Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Fizik (https://www.forumaski.com/fizik/)
-   -   Frizbi Nasıl Uçar? (https://www.forumaski.com/fizik/198075-frizbi-nasil-ucar.html)

ArtemiS 10.01.2019 01:18

Frizbi Nasıl Uçar?
 
Frizbi Nasıl Uçar?

Eğer bir parkta ya da plajda bulunduysanız muhtemelen havada uçuşan o plastik disklerden görmüşsünüzdür. Burada bahsettiğimiz diskler UFO değil; frizbilerden bahsediyoruz. Nedir frizbileri uçuran?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Bir kuşun veya uçağın kanadı gibi burada da frizbinin şekli uçma yeteneğindeki en önemli etkilerden.
Eğer frizbinin köşesinden bakarsak, bir uçağın ön kanatları gibi yuvarlatılmış bir yapıya sahip olduğunu görürüz. Uçağın havaya kalmasında etken olanın uçağın kanadının üst yüzü olduğunu biliyoruz. Aynı prensip frizbiler için de geçerlidir. Hava frizbinin yuvarlatılmış üst yüzeyinden geçerken hızlanır ve bu hava hareketinin üst kısımda hızlanması sonucunda burada basınçta azalma meydana gelir. Alt kısımdaki yavaş have hareketinin olduğu bölgelerde ise basınç daha yüksektir. Bu basınç farkı frizbinin yukarı doğru kalkmasını sağlar. Evet frizbinin şekli onun yükseklere çıkarırır ama uçabilmesi için daha fazlasına ihtiyaç vardır.
Frizbiyi kendi etrafında döndürmeden fırlatmayı denerseniz yalpalayıp düştüğünü görürsünüz. Frizbinin şekli yukarı çıkmasında etkendir belki ama, frizbi kararsızdır; dik bir şekilde duramaz ve sonunda düşer. Tüm uçan cisimlerin uçuş sırasında dengeli olmasını sağlayacak bir şeyler vardır. Bu kuş ve uçaklarda kuyruk kısmıdır. Frizbide is dengeyi sağlayan uçarken yaptığı kendi etrafında dönme hareketidir.


Saat: 13:16

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.