte yer alması
C) İç Anadolu'da donlu gün sayısının Doğu Anadolu'dan az olması
D) Ege'de donlu gün sayısının Karadeniz'den az olması
E) Akdeniz'de gölge boyunun Marmara'dan kısa olması

6. İstanbul'un aşağıdaki özelliklerinden hangisi özel konumu ile ilgilidir?
A) İşlek deniz yolu çevresinde yer alması
B) 29° Doğu boylamında yer alması
C) Kış mevsiminde yaşanan gece süresinin yaz mevsiminden uzun olması
D) Edirne'ye göre Güneş'in daha erken batması
E) Kış mevsiminde ulusal saat ile olan zaman farkının az olması

7. I. Doğu Karadeniz kıyısında fön rüzgârlarının etkili olması
II. İzmir'den Kayseri'ye doğru ortalama sıcaklığın azalması
III. Antalya'da deniz turizminin Adana'ya göre daha fazla gelişmiş olması
IV. Orta Anadolu Bölgesi'nde yıllık yağış miktarının az olması
V. Çanakkale'den Antalya'ya doğru makilerin yetişme sınırının yükselmesi

Yukarıdakilerden hangisi üzerinde özel konum şartları etkili değildir?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

8. Türkiye'de yıl içinde dört mevsimin yaşanması matematik konumuna, aynı anda farklı mevsim koşullarının yaşanması özel konumuna bağlı olarak ortaya çıkmıştır.
Buna göre Türkiye'de aynı anda farklı mev¬sim koşullarının yaşandığına kanıt olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir?
A) İç Anadolu'nun Karadeniz'den az yağış alması
B) Yıllık sıcaklık farklarının Doğu Anadolu'da fazla olması
C) Toros Dağlarının güney ve kuzey yamaçlarındaki sıcaklıkların farklı olması
D) Erzurum'da kış turizmi döneminde Antalya'da denize girilebilmesi
E) Rize'de nem miktarının Samsun'dan fazla olması

9. Türkiye'de,
I. kısa mesafelerde iklimin değişmesi,
II. Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarım ürünlerinin geç olgunlaşması,
III. Akdeniz'de ürünlerin Karadeniz'den erken hasat edilmesi

olaylarından hangileri özel konum ile açıklanabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III

10. Türkiye'nin özel konumu,
I. etrafını çevreleyen denizler,
II. sınır komşuları,
III. sahip olduğu boğazlar,
IV. paralel ve meridyen dereceleri,
V. yer şekilleri

gibi durumlardan hangisi ile ilgili değildir?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V




Cevaplar: 1-E 2-B 3-B 4-D 5-C 6-A 7-E 8-D 9-B 10-D

__________________
Kaç para, kaç yalan; bedeli nedir yaşamanın?
cortnek isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 01.09.2013, 17:14   #3 (permalink)
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Coğrafi Konum ile İlgili Testler

1. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'nin matematik konumuyla ilgili değildir?
A) Ekvatorun kuzeyinde yer alması
B) Orta kuşakta yer alması
C) Aynı anda farklı iklim özellikleri görülmesi
D) Dört mevsimin belirgin olarak yaşanması
E) Güneş ışınlarını hiçbir zaman dik açıyla almaması

2. Aşağıdakilerden hangisi enlemin etkisine örnek olarak gösterilebilir?
A) Doğuya gidildikçe sıcaklıkların düşmesi
B) İş Anadolu'da buğdayın yaygın olarak yetişmesi
C) Hasat vaktinin Kars'a göre Şanlı Urfa'da daha erken olması
D) Karadeniz kıyılarının bol yağış olması
E) Doğu Anadolu'da kış süresinin uzun olması

3. A ve B şehirleri aynı meridyen üzerinde bulunmaktadır. A şehri 50° kuzey, B şehri ise 30° güney paraleli üzerinde bulunmaktadır.
Buna göre bu iki merkez arasındaki uzaklık kaç km'dir?
A)5600
B)2220
C) 8880
D) 7200
E) 2200

