Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Genel Sağlık (https://www.forumaski.com/genel-saglik/)
-   -   Makat Çatlağı Nedir, Tedavisinde En Etkili Yöntemler Nelerdir? (https://www.forumaski.com/genel-saglik/153093-makat-catlagi-nedir-tedavisinde-en-etkili-yontemler-nelerdir.html)

YeşiL6 13.05.2015 11:12

Makat Çatlağı Nedir, Tedavisinde En Etkili Yöntemler Nelerdir?
 
Makat Çatlağı Nedir, Tedavisinde En Etkili Yöntemler Nelerdir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Makat çatlağı utandıran hastalıklar arasında yer alır ve en çok kış aylarında görülmektedir. Kış aylarında kabızlık şikâyetlerinin artması en başta olmak üzere makat çatağına neden olabiliyor.

6508_makat_catlagi_tedavisi Cam batması gibi tuvalete gitmeyi zorlaştıran ve yırtılırcasına aşırı şiddetli bir ağrı yaşatır. Tıpta adı anal fissür olan halk arasında da makat çatlağı olarak bilinen ve Türk toplumunda sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasında ilk sıralarda geliyor.

Makat Çatlağı Yüzünden Tuvalete Gitmek İşkence

Makat çatlağı tuvalete gitmeyi zorlaştıran kaşıntıdan kanamaya, ağrıdan şişmeye kadar birçok soruna problem yaratıyor. Bu rahatsızlıkla hayatın herhangi bir döneminde hatta bebeklik döneminde bile karşılaşılabiliyor. Makat bölgesinde sıklıkla görülen ağrılı sorun en başta gelmekte. Bazı hastalar ise cam batması ya da bıçak kesmesi gibi ifade eder yaşadıkları acıyı.

Makat derisi fazla sayıda sinir ucu içerdiği için oldukça hassas bir yapıya sahiptir ve herhangi bir değişiklik olması sinir uçları tarafından çok kolay hissedilebiliyor. Bu bölgede oluşan, yaralanma, kesik ya da çatlak gibi problemler bu nedenle yok yoğun acı hissi yaratıyor. Bu durumun diğer bir nedeni ise makatın fizyolojik yapısından kaynaklı iki farklı ve iç içe geçen yerleşik kas tabakasının sarılı olmasıdır. Dışkılama esnasında zorlama kas yapısında refleks olarak kasılmaya sebep olmakta. Bu kasılma da oluşan çatlağın daha fazla derinleşmesine ve yırtılmasına sebep oluyor. Yırtılma kasılma ve daha fazla kasılma daha fazla yırtılma olarak özetlenebilecek bir durumdur. Kısaca kısır döngü.

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Kabızlık Makat Çatlağı Sorununu Ağırlaştırıyor!

Genelde makatı zorlayan kabızlık, nadir durumlarda ishal ve düzensiz dışkılama başka nedenlere bağlı olarak gelişebilmekte. Makat çatlağı sorunu bebeklerde bile görülebilmektedir. Bu problemin yaygınlığındaki en büyük neden dışkılama zorluğunun yaşanmasından kaynaklanır. Yaşanan bu zorluk sebebiyle makatta yüzeysel çatlaklar oluşuyor ve bu durum geçici yani akut olarak kabul ediliyor. Bazı makat çatlakları yani komplike olmayan durumlarda basit tedavi yöntemleriyle iyileşebiliyor. Ancak bazı hastalarda çatlak, derin ve uzayarak kronik bir hal alabiliyor ve üstelik her dışkılama esnasında dışkı buradaki yara ile temas ediyor. Bu durumda da iyileşme gecikiyor ve makat iç kasının kasılmasına neden olmaktadır. Makat iç kasının kasılı kalması ya da gevşemesi çatlağın iyileşmesine engel oluyor. Bu hastalıklarda makatta dinlenme basıncı olarak tanımlanan sıklık artarak bir sertliğe dönüşüyor.

Makat Çatlağı Saatlerce Süren Acıya Neden Olabiliyor!

Makat çatlağı, aşırı ıkınma yani sıklıkla makatın aşırı zorlanması sonucunda oluşuyor. Bu sıkıntı kış aylarında daha sık görülüyor. Kış aylarında kabızlık şikâyetinin artması en başta olmak üzere, devamlı dışkı yumuşatıcı kullanımı, ishal, , lösemi, hamilelik dönemindeki hormonal değişimler, crohn hastalığı, makat yoluyla cinsel temas ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi birçok sebep de makat çatlağına neden olabiliyor. Hastalar çoğunlukla dışkılama sırasında yırtılır tarzda veya küçük bir cam parçası çıkarır tarzda şiddetli ağrı hissediyor ve bu ağrı, dışkılamadan sonra dakikalar hatta saatlerce devam edebiliyor. Genelde hastalar ağrı sebebi ile dışkılamadan kaçınıyor.

Dışkılamayı geciktirme de dışkının daha da sertleşmesine neden oluyor. Sonuçta bu durumda yırtığın daha da derinleşmesine sebep oluyor. Sonuçta bu durumda da yırtığın daha da derinleşmesine sebep oluyor. Böylece bir kısır döngü halinde bu yakınmaları yaşıyor ve şikâyetleri giderek daha belirgin bir hal alıyor.

Geçici – Akut Anal Fissür: Hasta yalnızca dışkılama esnasında acı hisseder. Tuvaletten çıktığı zamansa ağrı hissi kendi kendine azalır ve az da olsa kanama oluşabilir. Şikâyetler 2 ile 4 hafta devam edebiliyor.

Kronik Anal Fissür: Hasta tuvaletten çıktıktan sonra da 1 ile 4 saat arası aynı acıyı yaşamaya devam eder. Be esnada kanama oranı artabiliyor ve akut olarak başlayan bu durum 6 ile 8 haftadan sonra da devam ederek kronik hale dönüşüyor.

Makat Çatlağı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diyet düzenlemeleri, ılık su banyoları, dışkı yumuşatıcıların kullanımı, spazm giderici ve lokal anestezik kremler. Kronik anal fissürlerdeyse GNT krem ve Botoks enjeksiyonuyla uygun hastalarda ameliyatsız tedavi sağlanılabiliyor.


Saat: 17:34

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.