Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Bayanların Dünyası > Diyet - Sağlıklı Beslenme
facebook bağlan


Fazla Kilolarınızın Nedeni Ekmek Değil

Diyet - Sağlıklı Beslenme kategorisinde açılmış olan Fazla Kilolarınızın Nedeni Ekmek Değil konusu , Fazla Kilolarınızın Nedeni Ekmek Değil 1 dilim ekmeğin 70 kalori olduğunu ancak ekmeğin yağa ya da yemek suyuna bandırılmasıyla kalorisinin bir anda 300 kaloriye yükseldiğini biliyor musunuz? Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06.04.2015, 13:21   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Fazla Kilolarınızın Nedeni Ekmek Değil



Fazla Kilolarınızın Nedeni Ekmek Değil

1 dilim ekmeğin 70 kalori olduğunu ancak ekmeğin yağa ya da yemek suyuna bandırılmasıyla kalorisinin bir anda 300 kaloriye yükseldiğini biliyor musunuz?

Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Hastanesi Beslenme Uzmanı Diyetisyen Gizem Köse, ekmeğin değil, ekmek yanında yenilen kalorisi yüksek gıdaların suçlu olduğuna dikkat çekiyor. Köse, 1 dilim ekmeğin 70 kalori olduğunu ancak ekmeğin yağa ya da yemek suyuna bandırılmasıyla kalorisinin bir anda 300 kaloriye yükselebildiğini söylüyor. Köse, “Kilo almada ekmeği suçlu koltuğundan kaldırın” uyarısında bulunuyor.
Alınan enerjinin %34 -35'i yağdan sağlanıyor

Türkiye’nin beslenme alışkanlıkları inceleyen beslenme uzmanları ile kilo veremediğinden yakınan kişilerin, bu konuda her zaman suçu ekmeğe attıklarını kaydeden Köse, bunun sorgulanması gereken bir durum olduğunu söyledi. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasında, Türk insanının beslenme alışkanlıkları incelenirken, günlük alınan enerjinin % 34 -35’nin yağdan alındığının ortaya çıktığını kaydeden Köse şunları söyledi:
Aslında günlük almamız gereken enerjinin ancak % 25-30 civarını yağdan almamız gerekli. Bizim ülkemizdeki %5’lik bir artış bile ayda 1 kg alınmasına sebep olabiliyor. Dolayısıyla ekmek tüketirken yanında ne yediğinize de dikkat etmeniz gerekiyor. Türk halkının beslenme alışkanlığında ekmeğin yağa, salatanın ve yemeğin suyuna bandırma alışkanlığı var. Pilavın, makarnanın olduğu sofrada ekmek tüketiliyor. Aslında karbonhidrat olan çorbanın içine ayrıca fazladan ekmek doğranıyor ya da çorba ekmekle içiliyor. Çorba, makarna ve pilavın da karbonhidrat kaynağı olduğu unutulmamalı. Ekmeği mutlaka tüketin ama dikkatli ve ölçülü yemeye özen gösterin”.
Beynin ekmeğe ihtiyacı var

Gün içerisinde en çok ihtiyacımız olan besin öğelerinin karbonhidratlar olduğunu kaydeden Köse, vücudumuzun tüm organlarının enerji gereksinimi için karbonhidratları kullandığını ifade ederek beynin ekmek ihtiyacına vurgu yaptı.
“Beyin dokusu enerji için sadece karbonhidratları kullanır, beyin glikoz bağımlıdır. Beynin 1 saatteki glikoz ihtiyacı 6 gr. kadardır. Dolayısıyla günlük en az 100-125 gr karbonhidrat tüketmemiz gerekmektedir. Beyin gerekli glikoz sağlanmadığından enerjiyi başka yollardan sağlamaya çalışıyor ve yağları parçalıyor. Yağları parçalamak işlemi kulağa ne kadar hoş gelse de bahsettiğimiz yağ parçalanırken istenmeyen bir durum olmasına rağmen kana da geçiyor. Ve bu kez organlarımıza zarar veren kan yağlarını arttırıyor. Beyin, enerji sağlıyor ama bu ona yeterli gelmiyor. Bu durumda beyin, kendisini korumaya alarak az çalışmaya başlar. Beynin uzun dönemli karbonhidrat yetersizliği durumu, sinir sistemine zarar verir, hatta beynin erken yaşlanmasına neden oluyor.”
Ekmek yemeyenler sinirli olabiliyor

Karbonhidratların B vitamini deposu olduğunu, B vitaminin ise özellikle sinir sisteminin çalışmasını düzenlediğini kaydeden Köse, şunları söyledi:
“Sinir sisteminin olmazsa olmazı B vitaminleri alınmadığında yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, sinirlilik gibi ruh halini etkileyen durumlar ortaya çıkıyor. Çok düşük karbonhidratlı diyetlerde en sık karşılaştığımız durumlardan biri olan vitamin eksiklikleri deride hasarlara yol açabilir. Ciltte solgunluk, döküntüler, yaralar, uçuklar görülebiliyor. Diyetlerde de her besinden dengeli olarak tüketilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kilo vereyim derken sağlığımızı kaybedebiliriz. Bir öğünde 4 besin grubundan da yeterli oranda tüketmemiz gerekiyor. Et, süt, tahıl ve meyve-sebze grubu olarak ayrılan besin gruplarına baktığımızda bir öğünde her besin grubu sağlığımız için önemli. Diyetlerde de mutlaka her öğünde ekmek yenmeli. Özellikle tam tahıllı ekmekler diyet yapanlar tarafından tercih edilmeli. Ekmeği diyetlerde suçlu koltuğundan kaldırarak sağlıklı kilo verilebilir”.

__________________


Papatya isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
Düşes, Papatya
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 18:06