Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Kültür - Sanat > Kültür - Sanat - Tarih > Genel Kültür
facebook bağlan


Alkollü içkiler hakkında genel ve kültürel bilgiler

Genel Kültür kategorisinde açılmış olan Alkollü içkiler hakkında genel ve kültürel bilgiler konusu , Alkollü içkiler hakkında genel ve kültürel bilgiler BİRA - BEER Bira'nın tarihi 13 bin sene önce anadolu'da yerleşik hayata geçip buğdayı işleyen sümerlilere dayanır.Bira denildiğinde akla ilk gelen ülke bundan ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 16.08.2014, 15:15   #1 (permalink)
Suum cuique

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Alkollü içkiler hakkında genel ve kültürel bilgiler



Alkollü içkiler hakkında genel ve kültürel bilgiler

BİRA - BEER

Bira'nın tarihi 13 bin sene önce anadolu'da yerleşik hayata geçip buğdayı işleyen sümerlilere dayanır.Bira denildiğinde akla ilk gelen ülke bundan 2800 yıl önce üretimini yapan ve dünyaya dağılmasını sağlayan almanyadır.Bir diğer ülke ise çek cumhuriyetidir.

Biranın batı toplumlarında çok üretilip tüketilmesinin nedeni gelince: İnsanlar Ortaçağ'da susuzluklarını sudan çok bira ile giderirlermiş. Çünkü, içilebilecek temiz su bulmak çok zormuş. Suyu kaynatıp içmeyi de akıl eden bir Frenk çıkmadığından adamlar kendilerini iyiden iyiye içkiye vermişler. Yetişkin bir insanın günlük bira tüketimi yaklaşık 4,5-5 litreyi buluyormuş. Çocuklar bile su yerine bira içtiğini söyleniyor.

Biranın ana maddeleri dört tane araştırmalarımdan öğrendiğime göre. Bunların birincisi arpa maltı. Şarap için üzüm ne ise bira için da arpa maltı o. Şerbetçiotu, biraya bitter tadı vermekte kullanılıyormuş. Maya, arpa maltını alkole ve karbondiokside dönüştürmeye yarıyormuş. Su ise, mayalanma sürecinde ve damıtılma aşamasında önemli görevler yapıyormuş.

İki çeşit bira varmış esas olarak. Biri "ale" denen siyah bira ve diğeri bizim bildiğimiz "lager" yani daha açık renkli bira. Ale'de malt oranı daha düşük lager'e göre. Ayrıca lager'de daha az alkol var ve ale'ye göre daha kuru bir tadı var.

Biranın içindeki alkol oranı %5 ile %8 derece arasındadır.100 gramında 45 kalori vardır.Diğer içkilere en düşük alkol oranı ve en düşük kaloriye sahiptir.

Bira kulplu bardakla içilir.Yalnız bu standart değildir mesela ingilizler kulpsuz uzun bardakla içerler. Biranın türüne ve memleketine göre farklı bardaklar kullanıldığı olur.


RAKI - RAKİ

Rakı geleneksel bir içkidir. Türk halkıyla özdeşleşen eski tarihlerden bugüne önemini yitirmemiş bir içkidir.İlk olarak osmanlı döneminde üretilmeye başlanmıştır.Günümüzde türkiye üretiminde ilk sıradadır ve almanya amerika çin olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilir.

Rakının ana maddesi üzümdür.Yaş üzüm şaraptan çekilen sumanın anason ile damıtılması sonucu rakı ortaya çıkmaktadır.Suma incir veya üzümün damıtılmasıyla ortaya çıkar.

Rakı normalde renksizdir ancak su katıldığı zaman gri bir renk alır.Bunun sebebi rakının içindeki alkol oranının 38 derecenin altına düşürülmesidir.Örneğin rakıya su veya soda katıldığı zaman alkol oranı 38 derecenin altına düşer ve anasonun verdiği bir etkiyle gri bir renk alır.

Rakı alkol oranı %40-45 derecelerdedir.

Rakı eskiden limonata bardağı denilen bu düz silindir bardaklarda (8-10 derece) arasında içilir.Bu bardaklarda içilmesinin özelliği rakı-su dengesi ve içilmesinin daha keyifli olmasıdır.

Rakıya aslan sütü denmesinin sebebi ise osmanlı döneminde aslan kabartmalı kaplarda verilmesi ve su katınca süte benzemesindendir.


ŞARAP - WİNE

Şarap, meyvenin (genellikle üzüm) fermente edilmesiyle üretilen alkollü bir içecektir.Şarap dünyada en çok içilen içkilerden biridir.Bilinen en eski içki türüdür.Birçok ülke şarap üretir ancak fransızlar şaraplarının dünyada saygın bir yeri vardır.Dünyada en fazla şarap üretimini de fransa yapar onu sırasıyla ispanya italya takip eder.

