Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Diş Sağlığı (https://www.forumaski.com/dis-sagligi/)
-   -   Diş eti çekilmesi (https://www.forumaski.com/dis-sagligi/69723-dis-eti-cekilmesi.html)

Jade 27.11.2013 20:17

Diş eti çekilmesi
 
Diş eti çekilmesi



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Diş eti rahatsızlığı, dişlerimizde sürekli oluşan yapışkan bir bakteri filmi olan plaktan kaynaklanır. Tedavi edilmezse, dişlerin üzerinde ve aralarında biriken bu plak, etin şişmesine neden olur. Bu şişme, dişin altında bir boşluk veya “cep” oluşmasına yol açabilir. Bakteri plağı miktarı arttıkça, cebin derinliği de artar. Bu da, diş eti çekilmesini beraberinde getirir. Tedavi edilmezse, cebin çok fazla büyümesi sonucu dişler gevşeyebilir ve hatta çekilmeleri gerekebilir.

Diş eti rahatsızlığının farklı aşamaları bulunur
GİNGİVİT: Diş etinin enflamasyonu anlamına gelir. Diş eti fazla kızarıp şiştiğinde ortaya çıkar. Bölge, diş fırçalarken kanar.
PERİODONTİT: Tedavi edilmezse gelişerek şiddetli gingivit veya ileri periodontite dönüşebilir. Minimum kemik kaybını içeren enflamasyon, diş eti çizgisi altında sürekli plak birikiminden kaynaklanır. Plak birikimi yok edilmezse tartara dönüşürek enflamasyon ve kanamada artışa neden olur. Diş eti çekilmeye başlar.
İLERİ PERİODONTİT: Bakterilerin yerleşmesi sonucu diş etinin daha fazla çekilmesi ve dişlerin gevşemesiyle oluşur. Bu da diş kaybına yol açabilir. Diş çürümesine oranla, periodontit yoluyla daha fazla diş kaybı yaşanır.

BELİRTİLER VE SEMPTOMLAR
Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşmanız halinde diş hekiminize danışmalı ve önerilerine uymalısınız.

_ Dişleri fırçalarken diş etinde kanama
_ Şişme, çekilme veya kanama
_ Koyu kırmızı renkli diş eti
_ Yiyecek veya içecek tüketirken diş etinde sızlama veya hassasiyet
_ Aşırı tartar veya plak
_ Sürekli kötü ağız kokusu

SAĞLIKLI DİŞ ETİ
_ Pembe renktedir.
_ Dişe ve kemiğe sıkıca bağlıdır.
_ Yemek yerken, dişleri fırçalarken veya
diş ipi kullanırken kanamaz.

YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR
Periodontal hastalık yaşama olasılığı, yaşlandıkça önemli oranda artar. Çalışmalar, en yüksek periodontal hastalık oranlarına yaşlıların sahip olduğunu ve ağız sağlığını koruyabilmek için daha fazla özen göstermeleri gerektiğini ortaya koyar. Yaşlandıkça bağışıklık sistemi zayıflar, diş eti hastalığının yaşanması riski yükselir. Bu, diş eti çekilmesine ve diş kökü yüzeyinin açığa çıkmasına neden olabilir. Diş kökü, diş plağında asit etkisine karşı daha savunmasızdır. Ayrıca, plağın her zaman ilk olarak açıkta kalan kök yüzeyinin bulunduğu diş eti çizgisinde birikmesi,sorunu yalnızca artırır.

HORMONAL DEĞİŞİMLER ETKİLİYOR
Hamilelik sırasında diş etini normalden çok daha hassas ve enfeksiyona daha duyarlı hale getirebilen hormonal değişiklikler yaşanır. Hamileliğin ikinci veya üçüncü ayından başlayarak şiddetini sekizinci ayda artıran diş eti rahatsızlıklarının görülme olasılığı son derece yüksektir. Bu süre içinde, bazı kadınlar diş eti dokusunda şişme, kanama, kızarıklık veya hassasiyet fark eder. Hamilelikle ilişkili diş eti hastalığı koşullarından kaçınmanın en iyi yolu, diş eti sağlığına önem vermektir. Günde sadece birkaç dakikanızı ayırarak diş eti bakımınızı yapın. Günde en az bir defa dişlerinizin arasını diş ipiyle temizleyin. Hamileliğiniz sırasında, her şeyin yolunda olduğunu hissetseniz bile diş hekiminizi ziyaret edin. Hamileyseniz, hamile olma olasılığınız varsa veya emziriyorsanız herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.


Saat: 14:33

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.