4. 60° Doğu meridyeni üzerinde bulunan bir yerde yerel saat 11.30 iken, aynı anda 67° doğu meridyeni üzerinde yerel saat kaçtır?
A) 11:25
B) 11:02
C) 11:56
D) 11:58
E) 10:58

5. 45° Doğu boylamında güneş yerel saatle 6:30' da doğar.
15 Doğu boylamında güneş saat kaçta doğar? (Aynı gün içerisinde)
A) 8:30
B) 11:00
C) 10:30
D) 7:30
E) 4:30

6. Türkiye'nin yüzölçümü, aşağıdaki ülkelerin hangisinin yüzölçümünden küçüktür?
A) Irak
B) İran
C) Suriye
D) Yunanistan
E) Bulgaristan

7. Afyon, Eskişehir ve Isparta il merkezlerinin yerel saatleri birbirine çok yakındır.
Bu durum Afyon, Eskişehir ve Isparta il merkezlerinin hangi yönden de birbirine yakın olduğunun bir kanıtıdır?
A) Boylam dereceleri
B) Yıllık sıcaklık ortalamaları
C) Enlem dereceleri
D) Yükseltileri
E) Denize uzaklıkları

8. 1/3 500 000 ölçekli bir Türkiye haritasında, aşağıdaki gerçek uzunluklarıyla verilen akarsulardan hangisinin uzunluğu 16cm ile gösterilir?
A) Küçük Menderes -175 km
B) Çoruh - 488 km
C) Ceyhan - 509 km
D) Seyhan - 560 km
E) Sakarya - 824 km

9. Aşağıdaki haritada verilen yerleşim merkezlerinin, yıl içinde belli bir tarihte, gündüz süreleri birbirine yakındır.

Bu durum, söz konusu üç yerleşim merkezinin aşağıdakilerden hangisi bakımından birbirlerine benzer ya da yakın oluşuyla açıklanabilir?
A) Boylam derecesi
B) Enlem derecesi
C) Yer şekilleri
D) İklim
E) Yükselti

10.


Yukarıdaki haritada verilen ve yaklaşık aynı meridyen üzerinde bulunan merkezlerden hangisinin, Dünya dönerken birim zamanda aldığı yol en fazladır?
A) Burdur
B) Afyon
C) Kütahya
D) Bilecik
E) İzmit

11. 29 derece doğu boylamında yer alan İstanbul'da yerel saat 10.20'dir.
Aynı anda Hakkari de yerel saat 11.20 olduğuna göre, Hakkari hangi boylam üzerinde yer almaktadır?
A) 14 doğu boylamı
B) 15 doğu boylamı
C) 30 doğu boylamı
D) 44 doğu boylamı
E) 45 doğu boylamı

12. Çukurova ve Isparta Ovası'nın ikisi de Akdeniz Bölgesi'nde olmasına karşın, bunlar fiziki haritada farklı renklerle gösterilmektedir.
Bunun nedeni bu iki ovanın hangi bakımından farklı olmasıdır? (2003 KPSS)
A) Yıllık yağış tutarı
B) Bulundukları bölüm
C) Enlem dereceleri
D) Deniz seviyesinden yükseklikleri
E) Bitki örtülerinin farklılığı

13.Türkiye'nin en doğu ucu ile en batı ucu arasında 76 dk. zaman farkı olması hangisiyle açıklanır?
A) Asya ve Avrupa kıtalarında toprağının olması
B) Yüzey şekillerinin engebeli olması
C) Başlangıç meridyenin doğusunda olması
D) Geçen meridyen sayısı
E) Kuzey Yarım kürede olması

14. Aşağıdaki şehirlerin hangisinde yerel saat farkı daha fazladır?
A) Çanakkale - İzmir
B) İzmit - Kastamonu
C) Adana - Samsun
D) Balıkesir - Erzincan
E) Ankara - Eskişehir


CEVAP ANAHTARI
1.C 2.C 3.C
4. D 5.A 6.B 7.A 8.D
9.D 10.A 11.D 12.D 13.D 14.D

__________________
Kaç para, kaç yalan; bedeli nedir yaşamanın?
cortnek isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 3
cortnek, Flora, Hayat
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 02:12