Şarabın dinlendirilmesi,havalandırılması mezeleri vs birçok ekstra bilgiler var bunlar siz içicilere lazım olmayacağından geçmek istiyorum.Şarabın nasıl içildiğinden,kadehlerinden ve kadehleri tutma şeklinden bahsedelim;
Kırmızı şarap kıçı geniş büyük bardaklarda içilir.Bunun sebebi kırmızı şarapı avucumuza oturtucak şekilde tutmamızı sağlamaktır.Çünkü kırmızı şarap sıcak içilir ve bardaktan o şekilde tutarak vücut ısımızla şarabın ısınmasını sağlarız.Beyaz şarap işe daha dar ve küçük bardakla içilir ve kesinlikle sapından tutulur.Bunun sebebi beyaz şarabın soğuk içildiğinden dolayı vücut ısımızın şarabı geçmesini önlemektir.Pembe denilen rose şaraplarada beyaz şaraba yapılan muamele yapılır.

Kırmızı şarap içkiler arasında vücuda yararı açısından en sağlıklı içki olarak söylenebilir.

Şaraplar genellikle 3/1 ü kadar kadehe doldurulur.Bunun sebebi şarabın hava almasını sağlamak ve şarabın tadını veren kokusundan faydalanmaktır.Ancak bu pahalı ve kaliteli şaraplar için geçerlidir,ucuz bir şarabın havayla temasa pek ihtiyacı yoktur.Dolayısıyla sıradan,gündelik içilen şaraplarda bardak tam doldurulmasında sakınca yoktur.

Bir şarapta ortalama %12/17 derece alkol vardır.


ŞAMPANYA - CHAMPAGNE

Şampanya dünyanın en pahalı içkilerinden biridir.Lüks davetlerde,toplantılarda sunulan bir içkidir. Şampanyanın anavatanı Fransa'dır.Şampanya üzümden elde edilir ve şampanya herşeyden önce bir şaraptır.Beyaz şarabın farklı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilir.Şampanya beyaz şarap gibi 6-8 derecelik bir soguklukta içilir.Şaraplar bu bardaklarda içilir.Beyaz şaraplarda olduğu gibi ısınmamasını sağlamak için sapından tutulur. Şampanyadaki alkol oranı %12/15 arasındadır.


VOTKA - VODKA

Adını rusça olan vada(su) kelimesinden almıştır.Bunun nedeni su gibi tat ve kokusu yoktur ve renksizdir. Votka,iki kez rektefiye edilmiş aktif kömürden süzülmüş ve içilebilecek düzeye dek sulandırılımış saf alkoldür.Votkanın ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıl ile patatestir. Anavatanı olarak Rusya bilinir.Polonya ve finlandiye bilinen diğer meşhur votka üreticileridir.

İçindeki alkol oranı %35 ile %70 arasında değişir ama standartı %40'dır.Üretilen en sert votka olan sovyet votkasında ise bu oran tam %92'ydi.Ancak artık üretilmemektedir.Günümüzde ise bilinen en sert votkalar: Smirnoff(Rus),finlandia(Finlandiya) ve Stolichnayadır(Rusya).

Votka saf bir alkol olduğundan her tür içecekle karıştırılabilir içilebilir.Bu sizin damak tadınıza kalmış ayran hatta şalgamla bile karıştırabilirsiniz.Ama votka özellikle turunçgillerlede yapılan kokteylere çok iyi gider. Votkanın en güzel beraberliği ise domates suyu ile. Bu nedenle Bloody Mary dünyanın en muhteşem kokteyllerinden bir tanesidir.Votka sek olarakta içilebilir.

En çabuk sarhoş eden içkinin başında votka gelir.Rakı,viski,gin gibi yüksek cl'li çabuk sarhoş eden diğer içkilerden farkı: Votkalar hızlı içilen ve kendini içeren içkidirler.Bu yüzden farkında olmadan çok çabuk sarhoş olunabilir.

Votka soğuk olarak long uzun bardaklarda içilir.Sek olarak içilecekse shut bardaklar kullanılır.


VİSKİ - WHISKY

Viski, İrlanda ve İskoçya lehçelerinde "yaşam suyu" anlamına gelir.Genellikle tahta fıçılarda dinlendirilmiş malt içeren, tahıldan damıtılan bir tür alkollü içkidir.Viski sert bir içkidir. Viski belli bir yaşın üstünde çok sevilen ve içilen bir içkidir.Viskinin sanılanın aksine yapımı uzun süren bir içkidir.Viski,şarap gibi yıllanma süresi uzadıkça tadı yumuşayan ve güzelleşen bir içkidir.Üç ülkede farklı şekillerde üretildiği için scotch whisky, irish whisky ve bourbon olmak üzere üçe ayrılır.Viskinin anavatanın iskoçya yada irlanda olduğu konusunda tartışmalar vardır.

