Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   MS hastalığı (multipl skleroz) nedir? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/146813-ms-hastaligi-multipl-skleroz-nedir.html)

YeşiL6 13.02.2015 10:42

MS hastalığı (multipl skleroz) nedir?
 
MS hastalığı (multipl skleroz) nedir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Multipl skleroz MS hastalığı genellikle gençlerde görülen santral sinir sistemi denilen beyin ve omuriliği etkileyen uzun süreli bir hastalıktır. MS tanı konması zor bir hastalıktır. Hasta bazen tesadüfen başka bir şikayetten doktora gittiğinde MS tanısı ile karşılaşır. Son günlerde Pop şarkıcısı Serdar Ortaç’a MS tanısı konulmasıyla beraber hastalık daha fazla merak edilmeye başlandı. Peki nedir MS, nasıl belirtiler gösterir, tedavi süreci nasıldır, Doç. Dr. Muhteşem Gedizlioğlu anlatıyor, işte detaylar.

MS başka hastalıklarla karıştırılır

Bu hastalığa yakalananlarda hangi belirtiler görülür ve ne zaman doktora başvurmalılar?
MS hastalığının belirtileri arasında tek ya da iki gözde görme azalması, yürüme zorluğu, dengesizlik, çift görme, bir ya da birkaç uzvunu aynı anda kullanamama, güç azlığı gibi belirtiler görülebilir. Beyin organlara komut vermekte zorlandığından hareketlerde ve konuşmada tutukluk izlenir. Başlangıçta duyu azlıkları ya da ağrılar sık görülmektedir. Bazen bu belirtiler başka hastalıklarla karıştırılmaktadır. Yukarıdaki belirtilerin varlığında doktora gidilmesi önemlidir.

MS nasıl teşhis ediliyor? Bu hastalıkta erken tanının önemi nedir?

Tipik durumlarda kolaylıkla tanı konur. MS düşündüren bulgu ve belirtilerin varlığında beyin MRG çekilerek kolayca tanı konuyor. Bazı durumlarda MS düşündüren öykü ve belirtilere rağmen, MR ve diğer testlerle tanı doğrulanamıyor. Bazen de MR’da MS düşündüren görüntüler varken hastanın şikayeti olmuyor. MS ile tam uyumlu olmayan bulguların varlığında ek testler gerekiyor. Beyin omurilik sıvısından yapılan incelemeler ve diğerleri kesin tanıda yardımcı oluyor.


Saat: 17:01

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.