Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Kan Sayım Parametreleri Nelerdir? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/130870-kan-sayim-parametreleri-nelerdir.html)

Jade 10.09.2014 19:26

Kan Sayım Parametreleri Nelerdir?
 
Kan Sayım Parametreleri Nelerdir?



[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Kan sayımı yaygın olarak kullanılan bir tahlildir. Genel olarak kan sayımında kullanılan parametreler aşağıda açıklamalı olarak verilmiştir;


RBC (red blood cells): Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir.Düşükse anemi (kansızlık) veya kan kaybı vardır. Yüksek olduğu durumlara örnek vermek gerekirse, yüksek rakımlı yerde yaşayan kişilerde yüksekliği görülebilir. Ayrıca KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) olanlarda,bazı böbrek hastalıkları ve polisitemide de yükseklik olabilir.

MCH: Eritrositlerdeki hemoglobin miktarını gösterir.

MCV (mean corpuscular volume): Oksijen taşıyan hücrelerin ortalama büyüklüğüdür. MCV düşükse eritrositler daha ufaktır, yüksekse daha genişlemişlerdir.Demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar. B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür, MCV yüksektir.

MCHC: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration: Eritrosit hemoglobin konsantrasyonunun yüzde olarak ifadesidir.

RDW: Red Cell Distribution Width kelimelerinin baş harfidir, yani erirtrosit dağılım genişliği demektir.

Hgb (Hemoglobin): Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri düşer.

Hct (Hematokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarının bir ölçüsüdür. Anemi, lösemi, kan kaybı gibi durumlarda azalırken vücudun su kaybettiği durumlarda (örneğin ishal) veya polisitemi’de artar.

PLT (Platelets): Trombositlerdir. Pıhtılaşmayı sağlayan hücerelerdir.

WBC (White Blood Cells-Lökosit): Beyaz kan hücreleri(Akyuvarlar) Vücudun savunma ve bağışıklık hücrelerinin yani lökositlerin toplamını gösterir. E**eksiyon hastalığı veya lupus gibi kronik iltihabi hastalıklarda yükselir. Ayrıca lösemi’de yükselir.Ancak lösemide çok yüksek rakamlara çıkmaktadır.Her lökosit yüksekliğinde lösemi korkusuna kapılmamalıdır.Hematoloji doktorları gerekli görürlerse periferik yayma adı verilen bir tahlille yüksek çıkan lökosit değerlerini araştırırlar.Düşük değerlerde çıktığında ise lökosit yapımını bozan ciddi bir hastalık vardır. Örneğin bazı kanserlerde, kemik iliği hastalarında ve viral e**eksiyonlarda wbc değeri düşük çıkar. Bazı lökosit(wbc) türleri de klinik olarak öneme sahiptir.

Nötrofil (neu) : Bakteriyel e**eksiyonlarda artar.

Monosit: Bazı bakteriyel e**eksiyonlarda,akut e**eksiyonlar sonrası iyileşme dönemlerinde, bazı kan hastalıklarında,bazı ateşli hastalıklarda yüksek çıkabilir

Lymphocytes: (Le**ositler) Viral e**eksiyonlarda ve bazı kronik hastalıklarda artarken HIV e**eksiyonu yani AIDS’te düşer.

Eosinofil: (Eozinofiller) Allerjide ve paraziter hastalıklarda yükselir.

Basofil: Lökositler arasında en az bulunandır. Klinik olarak tek başına fazla bir anlamı yoktur.

tahlil

Papatya 15.01.2015 15:49

Cevap: Kan Sayım Parametreleri Nelerdir?
 
Tıbbi terimlerden anlamıyorum güzel açıklayıcı olmuş bu konu emeğinize sağlık olsun..


Saat: 17:54

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.