Ancak dünyanın en meşhur viskileri iskoç viskileridir.Scotch Whisky" Iskoçyaya ait bir içkidir. Dünyanın dört bir bucağında taklit edilmesine karşın hiçbir zaman aynı özelliklere sahip bir viski elde edilememiştir . Bunda da elbet birçok faktörler rol oynar. İklim, su, arpa bunların başında gelenlerdir.

Viski, sek olarak, sulu veya buzlu, ya da başka içecekler (sıcak kahve dahil) veya içkilerle içilir..Özellikle iskoç ve irlanda viskilerine hafif buz atarak daha lezzetli içebilirsiniz.Ancak malt viskilere buz atılmaz malt viskisinin özelliklerinin kaybolmasına neden olur bunun yerine hafif sulandırılarak içilebilir malt viskiler.

Viski bardağı olarak genelde bu bardaklar kulanılır.Viski bardağının dibinin kalın olmasının sebebi ısının bardağa geçmemesini önlemektir.Yine bardağın tam doldurulmamasının sebebi ise; Viski ağır bir içkidir bu nedenle hafif ve küçük yudumlarla içilir ve hava ile teması sağlanarak kokusundan tad alınması amaçlanır.

Viskilerde alkol oranı votkalarla aynıdır.Ortalama %40 civarındadır.Macallan en kalite viski olarak gösterilir.


CİN - GIN

Bu içki ilk olarak Hollanda'da üretilmiştir.Adını flemenkçe ardıç meyvesinden alır.Ancak cinler daha çok ingilizlere ve amerikalılara özgü bir içicektir.İngilterenin milli içkisi olarak geçmektedir.

Cin arpa, mısır, çavdar, ardış tohumlarının damıtılması ve aroma tadı veren böğürtlenlerle tatlandırılarak elde edilir. Cinin tadı içindeki aromanın cinsine göre değişiklik gösterir. Genelde susam, kişniş, bergamut, badem, melekotu, dereotu, yeşil limon ve portakal kabuğu katılarak aromandırılır. Yüksek alkollü bir içkidir. Alkol derecesi 40-47 arasındadır.

Cin viski bardaklarında,soğuk olarak içilir.Kokteylerin ana içkisi olarak bilinir.Cinler sek, buzlu veya bizde en çok bilinen yöntemiyle tonik water veya soda ile içilebilir.


LİKÖR - LIQUOR

Likörler meyvelerden veya meyve kabuklarından yapılır.Bazı likör çeşitlerine şekerde katılır.Likör,aromatik tatlandırıcılarla tadlandırılmış, şekerli, meyve ya da türlü bitkilerden veya bunların brandy, cin, rom, vodka, viski gibi içkilerle harmanlanmasıyla yapılan alkollü içeceklerin genel adıdır.Alkol miktarı yüzde 20-30 arasında değişir. Likör yapımında bazı meyvelerin özünden, bazılarının da esanslarından yararlanılır. Başlıca likör çeşitleri şunlardır: Muz, vişne, nane, gül, portakal, ahududu, kahve, kakao.

Likörler genellikle kokteyllerle birlikte kullanılır.Yalnız sek olarakta içilebilir.Sek içildiğin shut bardağında diğer durumlarda ise koktylelin özelliğine göre bir bardakla tatlığını azaltılmasını sağlayarak soğuk olarak servis edilir.


RUM-ROM

Şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak şıra oluşturulur. Kuru üzüm de kullanılır.Rum şeker kamışından yapılır ve şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Alkol derecesi en az %38'dir. Yüksek alkollü bir içkidir.Rum 16.yy'da Kristof Kolombun Karayip adalarına şekerkamışı yetiştiriciliğini götürmesiyle başlar.Bu bitkinin üretiminde çalıştırılmak için Afrikadan götürülen köleler içki ihtiyacını karşılamak için bu bitkinin melasında elde edilen ham alkol daha sonra Amerikalıların da hoşuna giderek yerleşir.Karayip adalarında yaşayan yerlilerin kullandığı dilde içeçek anlamına gelen "rumbullion" kelimesinin kısatılmış halidir.Bu tropikal içki asırlar boyunca jamaika,porto riko, barbados, guyanada üretilmiştir.

Rom ile yapılan birçok kokteyl vardır.Sek olarakta içilir.Long bardaklarla soğuk olarak sunulur.En bilinen rom içkiler: Bacardi,captain morgain ve malibu'dur.


