Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Dersler
facebook bağlan


2014-2015 TEOG İkinci Dönem Türkçe Soruları ve Cevapları

Dersler kategorisinde açılmış olan 2014-2015 TEOG İkinci Dönem Türkçe Soruları ve Cevapları konusu , 2014-2015 TEOG İkinci Dönem Türkçe Soruları ve Cevapları 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “derin” sözcüğü, karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır? Cümle Anlam A) Karlı dağları, derin ırmakları geçip geldim. Dibi yüzeyinden ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12.01.2016, 12:19   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart 2014-2015 TEOG İkinci Dönem Türkçe Soruları ve Cevapları



2014-2015 TEOG İkinci Dönem Türkçe Soruları ve Cevapları




1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “derin”
sözcüğü, karşısında verilen anlama uygun
kullanılmamıştır?
Cümle Anlam
A) Karlı dağları, derin ırmakları
geçip geldim.
Dibi yüzeyinden
veya
ağzından uzak
olan
B) Derin bir bilgindi karşımda
duran.
Kendi alanında
çok gelişmiş,
en ileri durumda
olan
C) Küresel ısınmanın etkilerini
ölçmek için derin
araştırmalar yapılmalıdır.
Yüzeyden içeri
inen
D) Bir iki derin nefesten
sonra soluk alış verişi
düzeldi.
Uzun süren



2. Bütün insanlar aklı başında
Beş parmak yerli yerinde
Baş, işaret, orta, yüzük, serçe
Diyelim kalksa da serçe
Orta parmağa doğru yürüse
Ne haddine!
Bu şiirde altı çizili kelimenin ifade ettiği
anlam aşağıdakilerden hangisidir?
A) İhtimal
B) Öneri
C) Beklenti
D) Varsayım



3. Şekerin bir bardak çay içinde erimesini seyredercesine
eserinin hayata karışmasına şahit
olan sanat adamlarına ne mutlu... Piyesini
sahnede görmeden, bestesini bir orkestradan
dinleyemeden, romanını bastırmadan, resmini
duvara astırmadan göçüp giden sanat adamları
için ise ne kadar üzücü...
Bu metinde geçen “eserin hayata karışması”
sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Eserdeki konuların günlük hayattan alınması
B) Sanatçının eserinden gelir elde etmesi
C) Sanat eserinin hedef kitlesine ulaşması
D) Eserin her yönüyle eleştirilmesi


4. İnsan kendi memleketinden uzaklaşıp da farklı
kültürdeki insanların yaşadığı yerlere gitti mi
bilmediği, görmediği şaşılacak olaylarla karşı-
laşmak, birtakım serüvenler geçirmek ister.
Çoğu kez, bunları yapamadığı içindir ki seyahatinden
abartıcı, hatta yalancı olarak döner
ve yaşadıklarını anlatırken - - - -.
Bu metnin sonuna aşağıdaki deyimlerden
hangisi getirilirse anlam bütünlüğü sağlanmış
olur?
A) bire bin katar
B) kılı kırk yarar
C) ayakları yere basmaz
D) gözüne hiçbir şey görünmez



5. Aşağıdaki metinlerin hangisinde anlatım
birinci kişi ağzıyla yapılmıştır?
A) Yakıcı güneşin altında, bu tozda, sıcakta,
hamarat insanlar arı gibi kaynaşıyor,
durmadan konuşuyor, uğultular çıkarıyordu.
Bunlara hiç aldırmayan delikanlı, işini yapmaya
devam ediyordu.
B) Isırgan otlarının arasından bahçenin öbür
ucuna geçip boş bir teknenin üstüne bastım.
Bahçenin içindeki, yaprakları yayvan,
eğilmiş, yaşlı ağaçlara baktım.
C) Gemi rüzgâra yelken açıp güneye doğru
yola çıktığında aydınlık, güzel ve ılık bir
gündü. Denizcilerin birlikte söyledikleri ne-
şeli şarkıları dinlerken kalbi neşeyle çarpı-
yordu.
D) İkindi aydınlığı toparlanıp gitmiş, odaya
sessizliği çoğaltan serin gölgeler yayılmış-
tı. Genç kız, işlediği örtüde bir sıkıntının
büyüdüğünü gördü. Örtüyü elinden bırakıp
pencereye doğru yürüdü.



