Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Ev ve Dekorasyon (https://www.forumaski.com/ev-ve-dekorasyon/)
-   -   Mutfak Aydınlatması İçin İpuçları (https://www.forumaski.com/ev-ve-dekorasyon/158140-mutfak-aydinlatmasi-icin-ipuclari.html)

DeRDeST 27.06.2015 20:53

Mutfak Aydınlatması İçin İpuçları
 
Mutfak Aydınlatması İçin İpuçları

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Mutfak dekorasyonunda çoğu zaman geri plana atılan; ama mekanın atmosferini belirlemede oldukça önemli etkiye sahip bir unsur var ki o da aydınlatmadır. Tercih edilen mobilyalar, beyaz eşyalar ve aksesuarlar mutfağın karakterini yaratsa da o karaktere ruh katan şeyin ışık olduğunu unutmamak gerekir!

Genel olarak her mekan için ışığın rengi, konumu, miktarı yaratılmak istenen atmosferde önemli bir rol oynar. Ancak söz konusu mekan mutfak olduğunda aydınlatmanın dekoratif etkisinden önce işlevsel etkisini ön plana almak gerekir; çünkü mutfak yoğun ve dikkat gerektiren işlerin yapıldığı bir çalışma alanıdır. Gün içerisinde yemek hazırlığı, kesme ve pişirme işlemleri, temizlik gibi işlere ev sahipliği yapan mutfakta yeterli bir görüş alanı sağlamak için görev aydınlatmasını iyi planlamak gerekiyor. Örneğin ocak çevresinde ve tezgahta ışığın netliği ve konumunu iyi ayarlamak çalışma açısından önem taşıyor. Mekanı işlevsel kılmak için rafların, saklama alanlarının ve dolap içlerinin aydınlatılması da çalışma sırasında kolaylık sağlyacaktır.

Günümüzde mimari açıdan değişim gösteren ve sınırları giderek genişleyen mutfaklar artık sadece yemek pişirilen fonksiyonel alanlar olmaktan uzaklaşıp yemek yenilen, aile ve arkadaşlarla sohbetlerin gerçekleştiği bir yaşam alanına da dönüşüyor. Özellikle son dönemde dikkat çeken, salonlara entegre edilen açık plan mutfaklar ya da yenilikçi ada üniteleri bu değişimin en belirign örnekleri… Gidişat bu yönde olunca mutfağın karakterini oluşturan detayları vurgulamak, aksesuarlardan yiyeceklere tüm renkleri farkedilir kılmak gibi amaçların yanında aydınlatma elemanları dekoratif birer obje olarak da karşımıza çıkıyor.

Mutfağınızı aydınlatırken hem fonksiyonel hem de dekoratif açıdan doğru tercih yapmak istiyorsanız bu bilgileri dikkate alarak aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:
  • Tezgah üzerindeki dolap altlarına gizlenmiş görev aydınlatmaları doğrama ve karıştırma gibi işlemleri yaparken yüzeyleri aydınlatmaya yardımcı olur.
  • Işık miktarının ayarlanabildiği dimmer özellikli spot ve bölgesel aydınlatmalar da çalışırken kolaylık sağlarlar. Örneğin mutfak lavabonuzun üstünde konumlandıracağınız gömme bir tavan spotu, bu alanda çalışırken işlerinizi kolaylaştırır.
  • Dolap içlerine harekete duyarlı, sensörlü ışıklar yerleştirirseniz, kapağı açtığınızda hemen yanacak kapattığınızda ise sönecektirler. Böylece mutfakta hem pratik hem de tasarruflu bir aydınlatma sağlamak mümkün.
  • Yenilikçi ve dikkat çeken çizgiler yaratmak için varsa masa ya da bir ada ünitesi üzerinde birkaç küçük sarkıt aydınlatma kullanarak mutfağı genel yalınlığından uzaklaştırabilirisiniz.
  • Dekoratif bir etki yaratmak için masa veya ada ünitelerinin üstünde klasik, art nouveau veya modern çizgiler taşıyan sarkıt aydınlatmalar ve heykelsi bir görünüme sahip solo aydınlatmaları tercih edebilirsiniz.
  • Aydınlatma konusunda dikkate alınması gereken unsurlardan biri de çevreci seçenekler. Son yıllarda bu alanda giderek önem kazanan LED aydınlatmalar, enerji tasarrufu sağlayan tasarımlarıyla tercih edilebilecek alternatifler.


Saat: 18:54

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.