Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Genel Sağlık
facebook bağlan


Dondurmadaki gizli düşman

Genel Sağlık kategorisinde açılmış olan Dondurmadaki gizli düşman konusu , Dondurmadaki gizli düşman Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, Türkiye'de dondurmalardaki şeker oranının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, şeker oranının yüzde 18'lere düşürülmesi ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06.08.2015, 14:28   #1 (permalink)
"Kırk Yılda Bir Gibisin"
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Arrow Dondurmadaki gizli düşman



Dondurmadaki gizli düşman



Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, Türkiye'de dondurmalardaki şeker oranının Avrupa standartlarının üzerinde olduğunu belirterek, şeker oranının yüzde 18'lere düşürülmesi gerektiğini söyledi.



Prof. Dr. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dondurmanın halk sağlığı açısından tehlikeli olup olmadığının iyi araştırılması gerektiğini belirterek, halk sağlığına zararlı olan dondurmaların tüketilmemesi gerektiğini kaydetti.


Yeterince pastörize edilmeyen dondurmaların halk sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini bildiren Özdemir, "Dondurmanın içerisinde buz kristallerinin kalmaması lazım. Dondurma yapılırken karıştırma işleminin iyi yapılması gerekiyor" dedi.


Büyük firmaların tamamen kaliteli dondurma ürettiklerini söylemenin mümkün olmadığını ifade eden Özdemir, "Dondurma yerken maalesef Türkiye'de şeker yiyoruz yani sanki şekerli bir ürün yiyoruz. Biz dondurmanın tadını alırken önce süt tadı alınması gerekiyor. Ama şu andaki dondurmaları yediğimiz zaman önce şeker tadı alıyoruz" diye konuştu.


-"Çocuklar sevdiği için dondurmaya çok şeker konuluyor"- Türkiye'de dondurmada şeker oranlarının yüksek olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti: "Büyük firmalarla konuşuyoruz. Şeker miktarını soruyoruz, en az yüzde 25. Avrupa standartlarında yüzde 18'den yüksek şeker kullanılmıyor. Onun için Türkiye'de maalesef şeker miktarının dondurmalarda çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Şeker miktarının yüksek olması aşırı kalori demektir. Dondurmayı bir fayda olarak tüketiyoruz, sağlık yönünden iyi bir ürün olarak tüketiyoruz ancak tükettiğimiz zaman aşırı enerjiyle karşılaşıyoruz." Özellikle çocukların daha çok alması için dondurmaya fazla şeker katıldığını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu: "Çocukların bilindiği gibi şekerli ürünlere istekleri var. Bunu tatmin edebilmek için, ikinciyi satabilmek için büyük firmalar genellikle bu yola başvuruyorlar. İkinci bir durum ise dondurma çok uzun süre dayansın diye bu şeker oranını yüksek tutmaya çalışıyorlar. Şeker az miktarda olduğu zaman dondurmanın yumuşama riski vardır. Şeker miktarı çok olduğu zaman dondurmayı daha uzun süre o şekliyle muhafaza imkanı oluyor. Şeker miktarımızı mutlaka sanayicimizle de konuşuyoruz. Bu şekilde devam edemez, etmemesi lazım. Şeker miktarının mutlaka yüzde 18'e düşürülmesi lazım. Diyabet hastalarının dondurmayı bu şekliyle tüketmesi mümkün değil."

__________________
"Ve...
Cennet bazen bir tebessüme ilişir"
Ruzenin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 2
JohnSnow, Ruzenin
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 19:29