6. Aladağlar bir sonbahar fırtınasında yaptığı
şalı boynuna dolamış. Hasat yapılmış elma ve
vişne bahçeleri kışı bekliyor.
Bu metinde aşağıdaki söz sanatlarından
hangisi vardır?
A) Konuşturma
B) Abartma
C) Benzetme
D) Kişileştirme


7. Büyük kültür eserleri insanın duygu ve düşünce
dünyasını, bilimsel araştırmalar ise bilgi ve
yeteneklerini geliştirir. Okulu bitirdikten sonra
kitap okumayanlar belli bir noktada durmuş
saate benzerler. Zaman ilerledikçe onlar geride
kalır. Meslek hayatının ve günlük ihtiyaçların
çemberinden onları ancak kitaplar kurtarır ve
onlara zengin ufuklar kazandırır.
Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden
alınmıştır?
A) Anı
B) Biyografi
C) Deneme
D) Gezi yazısı



8. Kitaplar konusu iştahını kabartıyor Yekta’nın.
Konuştukça konuşuyor, adını andığı yazarları
benim sevip sevmediğimi soruyor hep.
“Kitaplıklarımız birbirinin ikizi desene!” diyor
en sonunda.
Bu metinde altı çizili cümleyle anlatılmak
istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Okuma zevklerinin benzerliği
B) Kitaplıklarının aynı şekilde olması
C) Kitap sayılarının yakınlığı
D) Kitap okumayı sevmeleri



9. Bütün gece yağmıştı yağmur, önceki geceler
olduğu gibi. Bahar, sağanak ve gök gürültülü
gelmişti o yıl. Sonra azıcık güneş görünüp
bulutlar dağılınca annemden izin koparıp dışarı
çıkabilmiştim. Toprağın o güzel nemi, çamuru
kaçmadan yetişmeliydim koruya. Sokağın
hemen ucundan girilen ağaçlık alan önce bir
koru gibi başlar, sonra yamaca doğru iyice
dutluk olurdu. Uçurtma uçurtmak için çıktığımız
tepenin en üstü ise sanki bu iş için ayrılmış
yemyeşil bir düzlüktü.
Bu metnin anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden
hangisi söylenemez?
A) Gözlem gücünden yararlanılmıştır.
B) Kişisel duygu ve düşünceler dile getirilmiştir.
C) Samimi bir dil kullanılmıştır.
D) Tekrarlara başvurulmuştur.



10. I. Zorunlu dediysem, bunlar tatsız değil neşeli
ziyaretlerdi, o koca bahçede neler oynardık!
II. Yemek saatlerine bile aldırmadan, hava
kararana kadar doyamazdık oyuna.
III. Seksek, çinçan, elimsende, yakan top ve en
çok da saklambaç...
IV. “Hadi yemeğe!” diye seslenmekten yorulan
zavallı babaannem en sonunda, üzerine
yoğurt sürdüğü ekmekleri elimize verirdi.
V. Babaannemin evinin bahçesi, yaptığımız
zorunlu ziyaretlerde vazgeçilmez oyun
alanımızdı.
VI. Kısacık bir moladan sonra yeniden oyuna
koşardık.
Numaralanmış cümlelerle mantık akışına
göre anlamlı bir metin oluşturulmak istenirse
sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?
A) V - II - IV - VI - III - I
B) V - I - III - II - IV - VI
C) II - VI - III - IV - V - I
D) II - III - IV - V - I - VI



11. Leylek leylek lekirdek,
İki dirhem bir çekirdek.
Lak lak eder kuş dilince,
Göçüp gider güz gelince.
Yedi iklim dört bucak,
Gezip tozar şen şakrak.
Kara kara kayacık,
İçi dolu mayacık.
Pazardan getirdim,
Kor ateşte pişirdim.
Kebap oldu kestane,
At ağzına bir tane.
Bu tekerlemelerde ortak olmayan yön aşa-
ğıdakilerden hangisidir?
A) İkilemeye yer verilmesi
B) Dize sayılarının eşit olması
C) Devrik cümle kullanılması
D) Yansıma kelimelerden yararlanılması



12. Geçmişin gündelik ayakkabısı olan yemeniler
artık turistik eşya niyetine satılıyor ama aslında
en kullanışlı ve sağlıklı ayakkabı çeşidi bunlar.
Yemenicilik zannedildiğinin aksine bir Türk el
sanatı değil. Geçmişi altı asır öncesine dayanan
yemenilerin ilk defa Yemen’de yapıldığı
biliniyor. Yemen’den Halep’e, Halep’ten Gü-
neydoğu Anadolu’ya kadar yayılmıştır.
Bu metinde yemenilerle ilgili olarak aşağı-
dakilerden hangisine değinilmemiştir?
A) Nerede ortaya çıktığına
B) Pahalı bir ürün olduğuna
C) Yayıldığı yerlere
D) Günümüzdeki durumuna


13. Bir köpek, ağzında bir kemikle bir nehrin kenarında
duruyormuş. Birden sudaki yansımasını
fark etmiş. O köpeğin de ağzında bir kemik
varmış. Üstelik kendi ağzındaki kemikten daha
büyükmüş. Köpek ağzındaki kemiği bırakıp
hemen suya atlamış ancak azgın sularda neredeyse
boğuluyormuş. Canını zor kurtarmış
köpek, kıyıya çıktığında ne kemik kalmış ne de
kemiğin yansıması.
Bu metinde asıl anlatılmak istenen aşağı-
dakilerden hangisidir?
A) Sahip olduklarıyla yetinmeyen, elindekini de
kaybeder.
B) Kararsız kişiler, giriştikleri işlerde başarısız
olurlar.
C) Söz dinlemeyenlerin başı dertten kurtulmaz.
D) Maceraya atılmak her zaman ilgi çekicidir.