TEKİLA - TEQUILA

Meksika halkının kültürel içkisi Tekila diğer içki türlerinden çok farklı bir tarzı olan içki türüdür.Tekila ismini Meksika'nın aynı adlı kasabasından almıştır. Ülkemizdeki ismi Sabır otu,dünyada ise Agave diye bilinen bitkisinin bir türü olan Meksika'da yetişen Agave tequiliana bitkisinin alkol ile damıtılması sonucu elde edilen bir içki türüdür. Sert bir içki türüdür.

Tekika bir elde limon ve tuzla diğer elde shut bardağıyla birlikte içilir.Bunun sebebi tuzun gırtlağın yanmasını önlemesi,limonunda mideyi koruyucu etkisi olması nedeniyle tüketmemiz gerekmektedir. Tekila diğer içkilerin aksine çok hızlı tüketilebilen içkidir.


KONYAK - COGNAG

Konyak Fransızlara özgü,Fransa'nın tescilli bir brendisidir. Fransa'nın Brendi kasabasında devlet kontrolünde belli sınırlarda üretilir.Folle blanche cinsi üzümlerden üretilen şarapların damıtılmasıyla oluşur.Dünyada sadece bu kasabadaki bağlardaki üzümlerden konyak yapılır.Başka dünyanın hiçbir yerinde konyak adı altında üretim yapılmaz.

Konyaktaki alkol oranı %40 civarlarındadır.Geleneksel olarak balon bardaklarda sunulur.Bunun sebebi konyağın dünyanın en güzel kokulu içkisi olmasıdır.Balon bardakla içildiğinde bardak avuç içiyle tutulur böylece içki ısınır ve güzel kokular yayar.


SAKE - SAKİ

Sake Japonlara özgü bir içkidir. Japonya'dan dünyaya yayılan alkol miktarı fazla olmayan bir içki türüdür. Sakenin ana maddeleri pirinç ve alkoldür.Pirinçin alkol ile damıtılması sonucunda sake ortaya çıkar.Sake sıcak olarak içilir.İçinde %15/16 derece alkol bulunmaktadır.


KOKTEYLER - COCKTAILS


Bloody Mary: Domates suyu,taze sıkılmış limon suyu,lea perrins sosu,acı sos,kereviz tozu,karabiber,tuz ve tabiki votkadan oluşan bir kokteyldir.

Black russian:Sert bir kokteyl çeşididir. Fransız kahve likörü,rus votkası ve buzdan oluşan bir kokteyldir.

B52: Kokteylli dünyanın en çok tanınan kokteyllerinden bir tanesidir. Shut bardakta içilen bir kokteyldir. Baileys,kahve likörü,portakal likörüdüründen oluşur.

Martini: Tarihi 1860 ların başına kadar dayanan, tarihin en eski kokteyllerinden biridir Martini. İtalyanlar hem cini hemde vermutu icat eden ülkedir. Bu ikisini birleştirerek muhteşem bir karışımı üretmişlerdir.

Margarita: Meksika'dan tüm dünyaya yayılan bir kokteydir.İnsanların çok sevidği bir lezzet içkisidir. Tekila,portakal likörü,yeşil limon suyu ve bol buzdan oluşuyor kokteylimiz.

Mojito: Ünlü ingiliz korsan Richard Derek kendi ürettiği romun içine laym(yeşil limon9 biraz şeker ve nane yaprakları ekliyor. Böylelikle uzun denizlerde güç veren sağlıklı bir kokteyl yapmış oluyordu. Korsanlık yaptığı Küba sahillerinde oldukça seviliyor ve insanlar ararında yayılmaya başlıyor.

Tekila sunrise: Dünyaca ünlü bu kokteyl tekila ile yapıldığı Tekila Sunrise adını almıştır.Kokteylimiz tekila, portakal suyu,nar şurubu...

Long island iced tea: Dünyaca ünlü bir kokteyl olan Long Island Ice Tea Kokteyli ünlü barların ve pubların listelerinde bulunan insanların sevdikleri bir koktely türüdür.Tekila,rom,votka,cin,portakal liköründen yapılır.

Cuba libre: İspanyollarla savaşırken romla tanışan Amerikalılar, daha sonra Küba işgali sırasında bir bardaki Amerikan askerlerinden biri rom ve kola istiyor. Kola ve romu karıştıp üstünü limon ile süslüyor.Ve cuba libre kokteyli ortaya çıkıyor.

Caipirinha: Caipirinha Brezilyalıların dünyaya tanıttığı ve sevdirdiği bir kokteyl çeşididir.Şeker şurubu,laym, kırılmış buz parçalarından oluşan bir kokteyl.

__________________
..

Konu AdoniS tarafından (16.08.2014 Saat 15:20 ) değiştirilmiştir.
AdoniS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 5
AdoniS, Amazonn, Bia, Düşes, Frankenstein
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 06:01