Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler > Coğrafya
facebook bağlan


10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)

Coğrafya kategorisinde açılmış olan 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları) konusu , 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları) Soru 1. Çöküntü havzaları içinde oluşan büyük göller aşağıdaki bölgelerin hangisinde yaygın olarak görülür? A) Doğu Afrika B) Kuzey Amerika C) Asya’nın batısı D) ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.12.2013, 17:15   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)



10. Sınıf Coğrafya Çözümlü Test(Yeraltı Suları)

Soru 1. Çöküntü havzaları içinde oluşan büyük göller aşağıdaki bölgelerin hangisinde yaygın olarak görülür?



A) Doğu Afrika

B) Kuzey Amerika

C) Asya’nın batısı

D) Kuzeybatı Avrupa

E) Güney Amerika



Soru 4. Bir akarsudan sulama amacı ile yılın ancak belli bir kesiminde yararlanılabiliyorsa, bu durum akarsuyun öncelikle hangi özelliği ile ilgili olabilir?



A) Rejimiyle

B) Akımıyla

C) Hızıyla

D) Eğimiyle

E) Yüküyle





Soru 5. “Türkiye’de akarsular, saniyede akıttıkları toplam su miktarı bakımından fazla zengin sayılmaz. Ancak enerji potansiyeli bakımından oldukça zengindir.”



Bu durum aşağıdakilerden hangisine kanıt olabilir?





A) Akarsu yataklarında eğimin fazla olduğuna

B) Akarsu havzalarının geniş olduğuna

C) Akarsuların kar suyuyla beslendiğine

D) Akarsu rejimlerinin düzensizliğine

E) Akarsuların sık sık yatak değiştirdiğine.



Soru 6. Akarsulardan;

I. Ulaşım

II. Turizm

III. Enerji üretimi

IV. Sulama ve kullanma suyu sağlama alanlarında yaralanılabilir.



Türkiye’deki akarsulardan bu alanların en çok hangilerinden yararlanılmaktadır?



A) I ve II B) I ve III C) I ve IV



D) II ve III E) III ve IV



Soru 7. Çok kısa bir süre içinde birden bire kabararak coşkun bir şekilde akan, sonra kuruyacak duruma gelen akarsulara “sel rejimli” akarsular denir. Bölgelerin yağış rejimi göz önüne alındığında, sel rejimli akarsuların daha çok hangi bölgede görülmesi beklenir?





A) İç Anadolu Bölgesinde

B) Marmara Bölgesinde

C) Ege Bölgesinde

D) Karadeniz Bölgesinde

E) Doğu Anadolu Bölgesinde







Soru 8. Aşağıdaki göllerden hangisi volkanik set gölü sınıflandırmasına girer?

A) Van Gölü

B) Yedi Göller

C) Tuz Gölü

D) Uluba Gölü

E) Abant Gölü





Soru 9. Aşağıdaki göllerden hangisi karstik kökenli bir göldür?

A) Van Gölü

B) Tuz Gölü

C) Salda Gölü

D) Eğirdir Gölü

E) Manyas Gölü



Soru 10. Aşağıdaki göllerden hangisi alüviyal set gölüdür?



A) Tuz Gölü

B) Mogan Gölü

C) Kuş Gölü

D) Beyşehir Gölü

E) Hazar Gölü



Soru 11. Türkiye’deki akarsuların üzerinde taşımacılık yapılamıyor.

Bu durumun oluşmasında:

I. Yatak eğimlerinin fazla olması

II. Akarsu uzunluğunun yetersiz olması

III. Denge profiline ulaşamamış olması

IV. Sulama amacıyla kullanılıyor olması



gibi faktörlerden hangileri daha fazla etkilidirler?





A) I ve II

B) II ve III

C) III ve IV

D) II ve IV

E) I ve III

Soru 12. Türkiye’deki akarsular için aşağıdaki saptamalardan hangisini yaparsak yanlış olur?





A) Denge profiline ulaşmamıştır

B) Rejimleri düzensizdir

C) Ulaşıma elverişli değildirler

D) Yatak eğimleri azdır

E) Enerji potansiyelleri fazladır





Soru 13. Ege ve Akdeniz Bölgesi akarsularının debisi yaz aylarında önemli miktarda azalır. Böyle bir durumun oluşmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangidir?



A) Yağışın şekli

B) Akarsu yatak eğimi

C) Akarsu boylarının uzunluğu

D) Bölgelerin yağış rejimleri

E) Yağışların biçimi





Soru 14. Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi akarsularının boyları kısa iken, Ege Bölgesi akarsularının boylarının uzun olmasının temel sebebi nedir?







A) Yatak eğimleri

B) Dağların uzanış doğrultusu

C) Yıllık yağış miktarı

D) Yağış rejimleri

E) Kayaçların yapısı





Soru 15. Akarsuların rejimlerini etkileyen en önemli unsur aşağıdakilerden hangisidir?



A) Yağışın miktarı

B) Yağış rejimi

C) Akarsuyun uzunluğu

D) Yatak eğimi

E) Debisi

Soru 16. Aşağıdakilerden hangisi bir akarsuların debisi üzerinde etkili değildir?





A) Yağışın miktarı

B) Bitki örtüsü

C) Kar ve buz erimesi

D) Buharlaşma miktarı

E) Yatağının yapısı







Soru 17. Aşağıdakilerden hangisi akarsuların aşındırma faaliyetleri sonucunda oluşmuştur?



A) Dağ eteği ovası

B) Falez

C) Birikinti konisi

D) Delta

E) Dev kazanı







Soru 18. Aşağıdakilerden hangisini oluşumunda akarsular etkili olmamıştır?



A) Moren

B) Kırgıbayır

C) Peribacası

D) Dev kazanı

E) Menderes



Soru 19. Aşağıdaki akarsularımızdan hangisi karma rejimli bir akarsudur?



A) Gediz

B) Susurluk

C) Dicle

D) Göksu

E) Çoruh





Soru 20. Aşağıdaki yer şekillerinden hangisinin oluşabilmesi için eğimin azalması gerekmektedir?



A) Çentik vadi

B) Menderes

C) Peribacası

D) Seki

E) Asılı vadi



1C 2A 3A 4E 5A 6A 7C 8B 9E 10D 11D 12B 13B 14E 15E 16A 17C 18B

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
Papatya, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 21:21