Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Erkekçe Genel (https://www.forumaski.com/erkekce-genel/)
-   -   Prostat Tanısı ve Takibi (https://www.forumaski.com/erkekce-genel/106228-prostat-tanisi-ve-takibi.html)

Sezqin-X- 29.04.2014 02:53

Prostat Tanısı ve Takibi
 
Prostat Tanısı ve Takibi

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri. Aynı zamanda sinsi bir hastalık olarak da değerlendirilen prostat kanseri vakalarında son yıllardaki artış dikkat çekiyor. Artışın yanısıra şimdiye kadar 60′lı yaşlardan sonrası için risk olarak değerlendirilen bu kanser türü son yıllarda daha erken yaşlar için de bir risk haline geldi.

Üroloji Uzmanı Op. Doktor Mehmet Kırdar prostat kanseri tanısında ve takibinde önemli bir test olarak değerlendirilen PSA’nın (Prostat Spesifik Antijen) kanser taramasında kullanımı arttıkça tespit edilen vaka sayısında da artış olduğunu vurguluyor. Op. Doktor Kırdar bunun prostat kanserinin daha erken yaşlarda teşhisini ortaya çıkaran bir başka nokta olduğunu belirtiyor.

2006 yılında dünyada 680 bin erkeğe prostat kanseri tanısı konulduğu hatırlatan Op. Dr. Kırdar yaklaşık 200 bin erkeğin de hastalık nedeniyle öldüğünü belirtiyor.

40 yaş üstü erkeklerin yüzde 9′unda prostat iltihabı bulunduğunu belirten Dr. Kırdar prostatın seksüel geçişli hastalıklarda prostat kanseri riskini arttırdığını ifade ediyor.

Antienflamatuar ajanlar antioksidanlar düşük yağlı diyet meyve sebze ve lifli diyet likopen içeren domates gibi besinlerin tüketiminin bu riski azalttığını belirten Op. Dr. Mehmet Kırdar prostat kanserinin genellikle geç belirti verdiğine dikkat çekiyor.

Şu durumlarda hemen bir doktora başvurun:
1. İdrar akımında azalma
2. Sık idrara gitme
3. İdrarı boşaltamama hissi
4. İdrar kaçırma
5. İdrar yolu enfeksiyonu
6. İdrarda kanama
7. İdrar yaparken yanma
8. Kasık ağrısı
9. İktidarsızlık

Prostat kanserinde aile öyküsü önemli
Prostat kanserinde aile öyküsünün önemli bir risk olduğuna da dikkat çeken Op. Dr. Mehmet Kırdar hastalığın yaklaşık yüzde 10′unun ailesel görüldüğünü ifade ediyor.

Operatör Doktor Kırdar aile öyküsü olmayan erkeklerle kıyaslandığında birinci dereceden akrabasında prostat kanseri bulunan bir erkeğin hastalığa yakalanma riskinin iki ile üç kat arasında arttığını belirtiyor.

Hastalığın tek yumurta ikizleri için de benzer bir durum sergilediğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Operatör Doktor Mehmet Kırdar tek yumurta ikizlerinde hastalığın görülme sıklığının diğer kişilere oranla iki kat daha fazla olduğunu ifade ediyor. Op. Doktor Mehmet Kırdar bu iki grupta olan kişilerin mutlaka 50′li yaşlara gelmeden test yaptırması gerektiğini belirtiyor.

Daha önce PSA testinin 50 yaş sonrası check-up’larında senede 1 kere yapılması önerilirken son yıllardaki prostat kanseri artış göz önüne alındığında 40 yaşından sonra senede bir kere kontrollerin yapılması gerektiğini vurguluyor.


Doktora gitmekten korkmayın erken müdahale yeniden sağlık demektir
Op. Dr. Mehmet Kırdar bazı hastaların kendilerinde normalin dışında seyreden durumlara rağmen korkuyla doktora gitmediklerini belirtiyor.

Bu durumun prostat kanserinin tedavisinde önemli bir zaman ve tedavi yöntemi kaybı olduğunu belirten Dr. Kırdar rutin kontrollerin yanı sıra endişe edilen durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Prostat kanserinin tedavisinde son yıllarda önemli noktaya gelindiğini belirten Op.Dr. Mehmet Kırdar hastalık yaşının düşmesini de göz önünde bulundurarakrutin kontrollerin çok önemli olduğunun altını çiziyor.


Saat: 10:37

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.