14. Bizim halılarımızda, kilimlerimizde, heybelerimizde
ve benzeri dokuma işlerimizde tatlı,
yuvarlak çizgiler yoktur. Kilimlerimizde sürekli
rastlanan üçgenler, kareler, beşgenler estetik
tasalardan değil tezgâh zoruyla doğmuştur.
Çünkü bizim tezgâhlarımızda yuvarlak çizgi
dokunamaz. Köylerimizde yapılan dokuma
tezgâhları ta Orta Çağ’dan hatta eski çağlardan
kalma en ilkel tezgâhlardır.
Bu metinde aşağıdaki sorulardan hangisinin
cevabı yoktur?
A) Dokuma işlerimizde bazı motiflerin bulunmayışının
sebebi nedir?
B) Halılarımızda hangi geometrik şekiller
vardır?
C) Tarihî olaylar kilimlerimize nasıl yansımış-
tır?
D) Dokuma tezgâhları ne zamandan beri kullanılıyor?



15. Elif bir akşam sınıf arkadaşı Gamze’yle kısa
mesaj yoluyla konuşmaya başladı. Konuşmanın
ilerleyen aşamalarında Elif, Gamze’nin
kendisine kırıldığını fark etti. Gamze’ye bunun
nedenini sorduğunda “kendisinin sözlerinin
sert ve kırıcı olduğu” cevabını aldı. Elif buna
çok şaşırdı. Çünkü Gamze’yle yüz yüzeyken de
aynı biçimde konuşuyordu ama o zaman Gamze
kendisine kırılmıyordu. Bunu Gamze’yle
paylaştığında o da kendisine hak verdi. Bunun
üzerine Elif kısa mesajlarının sonuna bazı işaretler
koymaya başladı. Örneğin şaka yaptığını
belirtmek için gülme anlamında “ ”, katıla
katıla gülme anlamında “ ) ”, üzgün olduğunu
belirtmek için “ ”, çok üzüldüğünü belirtmek
için ise “ :’( ” işaretini kullanmaya başladı.
Bunun üzerine aralarındaki iletişim problemi
son buldu.
Bu metne göre Elif’in çözüm bulduğu sorun
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kelimelerin ve cümlelerin kuralsızca kısaltılması
B) Jest, mimik ve ses tonu gibi iletişim unsurlarının
kullanılmaması
C) Yüz yüze iletişimin azalmasından dolayı
insan ilişkilerinin zayıflaması
D) Dil ve nezaket kurallarına uyulmaması



16. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapıca diğerlerinden
farklıdır?
A) Arkamda oturduğu için onu göremiyordum.
B) Gözlerimin içine bakarak bir şey sordu.
C) Çocuk odasından ayak sesleri geliyordu.
D) En yakın dala tutunup duvarın üstüne
tırmandı.



17. Ben her sabah - - - -.
Bu söz grubu aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa
cümlenin yüklemi geçişli olur?
A) okula giderim
B) parkta koşarım
C) erken kalkarım
D) süt içerim



18. I. Ormana girer girmez atının yavaşladığını
hissetti.
II. Elinde, kuyruğundan yakaladığı küçük ve
kara bir kedi vardı.
III. Dün akşamdan bu yana kederliydi.
IV. Tüm dostların yüz çevirecekler senden.
Numaralanmış cümlelerden hangileri fiil
cümlesidir?
A) I. ve III. B) I. ve IV.
C) II. ve III. D) II. ve IV.



19. Eskiden daha çok kuzey Ankara taraflarında
I
yetişen armutlar, Ulus Meydanı’nda seyyar
II
el arabalarında satışa sunulurmuş. Bu küçük,
sert ve sulu armudu herkes dört gözle beklermiş.
Halkın bu kadar sevdiği bir ürün tabii Ankara
ile sınırlı kalmamış ve Anadolu şehirlerinin
III
birçoğunda yetiştirilmeye başlanmış. Ancak
nerede yetiştirilirse yetiştirilsin Ankara armudu
IV
olarak anılmış bu ürün.
Bu metindeki altı çizili yerlerin hangisinde
büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık
yapılmıştır?
A) I. B) II.
C) III. D) IV.



20. Güçlü olanlar( ) zayıflara karşı haksızlık yapmamalıdır(
) Onların haklarını gözetmelidir( )
Yoksa son pişmanlık( )
Bu metinde yay ayraçla belirtilen yerlere
sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) (, ) (: ) (.) (!)
B) (; ) (!) (: ) (.)
C) (,) (.) (.) (...)
D) (; ) (.) (!) (...)







Türkçe Cevap Anahtarı

1. C
2. D
3. C
4. A
5. B
6. D
7. C
8. A
9. D
10. B
11. D
12. B
13. A
14. C
15. B
16. C
17. D
18. B
19. A
20. C














__________________
Kadının gücünü
Hafife Alma.








Her Yol Sana Çıkar
Galatasaray !


EbruLi isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
EbruLi
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 04:16