Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Diyet - Sağlıklı Beslenme (https://www.forumaski.com/diyet-saglikli-beslenme/)
-   -   Diyet ciltte bozukluklara yol açabiliyor (https://www.forumaski.com/diyet-saglikli-beslenme/55926-diyet-ciltte-bozukluklara-yol-acabiliyor.html)

Perii 19.09.2013 16:30

Diyet ciltte bozukluklara yol açabiliyor
 
Diyet ciltte bozukluklara yol açabiliyor

Beslenmenin cilt hastalıklarında önemli olduğu bilinmekle beraber gereksiz diyetler ve beslenme bozukluklarına yol açabiliyor.
Kilo sorununu gidermenin yolu olarak görülen diyetin çoğu zaman yanlış ve eksik uygulanması sağlık açısından ciddi tehdit oluşturabiliyor. Pediatrik Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal, yanlış ve abartılı yapılan diyetlerin pek çok cilt hastalığına sebep olduğunu vurguladı. İşte yanlış diyetin neden olduğu cilt sorunları...


Diyetle doğrudan ilişkisi bilinen hastalıklar:


1) Dermatitis herpetiformis


Nadir görülen bu cilt hastalığı vücutta, kol ve bacaklarda içi su dolu kabartılarla ortaya çıkar. Deri belirtilerinin yanı sıra bağırsaklarla ilgili şikayetler de vardır. İshal, karın ağrısı görülebilir. Bu hastalıkta gluten içeren besinler yasaklandığı zaman hastanın iyileşmesi kolaylaşır.


2) Gerçek besin alerjileri


Çocuklarda daha sık olmak üzere bazı alerjik deri döküntülerinin sebebi inek sütü, yumurta, balık, fıstık başta olmak üzere bu besinler olabilir. Alerjik hastalıkların besinlere bağlı olup olmadığı ancak doktor muayenesi ve bazı testler yapılarak anlaşılabilir. Annenin yediği besinlerin süte geçmesiyle sadece anne sütü alan bebekte dahi alerjik deri döküntüleri; kaşıntı nedeni olabilir.


Diyetle kısmen ilişkili olabilecek cilt hastalıkları:


1) Atopik dermatit


Bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde görülebilen, ailesel yatkınlığın rol oynadığı egzamalardır. Bebeklerde; yanaklarda kuruluk, kırmızılık, pullanma şeklinde görülür. Daha sonraki yaşlarda ise dirseklerin iç yüzü, diz kapaklarının arkasında ve bazen vücudun çeşitli yerlerinde kırmızı, üzerinde kepeklenme olan belirtiler olur ve şiddetli kaşıntı vardır. Stres başta olmak üzere birçok faktör bu hastalıkta artışa sebep olur. Alerjik astım, alerjik nezle de bu cilt hastalığı ile birlikte olabilir. Hangi besinlerin alerjiye neden olduğu deri testleri ve kan tahlilleri ile saptanmalıdır. Gerçek alerji nedeni olduğunu bilmeden besinlerin yasaklanması, yarar sağlamadığı gibi beslenme yetersizliğine de neden olabilir.


2) Akne


Ergenlik sivilceleri (akne) ile beslenme arasındaki ilişki doktorlar tarafından daima tartışma konusu olmuştur. Bazı hekimler aknede diyet önerirken bazıları da diyet ile akne arasında ilişki olmadığını söylemektedir. Son yıllarda kabul edilen en yeni tıbbi görüş, aknede bazı yiyeceklerin kısıtlanmasının iyileşmeye yardımcı olduğu şeklindedir.


3) Sedef hastalığı


Çok sık görülen bu cilt hastalığında diz, dirsek ve saç diplerinde kırmızı, üzerinde kuru, beyaz kepekler olan belirtiler görülür. Bazen tüm vücuda yayılabildiği gibi tırnaklarda kalınlaşma, hatta romatizma benzeri eklem şikayetler de olabilir. Sedef hastalarında fazla kilo, sigara ve alkol tüketimi hastalığı çok kötü etkiler.


4) Rozasea (Gülleme)


Orta yaşlı kadın ve erkeklerde yüzde, burun üzerinde, kızarma, iltihaplı sivilceler veya iltihapsız kırmızı kabartılar, kılcal damar genişlemeleri ile ortaya çıkar. Güneş, sıcak ve stresle artar. Bu hastalıkta çay, kahve, sıcak içecekler, sigara, alkol ve baharatlı yiyecekler yüzdeki belirtileri artırır. Aniden yüzde ateş basması şeklinde kızarma nöbetleri olur.


5) Aftlar


Ağızda ağrılı beyaz yaralardır. Bazen ‘Behçet hastalığı’ olarak adlandırılan önemli bir hastalığın belirtisi veya başlangıcı da olabilir. Bu nedenle ağızda tekrarlayan yaralar oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve testler yapılarak araştırılmalıdır. Aftlar, Behçet Hastalığı ile ilgisiz olarak tekrarlayıcı bir şekilde rahatsızlık verebilir.
Bugün


Saat: 19:01

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.