Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri (https://www.forumaski.com/genel-saglik/149509-h1n1-virusu-domuz-gribi-nedir-domuz-gribi-tedavi-yontemleri.html)

Papatya 17.03.2015 11:50

H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri
 
H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri

Domuz gribi olarak bililen H1N1 Virisu hastalığı nedir belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Son günlerde meydana gelen Domuz gribi'ne bağlı ölümler endişeye neden oldu. Kocaeli'de tedavi altına alınan, ’Domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsü kaptığı belirtilen Güler Akbaş isimli kadın öldü. Düzce'de, domuz gribi şüphesiyle 3 kişi hastanede tedavi altına alındı. Peki Domuz Gribi belirtileri tanısı, Domuz Gribi nedir? H1N1 virüsü Domuz gribi tedavi yöntemleri nelerdir?

Domuz gribi nedir?

Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse " domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:

Ateş,
Öksürük,
Boğaz ağrısı,
Yaygın vücut ağrısı,
Baş ağrısı,
Üşüme ve
Yorgunluk
gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

Domuz gribi virüsü cansız yüzeylerde ne kadar yaşar?


Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.

Ev eşyalarının temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Domuz Gribi Tanısı

Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?

Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.

Domuz gribinden kendimi nasıl koruyabilirim?

Aşağıdaki önlemleri alarak sadece gripten değil; grip gibi solunum yoluyla bulaşan tüm hastalıklardan kendinizi koruyabilirsiniz:
Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

Narsinha 17.03.2015 13:41

Cevap: H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri
 
3 kişi ölmüş Domuz gribinden, bu sene baya salgın olacak gibi duruyor.

Papatya 25.03.2015 10:57

Cevap: H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri
 
Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi H1N1 tipi virüsten insanlarda ağır hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. İlk defa Meksika ve ABD’de görülen hastalık daha sonra Avrupa’da görülmüştür.

İnsan, kuş ve domuzlar arasında görülen grip virüslerine benzediği için domuz gribi ismini almıştır.





[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]






Domuz Gribi Ne Kadar Bulaşıcıdır?
H1N1 virüsü bulaşıcıdır. İnsandan insana geçmekte olan virüs mevsimsel griple aynı yoldan yayılmaktadır. Grip virüsleri insanlara insanların öksürük ve hapşırıkları ile bulaşır.

Başlıca Belirtileri Nelerdir?
Domuz gribinin belirtileri normal gripler ile benzerlik göstermektedir;
  • Ateş
  • Öksürük
  • Boğaz Ağrısı
  • Vücut ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Üşüme
  • Halsizlik


gibi belirtileri vardır. Ayırıcı olarak ise;
  • Ani öksürük
  • 38 derece üstü ateş

  • İshal yada kusma

  • İştah kaybı

  • Kas ve eklem ağrısı


Hastalık Nasıl bulaşır?
Öksürük yada hapşırık yolu ile bulaşan hastalık belirtilerin başlamasından 1 gün önce ve 7 gün sonrasına kadar bulaşıcıdır. Öksürük ve hapşırma yolu ile kişinin ağzından çıkan virüsler diğer insanlara direk yada dolaylı yoldan bulaşabilir.

El temizliği bu hastalığa karşı önemli bir önlemdir.




Ada 25.03.2015 11:03

Cevap: H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri
 
son zamanlarda çok ölümler var ya en son 39 kişi duydum herkes çok dikkat etmeli..

Papatya 30.12.2015 11:00

Cevap: H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri
 
Domuz Gribinden Nasıl Korunurum?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Sağlık Bakanlığı, bu sene de domuz gribine karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. Domuz gribinden korunmak için neler yapılmalı?

Elab Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal; domuz gribinden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı.

"Grip, her yıl sonbahar ve kış aylarında oldukça etkili bulaşıcı bir salgın olarak karşımıza çıkıyor. İnfluenza adı verilen grip virüsünün çeşitli tipleri bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, domuz gribi (İnfluenza A H1N1)’nin 2009 yılında dünyada büyük bir salgın oluşturduğuna dikkat çekiyor." şeklinde konuşan Zerrin Beykal, şu anda da ülkemizde yer yer vakaların görüldüğünü ve bazılarının ölümle sonuçlandığını ifade etti. Domuz gribinin; öksürük, hapşırık ile havadan, etraftaki eşyalara sürülen eller ağıza ve göze sürüldüğünde bulaşacağını söyleyen Beykal, gribin kuluçka süresinin, 1-4 gün, en fazla 7 gün arasında olduğuna da dikkat çekti.

