Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Ev ve Dekorasyon (https://www.forumaski.com/ev-ve-dekorasyon/)
-   -   Baharda Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır? (https://www.forumaski.com/ev-ve-dekorasyon/159474-baharda-bahce-bakimi-nasil-yapilir.html)

DeRDeST 09.07.2015 04:34

Baharda Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?
 
Baharda Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Geride kalan soğuk kış aylarının bıraktığı izlerden kurtulan ve ısınan havalarla birlikte güzelleşen bahçeler ilkbahar aylarında özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Gelişme dönemine giren bitkilerin, ısınan toprağa uyum sağlamaya çalışırken birtakım desteklere gereksinim hissetmesi normaldir. Çünkü toprak kış aylarında yağışlar ve soğuklar nedeniyle sertleşmiştir ve bu yüzden hava alma kapasitesi azalmıştır. Bu yüzden ilk yapılması gereken şey toprağın hava alma kapasitesini artırmak, bunun için de toprağı havalandırmaktır. Kürek, bel ve tırmıkla yapılabilecek bu işlem doğru bir bahçe bakımının ilk adımıdır. Eğer havalandırma işleminden sonra toprağın ekim için yetersiz olduğu görülürse, toprak takviyesi yapılmalıdır.

Baharda bahçe bakımı nasıl yapılır?

Toprak havalandırıldıktan sonra kış boyunca kaybettiği besini geri kazanmasını sağlayabilmek için gübrelenmelidir. Bu sayede, toprağa ekilecek olan bitkilerin ihtiyacı olan azot, potasyum, fosfor gibi maddeler de toprakta depolanmış olur ve bitkilerin sağlıkla büyümesi sağlanır.

Torf, bitkilerin köklerini besleyen iyi bir alternatif olduğu için bitki ekiminden önce toprağa ilave etmek doğru olacaktır. Özellikle kumlu topraklarda torf kullanmak, sağlıklı bitki yetiştirebilmek adına şarttır.

Ekilen bitkilerin budanması da baharda yapılacak bahçe bakımının önemli bir adımıdır. Çünkü budama sayesinde bitki, kurumuş, sağlıksız bölümlerinden kurtulur ve sağlıklı bir şekilde büyümeye, tomurcuklanmaya devam eder. Budama işleminin baharda yapılması özellikle önemlidir. Çünkü ilkbahar bitkilerin en verimli büyüme dönemidir, bu dönemde sağlıklı budanmış olan bitki aynı sağlıkla büyüyecektir.

Çimlerin de baharda bakımı yapılmalıdır ve özellikle çimlerin arasında biten yabani otların ilaçlama suretiyle yok edilmesine ve böylelikle bitkilere zarar vermemesine dikkat edilmelidir. İlaçlamaların rüzgarsız havada yapılması özellikle önemlidir. Çünkü rüzgarda savrulan ilaç, ekilen bitkilere ulaşarak onlara zarar verebilir. Çimlerin aralarında boşluk varsa, yine ilaçlayarak yabani otlardan kurtulduktan sonra, bu boşluklar doldurulmalıdır.

Bahar aylarında sıklıkla ekilen mevsimlik çiçekler ise bol güneş alan yerlere yerleştirilmeli ve bahar güneşinden maksimum faydalanmalar sağlanmalıdır. Ancak direkt güneş ışığına maruz kalmak petunya, sardunya, cam güzeli gibi çiçeklere zarar verebileceğinden dikkatli olmak gerekir.

Bahçede kış aylarından kalan sulu bölgeler, çukurlar varsa bunlardan da kurtulmak gerekir. Bunun için drenaj çukurları kazılabilir. Drenaj çukuru ile giderilemeyenler için ise tahliye boruları kullanılmalıdır. Ayrıca bahçede metal aksesuarlar varsa, bunlar da kontrol edilmeli, paslananlar varsa onarılmalıdır. Bahçe sulama başlıkları ve diğer bahçe aletlerinin de bakımlarını yapmak için en ideal zaman bahar aylarıdır. Bunun yanında bahçe mobilyaları da gözden geçirilmeli ve yaza hazırlık için bakımları yapılmalıdır.


Saat: 23:15

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.