Domuz gribinin belirtilerinin yüksek ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürük olduğunu açıklayan Beykal, ishal, bulantı-kusma gibi durumlarla da karşılaşılabileceğini sözlerine ekledi.

Zerrin Beykal domuz gribinin tedavi süresince ağrı kesici, ateş düşürücü (18 yaşın altındakilere aspirin dışında), vitamin gibi şikayetlere yönelik ve destekleyici ilaçların kullanıldığını ayrıca bol sıvı, dengeli beslenme ve yatak istirahati önemli olduğunu da belirtti.

Beykal ayrıca "Gripten korunmak için hasta olan kişilerin öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burunlarını bir mendille kapatmaları ve mendili çöpe atmaları, ellerin dezenfektan veya sabunla sık sık yıkanması, kapalı ortamların havalandırılması ve çevredeki eşyaların temizliğine dikkat edilmesi, hasta kişilerin mümkünse kalabalık ortamlara girmeyerek istiraharat etmesi gereklidir. Ayrıca grip aşısını özellikle risk grubunda olanların olması gerekmektedir." dedi.


Papatya 09.01.2016 19:52

Cevap: H1N1 Virüsü - Domuz Gribi Nedir Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri
 
Domuz Gribi İçin Alınacak Önlemler

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Son günlerde sık sık gündeme gelen domuz gribine karşı uzmanlar alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Son günlerde Türkiye'nin farklı illerinde Domuz gribi haberlerinin çıkmasına karşılık, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Atalar Domuz gribine karşı alınması gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu.Karşılıklı konuşulurken maske kullanılsın ve kalabalık ortamlardan kaçınılsın diye uyarıda bulundu.
Vatandaşların bu mevsimde vücut ısısına dikkat etmelerine dikkat çeken Dr.Atalar, “Kış mevsimine girdiğimiz için, bu mevsimde daha çok soğuk algınlığı dediğimiz gribal enfeksiyona rastlarız. Vatandaşlarımız nezle ile gribi karıştırabiliyor, nezle ayrıdır grip ayrı. Kişi vücut ısısını hep aynı tutmalıdır. Buna dikkat etmezsek bir çok hastalığa yakalanabiliriz.
Biz böyle bir şeyden şüphelenirsek, boğazından numune alıyoruz, bu numuneyi halk sağlığına gönderiyoruz, sonra sonucu bekliyoruz. Ama o zamana kadar da normal grip tedavisine devam ediyoruz. İşte oradan gelecek neticeye göre, çıkacak virüsün çeşidine göre, domuz gribidir veyahut enfeksiyon diye kabul ederiz. Ateş, üşütme, titreme gibi birde bunun yanında kuru öksürme olur.Neredeyse bulantı ve kusmaya sebep olabilecek öksürükler olur" ifadelerini kullandı.
Hastalar, konuştukları sırada, dışarıya sürekli tükürük saçtığı için, kimle konuşursa konuşsun, bu tükürük dalgalarının belirli bir süratle gittiğini de sözlerine ekleyen Dr. Atalar, “Bunun için mümkün olduğu kadar, eğer ki hastada böyle bir enfeksiyon varsa, ya elini ağzına kapatmalı yada maske kullanılmalıdır.
Mümkün olduğu kadar, kalabalık ortamlardan kaçınmalıdır. Çünkü kendisi mikrop saçtığı gibi, başkasının mikrobunu da kendisi alır. Bu nedenle böyle bitişik şekilde oturan, kalabalık alanların ve kapalı alanların mutlaka havalandırılması lazım. İnsanların bu kalabalığa girmemesi lazım. Şimdi okul zamanıdır. Mesela küçük çocuklar, servisle okula gidiyorlar. Servisin içi kalabalık olur.
Bunlardan bir tanesi bile gribal enfeksiyon geçiriyorsa, bu mutlaka öbürlerine de yayılacaktır. Bu bakımdan ebeveynlere çok şey düşüyor. Mümkün olduğu kadar böyle öksürüğü olanlar, grip enfeksiyonu geçiriyorsa, okula göndermesinler. Zaten bunun bulaşıcı süresi bir hafta sürer. Bir hafta sonra, bir iki gün daha istirahat eder. Daha sonra okula başlayabilir" şeklinde konuştu.


Saat: 00:35

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.